Otthonfelújítási támogatás: Itt vannak a részletek! - Ki igényelheti? Milyen munkálatokra jár? Mi az igénylés menete?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Otthonfelújítási támogatás: Itt vannak a részletek! - Ki igényelheti? Milyen munkálatokra jár? Mi az igénylés menete? Novák Katalin a Facebook-oldalára feltöltött videóban magyarázta el az Otthonfelújítási támogatás részleteit. Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Facebook-oldalán.

Novák Katalin emlékeztetett: januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti.

Elmondta, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új értékesítésű ingatlanok áfája. Azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vesznek új ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant, és tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok akár teljes összege - szögezte le.

Otthonfelújítási támogatás: Itt vannak a részletek! - Ki igényelheti? Milyen munkálatokra jár? Mi az igénylés menete?
 

Az otthonfelújítási támogatás részletei


Kik igényelhetik?
- Mindazon családok igényelhetik, akik legalább 1 gyermeket nevelnek
- Gyermeknek számít már a magzat is a várandósság 12. hetétől, és még a 25 éves gyermek is, amennyiben együtt él a családdal
- Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él vagy a család gyod-ra jogosult, akkor nem számít az életkora
- Az egyszülős családokra is vonatkozik, függetlenül a gyerekek számától, tehát a gyermekeit egyedül nevelő édesapa vagy édesanya
- Ha elváltak a szülők és megosztott nevelésben részesülnek a gyerekek, akkor a szülők is osztozhatnak a támogatási összegen
- Ha a válás után csak az egyik szülő neveli a gyerekeket, akkor csak ő jogosult a támogatásra

Az igénylés feltétele még 
Novák Katalin jelezte továbbá, hogy legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek - ez a tb-jogviszony felsőoktatási és munkaviszonyból is származhat, folyamatosnak pedig akkor számít, ha az elmúlt egy évben legfeljebb 30 napra szakították meg.

A koronavírus-járvány miatt sokan elvesztették a munkájukat, ezért az utolsó három hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik - fűzte hozzá.

Mikortól lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?
Közölte azt is: a lehetőséggel a 2021. január elseje után indult felújítások esetén lehet élni.

Mire vehető fel a támogatás?
A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, emellett pedig mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárnak (MÁK).

Támogatott munkálatok például:
- konyha vagy fürdő felújítása
- közműbekötés
- fűtési rendszer cseréje, korszerűsítése
- új kazán vagy bojler beszerzése
- külső-belső szigetelés
- galéria vagy belső lépcső kialakítása
- nyílászárócsere
- tetőcsere
- tetőfelújítás
- napelemes rendszer kiépítése
- garázs vagy nyári konyha felújítása
- festés, mázolás
- bizonyos asztalosmunkák

Hogyan lehet intézni az igénylést?
Az igénylés teljes egésze elektronikusan intézhető. A számlák benyújtása után a MÁK-nak 30 napja van elbírálni a támogatást, ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget. A folyósítás után a kormányhivatal hat hónapig bármikor ellenőrizheti, hogy az igénylők a megítélt összeget valóban arra fordították, amire kapták - mondta.

Hányszor vehető igénybe a támogatás?
A tájékoztatás szerint a támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, ha eladják a házat, lakást, nem kell visszafizetniük a támogatás összegét, de többször nem élhetnek a lehetőséggel. Az ingatlan új tulajdonosa igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette - mondta a miniszter.

Forrás: MTI, Facebook/Novák Katalin
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.11.18