Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Puszi és ölelés helyett dicsérjük a gyereket - Ezeket javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a bölcsődék, óvodák nyitása kapcsán a kollégáknak Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést? Hétfőtől megnyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, Budapesten pedig a pünkösdi hosszú hétvégét követően lehet újra oviba, bölcsibe vinni a gyereket. Mit javasol a Nemzeti Pedagógus Kar, hogy elkerüljétek a megbetegedést?

A Nemzeti Pedagógus Kar a weboldalán tette nyilvánossá közleményét, ebben sok fontos információt megosztanak a pedagógus kollégákkal, de hasznos lehet a bölcsődés, óvodás gyermeket nevelő szülőknek is.

Nem kell külön igazolás, ha nem viszed a gyereket bölcsibe, oviba
Ami elöljáróban lényeges, hogy a jelenlegi helyzetben nem kötelező az óvodai ellátás igénybe vétele, tehát ha szülőként úgy döntesz, hogy még nem viszed a gyermeked bölcsődébe, óvodába, akkor erről nem kell külön igazolást vinned - a pedagógusok a gyermeked hiányzását igazoltnak tekintik.


Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én

A Nemzeti Pedagógus Kar javaslatai a kollégáknak az újranyitással kapcsolatban:
- Célszerűnek tartják, ha nem minden gyerek egyszerre kezd el járni az intézménybe, hanem fokozatosan térnek vissza. "Ehhez az otthon lévő édesanyákat győzzük meg, kérjük segítségüket az újrakezdésben" - írják.

- Javasolják, hogy reggelente és délutánonként szélesebb időintervallumban lehessen a gyerekeket hozni/vinni, így a várakozóhelyiségben egyszerre kevesebben tartózkodnának.

- Fontos, hogy a bölcsődék, óvodák épületébe ne menjenek be a kísérők, mert a levegő, tárgyak, valamennyi eszköz vírushordozó lehet.

- Csak a legszükségesebb tárgyakat vigye magával a gyerek az intézménybe - például alvós játék, pizsama -, ezeket pedig le kell fertőtleníteni.

- Hogy az ágyak egymás melletti zsúfolt elhelyezése elkerülhető legyen, lehetőleg csak azok a gyerekek töltsék a délutáni csendes pihenőt az intézményben, akinél nem megoldható az otthoni felügyelet.

- Most nem ajánlott a puszi, simogatás, ölelés, egyéb közvetlen érintkezési forma. Helyette arra kérik a pedagógus kollégákat, hogy dicsérjenek, meséljenek, beszélgessenek sokat a rájuk bízott gyerekekkel.

- A gyerekek lehetőleg minél többet legyenek kint az udvaron, a pedagógusok biztosítsanak változatos mozgáslehetőségeket. Bent tartózkodás esetén pedig gyakori szellőztetés javasolt.

- Gondoskodni kell a rendszeres és alapos fertőtlenítésről, továbbá ügyelni kell az egészségügyi szokások betartására, valamint ellenőrizni azok gyakorlati megvalósítását.

- Csökkenteni kell a szülőkkel való személyes kapcsolattartást, helyette az online lehetőségeket javasolják.

- A veszélyeztetett korosztályba tartozó, valamint a krónikus betegségben szenvedő dolgozókra különösen oda kell figyelni, amennyiben megoldható, ne foglalkozzanak közvetlenül a gyermekekkel - ehelyett végezhetnek adminisztrációs, szervezési, tervezési feladatokat, de segíthetnek a leltározásban is.

- Nem javasolják az óvodai ballagás megszervezését és az elmaradt más rendezvények pótlását. "Ez természetesen nem zárja ki a meghitt körülmények között történő elköszönést, melynek időpontja augusztus 31-ig bármely időpontra kitűzhető" - hangsúlyozzák.

Azt is megemlítik, hogy a kormány két hét nyári zárást javasol a fenntartók számára, melyet mindenképpen ki kell használni az óvodapedagógusok fennmaradó szabadságának kiadására még a következő nevelési év indítása előtt (július végén, augusztus elején), hiszen szeptembertől szinte lehetetlen kiadni az óvodapedagógusok megmaradt több napos szabadságát.

Forrás: Nemzeti Pedagógus Kar
Fotó: MTI/Komka Péter

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.05.26