Mi a gyermeknevelés igazi lényege? Mitől leszel jó szülő a gyermeked szemében? Lelkész szerzőnk gondolatai

Jánosi Ferenc

Gyereknevelés

Jánosi Ferenc


Mi a gyermeknevelés igazi lényege? Mitől leszel jó szülő a gyermeked szemében? Lelkész szerzőnk gondolatai Mi a legfőbb kötelessége egy mai szülőnek a gyermeknevelés során? Te magad is úgy gondolod, „nem a gyermekek vannak a szülőkért, hanem a szülők a gyermekekért”? Milyen valódi kincseket tud adni egy szülő szeretett gyermekének? Lelkész szerzőnk jegyzete. Nemrég egy riporter barátom megkérdezte tőlem, hogy szerintem hol kell elkezdődnie a prevenciós (megelőző programoknak) a gyermekeink védelme érdekében. Ismert és tudta, hogy fiatalokkal is foglalkozom, így válaszomban azt várta, hogy a tizenéves kort jelölöm meg. Azonban a válaszom őt is megdöbbentette. Azt feleltem neki, hogy szerintem az igazi gyermekvédelemnek az anyaméhben kell elkezdődnie.

A fogantatás és a várandósság körüli körülmények kihatnak a magzat későbbi személyiségére
Egyre több pszichológus szakember erősíti meg, hogy a fogantatásunk körüli körülmények és a terhesség időszaka meghatározó személyiségünk fejlődése szempontjából. Megjegyzem, hogy napjaink embere szívesebben hívja a kismamákat terhesnek, és ez a gondolatsor elülteti az emberekben azt a hozzáállást, hogy a gyerek az teher, vagy valami szükséges rossz. Korábban arra a kismamára, aki babát várt, mint áldott állapotban lévő személyre tekintettek.

„Nem a gyermekeink vannak értünk, hanem mi vagyunk a gyermekeinkért”
Egy alkalommal feleségemmel, Dorcával tartottunk előadást szülőknek „Gyermekáldás vagy teher a családban” - címmel. Abban mindannyian megegyeztünk, hogy a gyerek születése átrendezi egy házaspár életét és időbeosztását, de mégis rengeteg örömet jelent a baba érkezése a szülőknek.

Egy idekapcsolódó Bibliában álló gondolaton mélyen eltűnődtem: ” Nem a gyermekek tartoznak kincseket gyűjteni a szülőknek, hanem a szülők a gyermekeknek” (Pál apostol II.Korintusi levél 12: 14 b.) Ez a gondolat kell, hogy átrendezze a szemléletünket, azaz hogy nem a gyerekeink vannak értünk, hanem mi vagyunk a gyerekeinkért!

Kincsek, amiket csak egy szülő adhat meg gyermekének


Szülőként kérdezhetjük, milyen kincseket tudunk gyűjteni a gyermekeink részére. Mik lehetnek azok a kincsek, amelyeket mi tudunk adni. Ilyen valódi kincs például az, hogy biztonságban akkor lesz a gyermek, ha a szülei szeretik egymást és őket. Az értékesség érzése az, amely a feltétel nélküli elfogadásunk eredménye, bátorításunk olyan számára, mint az olaj az autónk motorjának.

„Gyermekeink számára a legnagyobb kincs, ha önmagunkat adjuk”
Ross Cambell amerikai pszichiáter fogalmazza meg: minden gyermeknek van egy érzelmi tankja, amelyet folyamatosan fel kell tölteni, mert különben a gyermekeink érzelmi élete sivár lesz, és inkább kívánják kortársaiktól az elismerést és gyengédséget, mint tőlünk.

Munkám során nem egy tinilány mesélte, hogy csak azért ment bele szexuális kalandokba, hogy érezze, értékes és szerethető. Kutatások bizonyítják, hogy azok a tinilányok, akik édesapjuktól elegendő elismerést és bókot kapnak, kevésbé fognak szexuális kalandokba menekülni.

További kincsek az életben a hűség, a következetesség a szülői nevelésben. Különösen a kamasz gyermekünk életében rendkívül fontos, hogy érezzék, szeretjük őket, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség világos és következetes szabályokra, a következményrendszer alkalmazására már egészen kisgyermekkortól.

Gyermekeink életében a legnagyobb kincs, amit nekik adhatunk, ha önmagunkat adjuk nekik: időnket, a jelenlétünket, a figyelmünket, a hitünket, az erkölcsi és társadalmi normákat, meggyőződésünket, életszemléletünket, reménységünket, életszeretetünket, valamint újból és újból való megbocsátásunkat.

Ma, amikor a népesség létszáma rohamosan fogy, még többet kell beszélnünk fiataloknak és ifjú házasoknak a felelős gyermekvállalás áldásairól és örömeiről. Május különben is a család hónapja, hiszen első vasárnap anyák napja, május 15-e a család világnapja, és május utolsó vasárnapja a gyerekeké.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész
Fotó: Pixabay

Jánosi Ferenc

Gyereknevelés

Jánosi Ferenc


2016.05.17