Majális 2023: Családi programok a május elsejei hosszú hétvégére Budapesten és vidéken - Ide vidd el a gyereket!

Szülők lapja

Szülők lapja


Majális 2023: Családi programok a május elsejei hosszú hétvégére Budapesten és vidéken - Ide vidd el a gyereket! A 2023-es majális egyben hosszú hétvégére is, így még inkább ki tudjátok használni az időt a családi programokra, töltsétek akár május első napját Budapesten vagy vidéken. A május elsejei majálist mindenki imádja pezsgő forgatagával, legyen akár kicsi, akár nagy. Mivel most hétfőre esik május elseje, ezért egyúttal a hosszú hétvégének is örülhetünk.

A 2023-es majális egyben hosszú hétvégére is, így még inkább ki tudjátok használni az időt a családi programokra, töltsétek akár május első napját Budapesten vagy vidéken.
 

Milyen időjárás lesz a hosszú hétvégén?


Amennyiben kültéri programot tervezel, érdemes megnézned, milyen időjárást jósolnak a meteorológusok a hosszú hétvégére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint változékony időre számíthatunk: pénteken a nyugati országrészben gyenge eső lehet, szombaton szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, vasárnap, hétfőn gomolyfelhős-napos idő valószínű. A hőmérséklet emelkedik, hétfőn 23 Celsius-fok várható a legmelegebb órákban.

Április 28-án, pénteken a nap első felében alapvetően napos, gomolyfelhős idő várható, majd délutántól nyugat felől megvastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati felében gyenge eső előfordulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon megélénkül, időnként erős lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet délután 14 és 20 fok között alakul.

Április 29-én, szombaton nyugat felől elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban általában 4 és 10 fok között lesz a hőmérséklet, délutánra 15-23 fokig melegszik fel a levegő.

Április 30-án, vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható, elszórtan lehet zápor, zivatar. Az északi szél a Dunántúlon és északkeleten időnként megélénkülhet. A minimum hőmérséklet 2 és 11, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Május 1-jén, hétfőn általában sok lesz a napsütés gomolyfelhőkkel, nyugat felől egyre több fátyolfelhővel, csak elvétve alakulhat ki zápor. A keleties szél sokfelé megélénkül, hajnalban 2-10, délután 18-23 fok lesz a jellemző.
 

Hosszú hétvégi programok Budapesten és vidéken - 2023. április 29-május 1.


Az alábbiakban néhány izgalmasnak ígérkező programot válogattunk össze a hosszú hétvégére, de érdemes a lakóhelyed honlapján, Facebook-oldalán is körülnézni, hiszen sok helyütt szoktak hagyományosan majálist tartani. Azért az esőkabátot és a tartalék pulcsit ne hagyd otthon, de remélhetőleg egyetlen programot sem mos el az eső.


 

Április 29. - Budapest - BKV Nyílt nap


Április 29-én, szombaton rendezik meg a BKV idei első nyílt napját: a Zách utcai trolibuszgarázsban troli- és autóbuszvezetéssel, kerékcserével, troli áramszedők le- és felhelyezésével is várják az érdeklődőket.

A BKV Zrt. pénteki közleménye szerint az érdeklődők bejárhatják a Trolibusz Divíziót, azaz a BKV Zách utcai garázsát, ahol trolibuszok, autóbuszok karbantartása, utasforgalmi előkészítése zajlik. A látogatók megtekinthetik a különböző műhelyeket, illetve a régebbi és a legmodernebb járműveket is.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy érdeklődés miatt a próbavezetésekre és a vezetett telephely-látogatásokra órák alatt beteltek a helyek, de péntektől újabb eseményekre lehet jelentkezni.

A látogatók megtudhatják például, hogy miért van szükség a felsővezeték jégmentesítésére és megnézhetik az ezt végző - a BKV munkavállalói által épített - járművet is. Láthatják azt is, mi történik a trolikkal, miközben a város alszik.

A nyílt napon rendezett műszaki előadáson kiderül, pontosan miben is különbözik egy trolibusz egy autóbusztól, valamint hogyan és miben fejlődtek a trolik az elmúlt évtizedekben.

A kőbányai trolibuszgarázsban műhelybemutatókkal is készülnek, de megismerkedhetnek a látogatók a legmodernebb trolibuszok és autóbuszok mellett azokkal a járművekkel is, amelyekkel szüleik, nagyszüleik utazhattak. A gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült, egyedi kialakítású játszóbusz várja.

A trolik különlegessége az áramszedő, amely a felsővezetékhez kapcsolja a járművet. Ezen a napon a látogatók megismerhetik az áramellátásért felelős szolgálat felsővezetékes csoportjának munkáját, és kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését a felsővezetékre (áramszedő pakolás) és lehúzását onnan.

