Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani Egy új globális felmérésben a családon belüli egészséges digitális szokások szerepét, valamint a szülők viselkedésének a gyerekekre gyakorolt hatását, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatását vizsgálták. A Kaspersky megbízásából készült új globális felmérés a családon belüli egészséges digitális szokások szerepét, valamint a szülők viselkedésének a gyerekekre gyakorolt hatását, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatását vizsgálta.

Az online felmérés 19 ország 11 ezer résztvevőjének bevonásával készült a családon belüli egészséges digitális szokások szerepéről, valamint a nevelési szokások gyerekekre gyakorolt hatásáról, illetve a gyerekek viselkedésének szülőkre gyakorolt hatásáról. A felmérésben olyan felnőttek vettek részt, akik 7-12 év közötti gyerekeikkel "teljes időben" egy háztartásban élnek.

Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

Annyit kütyüzik a gyerek, amennyit a szülő
A tanulmány közvetlen összefüggést mutatott ki a szülők és a gyerekeik által a készülékek előtt töltött idő mennyisége között. A felnőttek 82%-a és a kicsik 70%-a naponta legalább három órát tölt a különféle kütyük előtt. Az adatok azt mutatják, hogy a gyerekek hajlamosak nagyjából ugyanannyi időt tölteni a készülékhasználattal, mint a szüleik.

Kapcsolódó cikkünk:
Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyerekeidnek akaratlanul is? »


A szülői példamutatás itt is fontos
A gyerekek mindig megfigyelik és lemásolják a szüleik cselekedeteit, és nincs ez másképp a digitális szokások esetén sem. Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleik folyton a készülékeiket használják, akkor ezt a magatartást tekintik majd a normának, és sok időt töltenek az online térben. Bár nem mindig könnyű példaképnek lenni, a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogyan hatnak a cselekedeteik a gyerekek viselkedésére, és meg kell próbálniuk jó példát mutatni a képernyő előtt töltött időre vonatkozó szabályok terén.

A tanulmány eredményei összefüggést mutatnak aközött, hogy mennyi időt töltenek a szülők, és mennyi időt töltenek a gyerekeik a képernyő előtt.
Mind a gyerekek, mind a felnőttek nagy része - 48 százalékuk - ugyanannyi ideig használja a készülékeit, azaz napi 3,5 órát. A szülők többsége továbbá meg van győződve arról, hogy mind ők (62%), mind a gyerekeik (58%) megfelelő mennyiségű időt töltenek az online térben.

Olvasd el ezt is!
Napi fotók és beszámolók a gyerekről, büszke szülőség és oversharenting - Miért káros, ha állandóan posztolsz a gyerekről? »


A gyerek a szülőhöz igazodik
Mindezek mellett az eredményekből az derül ki, hogy a gyerekek a szüleik készülékhasználatához igazítják a saját készülékhasználati szokásaikat. Ha például a szülők 80%-a napi 2 óránál kevesebb időt tölt a készülékek előtt, akkor a gyerekeik is így tesznek.

Ugyanakkor, ha szülők napi több mint 2 órát használják a kütyüjeiket, a gyerekek is nagy valószínűséggel hajlamosak ugyanígy tenni, és csak az esetek 19%-ában fordult elő, hogy a fenti példát látó gyerekek napi 2 óránál kevesebbet töltöttek a készülékek előtt.

A jelentés eredményei szerint azok a gyerekek, akiknek a szülei rendszeresen használják a készülékeiket, több időt töltenek a képernyő előtt, különféle digitális szokásokat követve. Azok a gyerekek például, akiknek a szülei gyakran használnak kütyüket, 39 perccel többet töltenek az online térben étkezés közben. Mindeközben a beszélgetés közbeni SMS-ezés átlagosan további 41 perccel növeli a gyerekek képernyő előtt töltött idejét, a családi fotók közösségi oldalakon való megosztása pedig napi 31 perccel növeli ezt az időt, és ezek az időmennyiségek összeadódnak.

- Amint az adatokból látható, minél több időt töltenek a szülők a készülékeik előtt, annál több időt töltenek a gyerekek is a sajátjaik előtt. A szülők jobb egyensúlyt szeretnének kialakítani a gyerekek képernyő előtt töltött ideje és az egyéb tevékenységekre fordított idő között, és a legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy miként érhetnék ezt el. Manapság sok olyan eszköz áll rendelkezésre, amelynek segítségével a szülők növelhetik a gyerekeik digitális jóllétét, és biztosíthatják, hogy a képernyő előtt töltött idő biztonságos és kiegyensúlyozott legyen. A példamutatás is remek módszer erre – mondta el Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős részlegének alelnöke.

Olvasd el ezt is!
Dorothy L. Nolte: A gyerek abból tanul, amit lát - 17 rövid, de fontos gondolat a gyereknevelésről »


Különösen fontos a 12 év alattiakra odafigyelni
A gyerekek sokkal többet profitálnak a való világban zajló valós interakciókból, mint a digitális információk fogyasztásából. A 12 évnél fiatalabb gyerekek például még nagyon messze vannak attól, hogy az elvonatkoztatási képességük fejlettségi szintje egy felnőttéhez hasonló legyen. Előbb meg kell tanulniuk érzékelni, hallani, látni, érezni és megízlelni a világot. A szülők és a családok digitális médiahasználata a mi praxisunkban is kiemelt téma, tette hozzá Birgitt Hölzel és Stefan Ruzas, a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis két terapeutája.

Miért kütyüzik annyit a gyerek? - Itt a válasz, amit egy szülő sem akar hallani

- Sok szülő meg van győződve arról, hogy elegendő világos szabályokat felállítani a gyerekek médiahasználatát illetően, és szabályozni, hogy milyen típusú tartalmakhoz férhessenek hozzá. Ám a hatékony büntetések kiagyalása helyett a szülőknek előbb a saját médiafogyasztásukat kellene csökkenteniük - fejtették ki.

Kapcsolódó cikkünk:
Már 7-8 évesen okostelefont kapnak a kezükbe a magyar gyerekek - Ezért veszélyes, ha hagyod egyedül netezgetni »


Így teheted a lehető legbiztonságosabbá a netezést a gyereknek


A következőket teheted, ha segíteni szeretnél a gyereknek, és azt akarod, hogy biztonságosan használja a készülékeit:
- Fordíts több időt arra, hogy megbeszéld a gyerekkel az online biztonsági intézkedéseket. Próbálj meg odafigyelni a saját digitális szokásaidra is – például szoktad használni az okostelefonod evés vagy beszélgetés közben? Figyeld meg, hogy a mintát követve a gyerekek is ugyanúgy tesznek-e, mint te, vagy másképp reagálnak-e, ha elteszed a telefonod.  
- Vedd fontolóra a szülői felügyeleti alkalmazások letöltését, és beszéld meg ezt a kérdést a gyerekkel is: magyarázd el neki, hogy miként működnek ezek az alkalmazások, és miért szükségesek ahhoz, hogy a gyermek biztonságban legyen az online térben.
- Kérd meg a gyereket, hogy semmilyen adatvédelmi beállítást ne fogadjon el egyedül, hanem mindig kérjen hozzá szülői segítséget. Emellett a szülőknek is rá kell szokniuk az adatvédelmi megállapodások elolvasására.

Olvasd el ezt is!
Biztonságos internetezés: Technikai megoldások és szülőknek szóló tanácsok a rendőrség szakembereitől »


Fotók: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.11.16