Óraátállítás 2023

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás 2023

Az óraátállítás rendkívül megosztja az embereket. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy felesleges, de hogy a nyári, vagy a téli időszámítás maradjon, abban nagyon eltérőek a vélemények.

Az óraátállítást – melynek eredeti célja, hogy a természetes fényt kihasználva energiát takarítsunk meg - az utóbbi években számos kritika érte. A téma rendkívüli módon megosztja az embereket: egyes vélemények szerint az átállítás egy felesleges és elavult elképzelés, ráadásul meg is terheli a szervezetet.

Meddig lesz még óraátállítás?
Sokan nem értik, miért kell továbbra is órát állítani, hiszen évek óta hallhatunk a megszüntetéséről szóló híradásokat. Az EU-ban viták folynak a témában. 2019-ben ugyan megszavazták az eltörlését 2021-től, ám a végső megvalósítás az egyes államok kezében van. Magyarországon továbbra is kérdéses, milyen döntés várható az átállítás jövője kapcsán, de jelentős az igény a változtatásra: számos szakember és a közvélemény is hajlik a megszüntetésre. Sokaknak jó hír lehet, hogy az EU döntése alapján legkésőbb 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia egy általa választott időszámításra. Akik az átállítás intézményének eltörlése mellett voksolnak, bízhatnak abban, hogy már nem sokáig kénytelenek alkalmazkodni a kellemetlenségekkel járó szokáshoz, és talán az idei az utolsó óraátállítás.

 

Téli vagy nyári időszámítás lenne a jó?
A téli és nyári időszámítás vitája minden évben felmerül. Az emberek nagy része azt szeretné, ha a kormány megszüntetné a félévenkénti óraátállítást, és kétharmaduk a nyári, kisebb hányaduk a téli időszámítás mellett döntene. Az utóbbit ellenzők számára a korai sötétedés okoz rossz közérzetet; nagyobb részük a munkából hazatérés után már ki sem mozdul a szabadba. A Magyar Alvásszövetség szerint azonban egészségügyi, biológiai szempontból a téli időszámítás válna javunkra.

Mikor lesz óraátállítás 2023-ban?
Vélemények ide vagy oda, óraátállítás idén is lesz: a téli időszámítás október 29-én vasárnap kezdődik: hajnalban 3:00 órakor kell az órákat 2:00-ra állítani. Így a népszerűtlen lépést legalább az egy órával több pihenés kompenzálja, különösen a diákok számára, akiknek erre az időszakra esik az idei őszi szünet is – lesz tehát lehetőség kipihenni az átállás fáradalmait.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.10.31