Meddő próbálkozás?

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Meddő próbálkozás?

Milyen egyszerűen hangzott anno a biológia órán, ahogy a tanárnő szégyenlősen előadta, hogy mi is kell egy utód nemzéséhez. Egy szerelmes együttlétet követően két kis sejt találkozása, egyesülése.

Aztán eljön a mi életünkben is a nagy pillanat - vége a különféle akadályoztatásoknak -, és találkozhatnak a mi kis sejtjeink is. De sajnos a folytatás gyakran másképp van, mint ahogy mi az iskolapadban pironkodva hallgattuk…

Minden 7. pár érintett
A meddőség – bár közhelyesen hangzik -, de egyre inkább népbetegséggé válik. Hazánkban minden 7. pár küzd a gyermekáldás nehézségeivel. Ez a szomorú tendencia nemcsak Magyarországot érinti, de egész Európában nő az infertilitással küzdő párok száma.
Az okok között előfordulhatnak teljesen banálisak is, mint például a nem jól időzített, vagy nem elég sűrű együttlét, de természetesen komolyabb problémák is kiválthatják. A háttérben szervi, hormonális, illetve immunológiai gondok is meghúzódhatnak, de okozhatja pszichés tényező, genetikai rendellenességek, sőt akár egy lappangó krónikus betegség meglétére is figyelmeztethet.

Ki miatt nem sikerül?
Régebben úgy gondolták, hogy a gyermekáldás hiányáért kizárólag a nők a felelősek. Ma már tudjuk, hogy természetesen a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, hiszen a probléma 35-40%-ban női, 35-40%-ban férfi eredetű, 20%-ban pedig mindkét félnél előforduló problémákra vezethető vissza. Az esetek 5-10%-ánál viszont semmilyen orvosi magyarázatot nem találnak a teherbe esés hiányára a szakemberek.

Természetesen nem kell azonnal kétségbeesni, ha néhány próbálkozás még nem hoz sikert, hiszen mindössze 20-25% az esélye a teherbe esésnek még a teljesen egészséges, jó időben próbálkozó pároknál is. A szakemberek szerint csak 1-2 év eredménytelen együttlét után beszélhetünk meddőségről.


Felhasznált irodalom: Ha nem jön a baba c. könyv


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2008.04.28