"Olyan hülye vagy, még ezt sem tudod?" - Ezért káros fegyelmezési módszer a megszégyenítés

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Szakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára. Szakértők szerint azok a szülők és tanárok, akik a gyerek megszégyenítésével próbálnak fegyelmezni és büntetni, rossz úton járnak, sőt kifejezetten kárt okoznak ezzel a gyermek számára.

Extrém megszégyenítések
Az Egyesült Államokban az elmúlt években több extrém eset is napvilágot látott, az egyikben egy tanár szégyen-nyakörv viselésére kötelezte problémás diákjait, míg egy másikban a lányuk iskolai jegyeiben csalódott szülők leborotválták a 12 éves gyermekük haját, és arra kényszerítették, hogy pelenkában szaladgáljon az utcán.


 
Rendkívül káros a megszégyenítés
Noha a fenti esetek a legtöbb ember számára nyilvánvalóan elborzasztóak, a szakemberek szerint már ennél kisebb mértékű megszégyenítéssel is többet ártunk, mint használunk.

Nem jó megoldás például, ha a bepisilő gyereket kigúnyoljuk vagy a történetet nevetve elmeséljük a szomszédoknak - de azzal sem teszünk jót a gyermekünknek, ha a barátai előtt szidjuk, tesszük nevetségessé vagy a Facebookon hirdetjük világgá, milyen butaságot is művelt.

Andy Grogan-Kaylor, a Michigan Egyetem munkatársa úgy véli, bármilyen megalázás károsan hat a gyermek fejlődésére, és semmilyen nevelési célt nem lehet vele elérni - gondoljunk csak bele: ha minket, felnőtteket aláznak vagy szégyenítenek meg mások előtt, az milyen érzést vált ki belőlünk - a gyerek is hasonlót él át, ráadásul pont attól a személytől, aki neki a biztonságot jelenti.

Jennifer Lansford, a Duke Egyetem Gyermek- és Családvédelmi Központjának kutató professzora hozzátette, hogy a fentiekhez hasonló büntetési módok révén a gyermek kívülállónak fogja magát érezni, és az iskolai erőszakoskodó diákok figyelmét is magára vonhatja. Emellett mindez csupán lázadásra készteti a gyermeket, aki ezután még kevésbé fogja megtenni azt, amire szülei vagy tanárai kérik. Az ilyen büntetések ráadásul rendkívüli módon megrontják a gyermek és szülő közötti viszonyt, amely a gyermeknél depresszió vagy agresszió kialakulásához is vezethet.
 
Egyértelmű szabályokra van szükség
A fenti módszerek helyett jóval hatékonyabb út, ha a szülő világos szabályokat állít fel gyermekei számára, és biztosítja a támogató hátteret minden körülmények között, hiszen a pozitív dolgokkal mindig sokkal többet lehet elérni, mint a negatívokkal.

Olvasd el ezt is!
Pozitív gyereknevelés: 15 gyakorlatias tanács szülőknek, kiabálás és büntetés helyett »


Reális elvárások, betartott szabályok, jutalmazás
A fentiek elkerülése érdekében a szakemberek egyéb fegyelmezési módokat javasolnak. Tiltás helyett hasznosabb inkább azt kifejezni, amire rá akarjuk venni a gyereket, tehát a "ne rohanj" felszólítás helyett hatásosabb a "sétálj lassan" utasítás.

Ha felállítunk szabályokat, azokat következetesen tartassuk is be, de ezek az elvárások legyenek reálisak. Mindig hallgassuk meg a gyerekünket, hogy miért tette, amit tett, és mindig magyarázzuk el, mi miért tartjuk azt rossznak.

Egyes dolgok megvonásával is hatásosan lehet büntetni, például a tévénézés szüneteltetésével. Egy osztályközösségben pedig az is nagyon fontos, hogy a helyes viselkedést jutalmazzuk.
 
Példamutatás - a leghatékonyabb módszer!
Mindenekelőtt azonban mindig tartsuk szem előtt a legfontosabb szabályt: minden tiltásnál vagy parancsnál hatásosabb a példamutatás, vagyis mi is aszerint cselekedjünk, amit elvárunk a gyerekeinktől.

Forrás: medipress
Fotó: Freepik/karlyukav

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.10.28