Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Megújul a lombikprogram! Ilyen kedvező változásokra számíthatnak a gyermekre vágyó párok

Jelentősen bővül az állami támogatás a lombikbébi programban érintettek számára. A várható változások radikálisan csökkentik a hosszú várólistákat és a magas gyógyszerköltségeket - adta hírül a hvg.

A hvg információi szerint a kormány már dűlőre jutott a lombikprogram állami támogatását illetően. A hírek szerint a magánintézményeket ez hátrányosan érinti, azonban a kezelésre váróknak kedvező döntés született.

Hosszú várólista, drága gyógyszerek - kikerülhetetlen volt eddig
A hosszú ideig húzódó várlólistán ha túl is jutottak a párok, az államilag támogatott, ingyenes kezelések mellett tetemes összegű gyógyszerköltség terhelte a gyermekre vágyó párok életét. Sajnos számuk az utóbbi években egyre nőtt, ma már minden negyedik párnak szüksége van orvosi beavatkozásra a megtermékenyüléshez - ami több százezer párt jelent.

A támogatási rendszer átalakítása jelentős változásokat hoz
Már korábban is volt szó a támogatási rendszer átalakításáról annak érdekében, hogy több ember számára elérhetővé váljon a kezelés és így jelentősen, akár pár ezerrel több gyerek szülessen egy évben. A hvg tudósítása szerint - bár az EMMI hivatalosan még nem közölte -, a döntéshozók már határoztak és öt pontban is változtattak az eddigi jogszabályokon.

  • Egy éven belül a duplájára – 6 ezerről 12 ezerre – emelik az államilag támogatott lombikkezelések (IVF-ciklusok) számát, ezzel jelentősen lerövidítve a várólistán tartózkodás idejét.
  • Aki az állami programban vesz részt, annak gyógyszertámogatása a most érvényben lévő 70 százalékról 90 százalékra nő.
  • Előjegyzési napló bevezetésével átláthatóbbá tennék a rendszert, hol, melyik intézményben várakoznak többen a beavatkozásokra, hol van szükség többletkapacitásra.
  • Eddig csupán az első gyerekig lehetett részt venni az államilag támogatott programban, és 5 IVF-ciklust finanszírozott a társadalombiztosítás. A változás abban jelentkezik, hogy ha valakinek egy sikeres, támogatott lombikkezelés eredményeként született már gyereke, akkor is jelentkezhet újabbra.
  • Azon állami tulajdonú intézményeknek, melyek a programban részt vesznek, az eszközbeszerzését is támogatja a kormány.


Mi lesz a magánintézmények sorsa?
A lap információi szerint az egészségügyi államtitkárság  egy évet szán változtatások bevezetésére, vagyis számításuk szerint addigra várható, hogy a mostani, hosszú várólisták megszűnjenek. A támogatás azonban csak az állami szolgáltatókat érinti, és a magánintézmények egyrészt nem kapnak plusz támogatást, másrészt akik lombikprogramra jelentkeznének, miért vennék igénybe ezentúl a költséges magánklinikai kezeléseket, ha az állami intézményekben is várható a sorra kerülés?

Megkeresésünkre 2017. 06. 09-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága a következő nyilatkozatot tette:
"A kormány kifejezetten támogatja, hogy minél több meddő pár számára nyíljon meg a lehetőség a gyermekvállalásra. A tervek szerint mind a ciklusszám, mind pedig a gyógyszertámogatás tekintetében kedvezőbb feltételeket kívánunk teremteni. A kormány célja, hogy a program kibővítésével növekedjen a beültetésnek köszönhetően megszülető gyermekek száma.
 
Hazánkban a meddőség kezelése szabályozott keretek között történik, e tevékenység végzésére országosan tíz centrumnak van engedélye. A kivizsgálás és a művi megtermékenyítés térítésmentes, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott, amennyiben NEAK-szerződéssel rendelkező szolgáltatónál történik a beavatkozás. Jelenleg a NEAK összesen 5 IVF ciklust támogat, melynek értéke alkalmanként 300 ezer forint. Magyarországon évente mintegy 1700 gyermek születik ezzel a módszerrel."

Forrás: hvg, EMMI
Fotó: freepik/stock-world-on


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2017.06.12