A Budapest 150 rendezvénysorozat részeként megrendezett nyílt nap látogatása ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.
 

Május 1. - Budapest 150 - Majális a Városháza parkban


Budapest 150. születésnapja alkalmából majálist tartanak a Városháza Parkban, ahol zene, tánc, családi- és gyerekprogramok, változatos gasztroélmények kapnak helyet szombattól három napon keresztül - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Május elsején, hétfő délután ingyenes koncerttel várják az érdeklődőket - írta a főpolgármester.

A majális keretein belül elindul az ÉnBudapestem applikáció is, ami egy budapestieknek szóló, városi szabadidős életet és kultúrát segítő kezdeményezés.

Az alkalmazás felhasználói kedvezményesen válthatnak jegyet a Budapesti Történeti Múzeum minden intézményébe, a budapesti Art Mozik vetítéseire és a Trafó előadásaira, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba - olvasható a bejegyzésben.

Az esemény honlapján korábban azt közölték, hogy ingyenes koncertekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket április 29-én és 30-án is, a gyerekzenekarok mellett tánc- és bűvészelőadás is lesz, április 30-án 17 órától fellép az Antilope Kid. Május 1-jén 17 órakor a Midlife Crisis, majd a Balkán Fanatik és a Kelemen Kabátban ad koncertet.
Bővebb infó »


Május 1. Budapest - Séta a rakparton


A Ferenc pápa látogatásával összefüggő forgalmi korlátozások miatt szombaton és vasárnap nem, de május 1-jén, a hétfői ünnepnapon ismét szabad a rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

 Mint írták, a rakpartszakaszt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között lehet autómentes környezetben használni május 1-jén.
 
A teljes szélességében megnyitott rakpartnak köszönhetően a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét - olvasható a közleményben, amelyben a BKK azt kérte a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogosokra, főleg a gyermekekre.
 

Április 29-30. - Pörböly - Éledő Gemenc programok


Kirándulásokkal, kiállításokkal, lovas bemutatóval és gyermekprogramokkal kezdődik a hétvégén az idegenforgalmi idény a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában, Pörbölyön.

Az erdőgazdaság közleménye szerint szombaton délelőtt 20 kilométeres gyalogtúrát szerveznek Magyarország jelenleg ismert legnagyobb törzskerületű fájához, a "pörbölyi titánhoz". A 2013-ban fellelt, 12 méteres törzsű, csomoros fekete nyár a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében áll, korát 100 évre becsülik.

Április 30-án, vasárnap, az Éledő Gemenc című szezonnyitó eseményen az ökoturisztikai központtól délelőtt és délután egyaránt két alkalommal visz kirándulókat lovasfogat a gemenci erdőbe, és először indul el a gemenci erdei vasúton a Rezét gőzmozdony nosztalgiavonata.

A központban látogatható lesz A gemenci gímszarvas és A Gemenc kincsei című interaktív kiállítás, bemutatják Szarvas Pongrácnak az ártéri erdőről 2022-ben megjelent könyvét, az Anda Lovas Sport egyesület pedig a középkori lovas nomádok harcmodorából ad ízelítőt. A gyermekeket egész nap készségfejlesztő fajátékok, kézműves foglalkozások várják.

A Gemenc Zrt. azt is közölte, hogy az erdei vasút szombattól október 29-ig nyári menetrend szerint közlekedik Pörböly és Malomtelelő között: péntekenként három, hétvégén és ünnepnapokon hat-hat vonat indul Pörbölyről. A Rezét gőzmozdony által vontatott nosztalgiavonatok hétvégén és ünnepnapokon közlekednek.
Bővebb infó »
 

Május 1. - Pécs - Majális


Tószínpadi koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal rendeznek majálist a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ között elhelyezkedő pécsi Balokány Ligetben hétfőn - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Pécsi Tudományegyetem művészeti karos hallgatói, valamint számos civil és szakmai szervezet által szervezett rendezvény a majális hagyományait ötvözi a művészetekkel, kiállításokkal, koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal - olvasható a beharangozóban.

A pécsi pihenőligetben a kisgyermekes családok számára is számos programot tartanak, továbbá a liget tószínpada a város számos fiatal zenei tehetségének lehetőséget biztosít.

A majális ideje alatt a gyerekek pónilovagláson vehetnek részt, gyöngyállatokat fűzhetnek, képeslaprajzoló workshopon vehetnek részt, megismerkedhetnek az agyagozással, levendulaszíveket varrhatnak, dombornyomott füzeteket készíthetnek, de lesz batikolás, arcfestés, henna, elektronikai bütykölde és állatsimogató is, emlékül pedig hajtogatott lufit is hazavihetnek a rendezvényről a legkisebbek.

