Nem kötelező védőoltások, amiket a gyermekorvos szerint érdemes beadatni

Dr. Somló Pál

Gyerekbetegségek

Dr. Somló Pál


Nem kötelező védőoltások, amiket a gyermekorvos szerint érdemes beadatni Érdemes-e beadatni a rotavírus elleni védőoltást? Mikor aktuális az agyhártyagyulladás elleni védőoltást? Milyen következménye lehet annak, ha mégsem kérjük a bárányhimlő elleni oltást? Gyermekorvos szakértőnk a szabadon választható csecsemőkori és gyermekkori oltásokat ismerteti. A védőoltások bevezetése, elterjedése nagyban megváltoztatta a fertőző betegségek alakulását, terjedését, lefolyását. A legfontosabb, leggyakoribb, legelterjedtebb betegségek esetében, a világ nagy részén, kötelezően elrendelték ezen védőoltások beadását. Léteznek olyan országok, ahol ezen védőoltások beadása, beadatása nem kötelező, illetve a szülő választhatja meg az időpontot, valamint a körülményeket. Azonban ezekben az országokban is alkalmaznak "finom kényszereket", pl.: az oltatlan gyermek nem mehet gyermekközösségbe.

Szabadon választható oltások hazánkban és külföldön
A világ nagy kutatólaboratóriumaiban folyamatos fejlesztés folyik a hatékony, mellékhatásmentes, egyre korszerűbb és egyre több kórokozó ellen védelmet nyújtó védőoltások kifejlesztésére. Hazánkban a kötelező védőoltások beadásának viszonylag szigorú rendje van, amelyet bizonyos körülmények mellett lehet áthágni.
Vannak azonban olyan védőoltások, amelyek nem kötelezőek. Ennek oka elsősorban az anyagi források hiánya. Azonban ezek is hasznos, fontos védőoltások. Ma már van közöttük olyan, amely nem kötelező, de bizonyos korosztályok számára ingyenes, ún. kampányoltás. (Erről lesz szó a későbbiekben).

Van olyan oltás, amely egy ideig ebbe a kategóriába tartozott szintén, később kötelezővé vált, most azonban egyes részei szabadon választhatóak. A védőoltások optimális időpontját nemzetközi vizsgálatok, kutatások alapján tűzik ki. Természetesen bizonyos határok között ezektől el lehet térni. A nem kötelező védőoltásokat a javasolt beadási időpontok sorrendjében ismertetem.

Rotavírus elleni védőoltás – mikor adassuk be?
A legkorábbi javasolható védőoltás a rotavírus elleni. Ez a védőoltás szájon át adandó. A beadás kezdeti időpontja legkorábban 2 hónap lehet, de a legfontosabb kritériuma, hogy 6 hónapos korig be kell adni a 2. és 3. adagot. A rotavírus által okozott megbetegedés lehet súlyos, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, amely főként a fiatal csecsemőket érinti. Náluk a kiszáradás veszélye igen nagy, melynek következménye lehet a keringés és az anyagcsere fölborulása. A legsúlyosabb esetek kivédésre alkalmas megelőző védőoltás.
Nemzetközi vizsgálatok alapján beadásuk igen fontos, egyes országokban már támogatott, a nemzeti oltóprogram része, tekintettel arra, hogy nemzetgazdasági szempontból igen sokba kerül a kicsik kezelése. Legsúlyosabb betegség a 6-24 hónapos kor között alakul ki. Egyébként 3 éves korig, gyakorlatilag minden gyermek átesik a fertőzésen.

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás – fiatal cseccsemőkorban kell kérni
Ez a megbetegedés viszonylag ritka, de sajnos nagyon súlyos megbetegedés tud lenni. A védőoltást fiatal csecsemőkorban kell beadni és 11 éves kor körül ismételni. Sajnos az ismétlőoltás viszonylag drága, de nagyon fontos. Az elmúlt év során több olyan eset fordult elő, amikor fiatal felnőttek (20-22 évesek) reggel orvoshoz fordultak lázas megbetegedéssel és délben, amikor kórházba kerültek, már nem lehetett segíteni. Ez a fertőzés azt a veszélyt is magában hordozza, hogy ha gyógyul, akkor is súlyos szövődmények jelentkezhetnek.
Ezt a védőoltást 2, 4 vagy 7 és 13 hónapos korban szokás beadni. 2 éves korig jelentős támogatással vásárolható. Az ismétlő oldás már sajnos drágább.

