300-400 g zöldbab
80 g darált hús
15 g rizs
20 g sajt
20 g olaj
50 g tejföl (vagy kefír)
bors
petrezselyemzöld
zsemlemorzsa Elkészítés:
A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megkenjük tejföllel, vagy kefírrel. Sütőben átsütjük.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:
A zöldbab rostokban gazdag zöldségféle. A sertéscomb fehérjében gazdag, a zsírszegény húsrészek közé tartozik. A sajt kalciumban gazdag. Trappista sajt helyett választhatunk zsírszegényebb sajtfajtát, pl. óvárit vagy tolnait. Olajként választhatunk olívaolajat, ami fontos zsírsavakat tartalmaz. Ízesítésnek választhatunk tejfölt, kefirt, de a joghurt is bátran adható a kisgyermekeknek.
TÁPANYAGTARTALOM tejföllel:
Energia: 2635,55 kJ / 631,15 kcal
Fehérje: 29,99 g
Zsír: 42,71 g
Szénhidrát: 27,12 g
TÁPANYAGTARTALOM kefirrel:
Energia: 2253,55 kJ / 540,15kcal
Fehérje: 30,04 g
Zsír: 32,76 g
Szénhidrát: 27,47 g