Az esemény keretében PTE Művészeti Kar alkotói által létrehozott public art és képzőművészeti alkotásokból, installációkból nyílik kiállítás, míg a helyi termékek iránt érdeklődőket kézműves, iparművészeti vásár és termelői piac várja.
Bővebb infó »
 

Április 30. - Fertőszentmiklós - Repülőnap


Légiparádéval, élményrepüléssel és számos "földi" attrakcióval repülőnapot tartanak vasárnap a fertőszentmiklósi repülőtéren - tudatták a szervezők az MTI-vel.

A Meidl Airport területén tartandó Skyview Airshow-n látványos bemutatóval készül mások mellett Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, Vári Gyula egykori MiG-29 vadászpilóta és Imreh Lajos helikopterpilóta.

Magasba száll még az L-29 Delfin sugárhajtású katonai kiképzőgép és Magyarország egyetlen hidroplán repülőgépe, a Cessna 206 Amphibian is.

A cseh The Flying Bulls Aerobatics Team négy darab, szoros alakzatban repülő géppel teljesít különféle manővereket, emellett az Aeroexpress kétmotoros utasszállító gépe is felszáll.

A statikus forgószárnyas szekcióban bemutatkozik a Magyar Honvédség Airbus Helicopters H145M típusa, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. EC135 mentőhelikoptere és a Légirendészet MD500-asa.

A repülőnapon a gépek és felszereléseik mellett a velük feladatot ellátó személyzettel és munkájukkal is meg lehet ismerkedni.

A bemutatók mellett a szervezők mintegy hétszáz résztvevőnek biztosítanak élményrepülési lehetőséget a nap folyamán egy veterán Antonov An-2 típustól a Cessna 172 kisgépen át a Jetranger gázturbinás helikopterig.

A légi bemutatók mellett az Aeropark Budapest több veteránjárművel, Malév mini-kiállítással és szimulátorral készül.

A merevszárnyú kiállítás során többféle sportrepülőt, köztük a legújabb sebességi rekordot felállító Blackwing típusú egymotorost is meg lehet nézni.
Bővebb infó »
 

Április 29-május 1; május 8-14. - Szekszárd - Szabadtéri kulturális rendezvények


A Tánc világnapjához, a Városi retro majálishoz és a Közösségek hetéhez kapcsolódó április végi, május eleji programsorozat vezeti fel az idei szabadtéri kulturális rendezvényeket Szekszárdon - mondta a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója kedden.

Berlinger Attila, a tolnai vármegyeszékhelyen, a témában tartott sajtótájékoztatón közölte, a mintegy 80 programra több száz fellépőt és érdeklődők ezreit várják.

Kitért rá: a Tánc világnapján, április 29-én, szombaton az Agóra sétányon, valamint a Babits központ főbejáratánál mozgásművészeti egyesületek, csoportok mutatkoznak be, az esti "tavaszi latin bulin" kubai salsa és bachata táncot tanulhatnak az érdeklődők.

A Városi retro majálison, május 1-jén, a Prométheusz parkban zenekari ébresztővel, aerobikkal, hobbi és keverékkutya-szépségversennyel, oldtimer felvonulással, a Kacagó Bábszínház Piroska és a motoros farkas című előadásával, a Desperado és a Kozmix koncertjével idézik fel a "régi idők vidám hangulatát".

Tevékenységét népszerűsítő vetélkedőkkel, bemutatókkal  jelentkezik több szekszárdi sportegyesület, a Illyés Gyula Megyei Könyvtár, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség is - tette hozzá.

Berlinger Attila a május 8. és 14. között szervezett Közösségek hete programjai közül a Szekszárd környéki Foltvarró Egyesület kiállítását, az európai hangszeres és vokális korabarokk műfajokról, valamint az óvodások, iskolások képernyő-tudatosságáról szóló előadást, az Alisca Brass Band koncertjét és egyebek mellett a Tolna vármegyei kórustalálkozót emelte ki.

- Tréfás tusa vetélkedőt hirdettünk öttagú munkahelyi csapatoknak, iskoláknak, baráti társaságoknak, a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó főzőversenyünk résztvevői a költő egyik kedvenc ételét, a gulyást készítik el a Prométheusz parkban - jegyezte meg.

Tolácziné Varga Zsuzsanna, a szociális és gyermekjóléti alapellátásokhoz tartozó szolgáltatásokat végző Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központjának intézményvezetője a központ május 13-án sorra kerülő családi napjára hívta fel a figyelmet.

