Miért félnek a szülők NEM-et mondani? Óriási szüksége van a gyerekeknek a korlátokra

Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


Miért félnek a szülők NEM-et mondani? Óriási szüksége van a gyerekeknek a korlátokra

Bungee jumpingoltál már? Sokáig azt képzeltem, az a legrosszabb, amikor a kötél hatalmasat ránt rajtad. Aztán kiderült, hogy amikor zuhansz, és a levegő süvít át az ujjaid között, akkor a kötél rántása a leginkább megkönnyebbülést hozó pillanat. Mert a semmibe zuhanás helyett végül a megtartás erejét tapasztalhatod meg.

Bár lehet, hogy a bungee jumping imént részletezett klasszikus változatát még nem próbáltad, ha gyermeket nevelsz, akkor nem is áll tőled olyan messze ez az extrém sport. A gyermekeink ugyanis szeretik felmérni a képességeik határát, nem riadnak vissza a kockáztatástól.


Vajon fel tudok mászni a szekrény tetejére?

Mi történik, ha kihagyom a délutáni alvást? Ha egész nap csak desszertet eszem? Ha nem teszem, amit kérnek tőlem? 
Saját határaimat csak akkor érzékelhetem, ha a külvilág határaival találkozom: nem vezethetek autót 5 évesen, nem szórhatom a homokot a másik szemébe a játszótéren, és nem vehetem el, ami a másé.
Az egyes viselkedésre adott „nem”-ek kiteszik a STOP-táblákat, legfőképpen azért, hogy megakadályozzák a zuhanórepülés kötél nélküli fájdalmas végét. A határok tisztázni segítenek azt, hogy mit lehet és mit nem. Ezek a kötelek a bungee jumpingban. 


Ne féljünk a határok kijelölésétől!

Az általunk felállított korlátok nem a gyerek ellen, hanem a gyerek érdekében vannak. Különösen megnyugtató számára a tudat, ha tudja, hogy egy-egy viselkedés tegnap, ma és holnap egyaránt tiltólistás. Ez részünkről nem más, mint következetesség.
Még nekünk, felnőtteknek is nehezünkre esne egy olyan világban biztonságban érezni magunkat, aminek a határai ide-oda mozognak. Bejósolhatatlanná válnának benne az események, esetlegessé a reakciók, kontrollálhatatlanná a történések. Az elmúlt évek világeseményei ékesen bizonyították, hogy a kiszámíthatatlanság milyen elbizonytalanító még az érett személyiség számára is.


Lássuk, miért fontos, hogy a gyermekünkkel és a családi életünkkel kapcsolatos szabályaink kiszámíthatóak legyenek!
 

Miért fontos a gyermeknevelés során a következetesség?
 

1. Biztonságban fogja érezni magát a világban

Elősegíted, hogy világosan lássa és értse, hogy a fekete az fekete, a fehér meg fehér.
 

2. Támogatod felelősségérzetének kialakulását

Ha következetes vagy, a gyermekedben kialakul a viselkedés és a következmény közötti összefüggés. Tudja, hogy ha valamit megtesz, amit nem lehetne, vagy nem tesz meg, amit meg kellene, akkor mire számíthat, így mérlegelheti, megéri-e a viselkedés.
 

3. A következetesség erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot!

Könnyebb egy olyan szülőhöz kapcsolódni, aki kiszámítható, aki, amit mond, meg is tartja, és ez erősíti a szülők iránt érzett bizalmat. Ezt igazolja az a megfigyelés is, hogy a gyerekek a szigorú, de igazságos tanárokat jobban kedvelik azoknál, akik nem következetesek.


+1 tipp: a következetességed ne legyen betonfal-keménységű, merev: fűszerezd meg válaszkészséggel, legyenek szabályt erősítő kivételek a közös életetekben!
Mindkettőtök számára lehetnek olyan helyzetek, amikor fel kell rúgni a szabályokat! Ha egyszer-egyszer sor kerül ilyenre, az nem elbizonytalanító lesz a számára, hanem inkább az elfogadottságát megerősítő. 
A kivételektől pedig mindig vissza lehet kanyarodni a már jól ismert, mindegyikőtök számára ismerős szabályok világába.
 

Valach Renáta - Anyugi
Szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta
 

Fotó: Freepik


Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


2024.01.19