Miért késik a baba?

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Miért késik a baba?

A gyermekáldás késése hazánkban közel 150.000 párt érint. Rémisztő statisztikai adat. Hát még ha belegondolunk, hogy ez a szám mennyi végigizgult hetet, kétségbeesett próbálkozást, lelki gyötrelmet takar.

Az eredménytelen együttlétek számának növekedésében jelentős szerepe van az egyre inkább kitolódó gyermekvállalásnak, az életmódunkban bekövetkező változásoknak, a környezeti ártalmaknak és természetesen az általános egészségi állapotnak is. Ezek a megváltozott körülmények sajnos mind negatívan befolyásolják a természetes gyermekáldás esélyét.

A szakemberek szerint a meddőség hátterében az alábbi 6 tényező játszhat leggyakrabban szerepet.

A meddőség okai


1. Hormonális okok
Mindkét nem esetében a reproduktív működést irányító hármas tengely valamely elemének a hibás működése áll a háttérben. Nők esetében a köztiagy – agyalapi mirigy – petefészek tengely hibája az ivarszervek megbetegedését okozhatja, vagy ovulációs problémákhoz vezethet. Férfiaknál a köztiagy – agyalapi mirigy – here tengely a hormonális irányítója a spermatogenezisnek, a zavartalan érési folyamatnak, valamint a szükséges energiaforrás és az optimális környezet megteremtésének.

2. Szervi okok
Mindkét fél esetében előfordulhatnak olyan szervi okok, melyek meggátolják a spontán várandósság kialakulását. Ezek a problémák lehetnek veleszületett fejlődési rendellenességek (pl. nőknél kétüregű méh, férfiaknál le nem szállt here), illetve gyakoriak a szerzett elváltozások. Így például korábbi műtétek, abortuszok, különböző fertőzések, gyulladások következtében kialakult összenövések, elzáródások.

3. Immunológiai problémák
Az immunrendszerünk mintegy bástyaként védi szervezetünket a külső behatásokkal, a kívülről érkező, veszélyt jelentő baktériumokkal, vírusokkal szemben. Néha azonban túlságosan jól teljesíti védelmi funkcióját és nemcsak a káros behatolókat, de a spermiumokat, sőt a magzatot is ellenségként érzékelheti.

4. Krónikus betegség
A gyermekáldást nemcsak a nemzőszervek, illetve az őket irányító hormonális rendszer hibás működése, de a szervezetünket érintő egyéb megbetegedések is nehezítik. A krónikus problémák, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek mindkét nem esetén megnehezítik a fogantatás létrejöttét.
Előfordul, hogy a meddőség hívja fel a figyelmet egy addig lappangó betegségre. A hiábavaló próbálkozások miatti kivizsgálás néha egy krónikus betegség felismerésében segíthet.

5. Genetikai problémák
A meddőség hátterében genetikai okok is állhatnak. Ezek egyrészt a szülők révén fennálló, másrészt a megtermékenyülés és embrionális fejlődés során bekövetkező problémák. Okozhatják a megtermékenyülés elmaradását, vagy ha az mégis létrejön, akkor az utódban öröklődhetnek. A súlyosabb genetikai rendellenességek általában korai vetéléshez vezethetnek.

6. Pszichés tényezők
Az esetek 5-10%-ában az orvosok a rendkívül alapos kivizsgálások ellenére sem találják az infertilitás okát. Ilyenkor feltehetőleg nem szervi, hanem pszichés okok állnak a gyermektelenség hátterében. A túlzott vágyakozásnak, a felfokozott lelki állapotnak, de akár a megváltozó körülményektől való elfojtott félelemnek is szerepe lehet a gyermektelenségben.
A hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozások, esetleges vetélések következtében kialakulhat egy öngerjesztő állapot.

Tudatos családtervezéssel lerövidíthető az „elvesztegetett” idő, hamarabb kiderülhetnek az esetleges problémák. Érdemes úgy belevágni a családalapításba, hogy mindkét fél már időben megszünteti az esetleges gátló tényezőket (pl. stressz, munkahelyi ártalmak), felhagy a káros szokásokkal (pl. dohányzás, alkohol fogyasztása) és még egy alapos kivizsgálásnak is alá veti magát.

Legegyszerűbb felkeresni egy családtervezési központot, ahol hasznos tanácsokkal, illetve szakirányú vizsgálatokkal segítenek a pár mindkét tagjának. Ha a saját orvosukhoz ragaszkodnak, akkor a már ismert és kedvelt nőorvosukat, a férfiaknak pedig egy urológus, vagy andrológus szakembert érdemes felkeresnie.

Cikkünk megírásában a Ha nem jön a baba című könyv nyújtott segítséget.


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2008.07.15