Kézműves foglalkozásokkal, népi és ügyességi, továbbá interaktív érzékszervi játékokkal, prevenciós programokkal készülünk, a közönség találkozhat az egészségfejlesztési iroda és a szenvedélybeteg-segítő szolgálat munkatársaival is - jelezte.
Bővebb infó »
 

Április 29. - Az ország több mint 20 pontján - Csillagászat napja


Április 29-én, szombaton lesz a csillagászat napja, ebből az alkalomból országszerte járdacsillagászati bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket - közölte a Magyar Csillagászati Egyesület(MCSE).

A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

Az MCSE honlapján olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálókban is tartanak programokat. Több helyszínen, így Bólyban, Tatán és Szombathelyen már pénteken bemutatókkal, előadásokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket.

Szombaton pedig többek között Kecskeméten, Budapesten, Balatonfűzfőn, Esztergomban, Répáshután, Százhalombattán, Jászfelsőszentgyörgy, Táton és Hajdúböszörményben is lesznek csillagászati bemutatók.

Ezen a szombat estén a Hold "kövér félholdként" látható (az első negyed április 27-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénusz lesz az este másik érdekessége. A Marsot is meg lehet figyelni, valamint érdekes derékszögű háromszöget fog alkotni az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillagával, a Polluxszal és a Castorral. A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

A csillagászat napja "mozgó ünnep", amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.
Bővebb infó »
 

Május 1. - Szentendrei Skanzen - Majális


Május 1-jén a szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesében régi majálisok városi és falusi hangulatát idézik meg: lesz vurstli, a mutatványosok mellett megjelenik Paprika Jancsi alakja, állítanak májusfát és különleges könyvbemutatóra is készülnek közönségtalálkozóval és nyomozással.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetnek arra, hogy a májust gyakran nevezik "zöld hónapnak", hisz a természet újjászületésének és a virágok nyílásának ideje, amelyhez szerelmi és párválasztó népi hagyományok is kötődnek. Májusfaállítással, zenés-táncos mulatságokkal falusi népszokások jelennek meg.

A faluban vásári portékák között válogathatnak a látogatók, és Bartha Tóni Bábszínháza elhozza a gyerekeknek Paprika Jancsi alakját is. Hímezhetnek a gyerekek zsebkendőt, készíthetnek zöldágat és papírsárkány mellett szív dekorációt, a családok ügyességi játékok során mérhetik össze tudásukat.

A Skanzenben Erdély város főterén verkli muzsika és festőiskola várja az alkotni vágyókat. A kávéházban zene szól, a járgányparkban a századelő közlekedési eszközeit lehet kipróbálni, a Beöltözőben magukra ölthetik a látogatók a korszak ruháit.

A Korzó kávéházban találkozhatnak az érdeklődők az Erdély épületegyüttesben játszódó Hat sértett kísértet című gyerekregény szerzőjével, Kertész Erzsivel és többi alkotójával.

A könyv mellett kézműves foglalkozások, játék és nyomozós kaland várja a gyerekeket, amelynek során elkészítve a láthatatlanná tevő szemüveget végigjárhatják a könyv helyszíneit is.
Bővebb infó »
 

+ 1. Májustól újra lehet menetrend szerinti hajókkal utazni BKK-bérlettel


Bár május elsején sajnos nem lehet kihasználni, de azt követően a Mahart budapesti körjáraton keddtől péntekig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) havi vagy annál hosszabb érvényességű bérletével díjmentesen lehet utazni.

A BKK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a hajók a Vigadó téri állomásról indulnak, megállnak az Akadémia kikötőnél, majd a Margitsziget budai oldalánál elhaladva, a Batthyány teret érintve mennek egészen a Nemzeti Színházig, ahol megfordulva visszatérnek a Vigadó térhez.

A hajójárat keddtől vasárnapig 11 és 19 óra között kétóránként indul. Az utolsó járat 20.15-re ér vissza a Vigadó térre. Hétfőn a hajóközlekedés szünetel.

Papíralapú Budapest-bérlettel vagy a BudapestGO-ban megvásárolt digitális bérlettel is lehet hajózni. Mivel a budapesti körjárat nem közszolgáltatás, a kedvezmények nem érvényesek, így a 14 éven aluliak vagy a 65 évnél idősebbek díjmentessége azon nem érvényes - figyelmeztettek.

Szombaton és vasárnap a felnőtt napijegy 1500 forintba kerül, hétéves kor alatt az utazás ingyenes. Kutyát és kerékpárt 1000 forintért lehet vinni. A jegy érvényességének napján akár többször is lehet utazni - közölték. Jegyet váltani a Vigadó téri hajóállomáson, a többi kikötőben pedig a hajón van lehetőség.
Bővebb infó »

Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Szülők lapja


2023.04.28