300-400 g tök
80 g darált hús
15 g rizs
20 g sajt
20 g olaj
50 g tejföl, vagy kefír
bors
petrezselyemzöld, vagy kapor
zsemlemorzsa Elkészítés:
A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megkenjük tejföllel, vagy kefírrel. Sütőben átsütjük.
Tipp!
A rizses darált hús helyett rétegezhetünk akár túrót is. Erre ugyanúgy sajtot és tejfölt teszünk.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:
A tök vízben gazdag, jól ízesíthető zöldségünk. A csirkemell tökéletes fehérjeforrás, alacsony zsírtartalommal. A rizs megfelelő szénhidrátforrás. A sajt kalciumban gazdag. Trappista sajt helyett választhatunk zsírszegényebb sajtfajtát, pl. óvári vagy tolnai sajtot. Olajként választhatunk olívaolajat, ami fontos zsírsavakat tartalmaz. Ízesítésnek választhatunk tejfölt, kefirt, de a joghurt is bátran adható a kisgyermekeknek.
TÁPANYAGTARTALOM tejföllel:
Energia: 2541,55 kJ / 605,35 kcal
Fehérje: 31,45 g
Zsír: 36,73 g
Szénhidrát: 32,6 g
TÁPANYAGTARTALOM kefirrel:
Energia: 2159,55 kJ / 514,35kcal
Fehérje: 31,5 g
Zsír: 26,78 g
Szénhidrát: 32,95 g