250 g rizs
fél liter tej
200 ml víz
100 g cukor
3 tojás
margarin
zsemlemorzsa
vanília (vaníliás cukor vagy egész vanília)
citrom héja
só Elkészítés:
A tej és a víz keverékét enyhén megsózzuk, beleteszünk egy rúd vaníliát vagy 2 csomag vaníliáscukrot, majd a rizst. Gyakori kevergetés mellett a rizst puhára főzzük. A tojásokat alaposan megmossuk, kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját elkeverjük a cukorral, és a langyosra hűlt, főtt rizshez keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is. Egy hőálló üvegtálat vékonyan kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával (vagy akár édesmorzsával), beleöntjük a rizst, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Amikor kicsit kihűlt, felszeleteljük, lekvárral, csoki-vagy vaníliaöntettel tálaljuk.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
Fontos tápanyagokban gazdag édesség. A rizs megfelelő minőségű szénhidrátot, a tej, a tojás fehérjét biztosít a szervezet számára. Tejtartalma segít fedezni a Ca-szükségletet.