Bárányhimlő elleni védőoltás – kislányoknak „kötelező” ezen átesni
Mindenkiben az az emlékkép él, hogy a bárányhimlő igen enyhe lefolyású megbetegedés, amelyen a gyermekek zöme átesik. Szerencsére igen jól ismert az a veszély, amit a terhesség alatt elkapott, anyai bárányhimlő jelent a magzatra nézvést. Ezért a leánygyermekeknek "kötelező" átesni ezen a megbetegedésen.
Magam részéről - az oltás bevezetésekor - azon véleményen voltam, hogy nem egy szükséges védőoltás, kivéve azokat a gyermekeket, akik valamilyen, az immunrendszert érintő betegségben vagy terápiában részesülnek. Ez addig tartott, amíg az egyik barátom, teljesen egészséges, 5 éve lánya meg nem betegedett és 4 napon keresztül 40 C fokos láza volt, és ahol el lehet képzelni, mindenütt voltak hólyagok a testén. Azóta én mindenkinek ajánlom ezt a védőoltást. Nem utolsó sorban az úgynevezett követéses vizsgálatok azt mutatják, hogy oltás után kevesebb a bárányhimlő vírusa okozta második betegség, az igen kellemetlen övsömör előfordulása. Ezért igyekszem mindenkivel elfogadtatni a védőoltás beadását, melynek szerencsére az ára sem vészes.

HPV elleni védőoltás – nem vagyunk tisztában a HPV veszélyeivel
Végül, de nem utolsósorban kell beszélnünk a HPV, azaz a human papilloma vírus elleni védőoltásról. A nők körében egyik leggyakoribb daganatért, a méhnyakrákért szinte 100 százalékban a humán papillóma vírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás. Ennek ellenére továbbra is kevesen kérik az oltást. Ez is oka annak, hogy évente még mindig 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban és közel 500 nő hal meg miatta.
Ráadásul az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, ami nagyszámban a férfiakat is érinti. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti és fej-nyaki, a hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint a hímvesszőt érintő rákok okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákok nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek. A HPV összességében a rákos megbetegedések 5%-áért tehető felelőssé.

A szülők ennek ellenére nincsenek tisztában a HPV veszélyeivel, és sokan gondolják, hogy óvszerrel védekezhetnek a vírus ellen. A fertőzés pedig bőrkontaktussal is terjed, ezért az óvszer csak 70 százalékos védelmet nyújt.
Emellett ez a vírus felelős egy nagyon kellemetlen, látványnak is visszataszító betegség, a condyloma, magyarul nemi szemölcs kialakulásáért. Nagy probléma, hogy a természetes fertőzés átvészelése nem eredményez védettséget. A vírus hosszú ideig megbújik a szervezetben és később okoz megbetegedést.

Szerencsére ez a védőoltás ma már állami támogatással elérhető hetedikes lányok esetében. Így van rá remény, hogy a jövőben a megbetegedések száma csökkenni fog. Sajnos nagyon kevés olyan település van, ahol 100%-ban kérték az oltást. Nem utolsósorban javasolt, hogy ezt az oltást pótlólag beadassák a szülők az egy-két évvel idősebb lányoknak és fiuknak. Az önkormányzat hozzájárulása várható ezen esetekben.

Ezzel a cikkel szeretném felhívni a szülők figyelmét arra, hogy nagyon fontos a megelőzés.

Szerző: dr. Somló Pál gyermekorvos
Fotó: FreeDigitalPhotos

Dr. Somló Pál

Gyerekbetegségek

Dr. Somló Pál


2015.06.22