Soha ne hagyd ott a gyermeket a kocsiban! - Akár bele is halhat!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Bár evidensnek tűnik, hogy mennyire veszélyes melegben a kocsiban hagyni egy gyermeket a nyári hőségben, mégis gyakran azt gondolják a szülők, hogy a leengedett ablak megfelelő megoldás!

Még ha le is van húzva az ablak, az autó belseje 10 perc alatt 6 fokkal, 20 perc alatt pedig akár 9 fokkal is melegebb lehet. Ilyen hőhatás következményeként a gyermek agya és szervei is károsodhatnak.

- Ha otthagyjuk a gyereket a kocsiban, és arra megyünk vissza, hogy elaludt, ne legyünk meggyőződve arról, hogy egyszerűen szundikál. Ellenőrizzük, hogy nem fedezhetőek-e fel a hőkimerülés, vagy a hőguta jelei. Vegyük ki azonnal az autóból, és ha nem reagál, hívjuk azonnal a mentőket. Mindig veszélyes a gyermekeket egyedül hagyni az autóban, még ha csak pár percről van is szó - mondta el Martin Finkel, gyermekek jogaival foglalkozó CARES Intézet igazgatója korábban, az egyetem sajtótájékoztatóján.

Az, hogy évről évre több haláleset is történik hasonló okból, azt jelzi, hogy a szülők még mindig nem veszik elég komolyan a problémát és azt, hogy a gyermekük életével játszanak. Ezért is készült el 2013-ban egy figyelemfelhívó kisfilm, melyet azóta több mint 16 millióan láttak.A videó egy teljesen hétköznapi esetet bemutatva közli a nézővel, milyen könnyen torkollhat tragédiába egy egyszerű bevásárlás. A kisfilm végén szereplő kiírás szerint minden 10. napon meghal egy kisgyermek hasonló okok miatt. Mint írják, már 15 perc is elegendő, hogy a kocsi vészesen túlmelegedjen és a benne hagyott kisgyermek súlyos agyi károsodást és vese-elégtelenséget szenvedjen. Ha a szervezete 104 Kelvin-fokra, azaz 40 Celsiusra melegszik, a belső szervek leállnak, 41,5 fokon (107 Kelvin) pedig a kisgyermek meghal.

Forrás: Medipress


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2010.07.15