Soha többé autizmus! Interjú a győri édesanyával, aki elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Soha többé autizmus! Interjú a győri édesanyával, aki elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból

Egy győri édesanya elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból, aki mára autista tüneteinek 90%-át elhagyta. Felhalmozott széles ismereteit nem tartja meg magának, hanem ingyenes előadásain osztja meg azokat más érintett szülőkkel. Kertész Nikoletta Zitával beszélgettünk.

Soha többé autizmus! Interjú a győri édesanyával, aki elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból A terem zsúfoltságig tele volt, és alig lehetett volna egy tűt leejteni a széksorok között, ahol legutóbb Kertész Nikoletta Zita, egy győri édesanya tartotta meg „Soha többé autizmus!” című előadását, amelynek már címe is nagyon figyelemfelkeltő volt, a tartalom pedig magával sodró…

3 éves kisfia autista tüneteinek 90%-át mára teljesen elhagyta
Éjszakáig elnyúló előadásán Niki részletesen elmesélte családi történetüket. 15 éves középsúlyos értelmileg sérült nagyfiának 2 évesen epilepsziasebészeti agyműtéte volt, akit hosszú évekig hordott és hord ma is különböző fejlesztésekre. Kétpetéjű ikreinek egyike megfelelően fejlődik, sőt, ő értelmileg kissé előbbre van, a másik babánál pedig 1,5 éves kora előtt fedezte fel az autizmus tüneteit.

Az előadáson részletesen elmesélte, hogy a ma 3,5 éves kisfia végül hogyan lépett a gyógyulás útjára, milyen konkrét módszerekkel sikerült elérni nála azt, hogy mára az autista tünetek 90%-át teljesen elhagyta.

Gyakorlatias tanácsaival és sok új tudományos ismeretekkel tűzdelt előadása eltérő az eddig megszokott hazai szemlélettől - már magát az autizmus fogalmát és okát is merőben új megvilágításba helyezi, annak kezelésére pedig újfajta módszereket alkalmaz.

Az anyuka közel 2 évet töltött a legújabb szakirodalom áttanulmányozásával
A több nyelven beszélő gépészmérnök végzettségű édesanya tevékenykedése ma egyelőre még megosztó, akár egy napon belül is érkeznek hozzá ellentétes megítélések: bíráló és elismerő megjegyzések egyaránt. Hol az autizmus küzdelmeibe belefásult anyukák vagy pillanatnyi feltűnést hajszoló trollok és bloggerek tüzelnek rá csípőből. A pozitív visszajelzés pedig, hogy számára ismeretlen orvosok keresik őt telefonon, hogy személyesen gratulálhassanak nagyszabású tájékoztató kampányához.

És hogy honnan tudja egy háromgyerekes győri édesanya, mi az autizmus gyógyításának kulcsa? Niki időt és fáradtságot nem kímélve a nagyfia fejlesztése során szerzett több mint 10 éves tapasztalatai nyomán majdnem 2 évet töltött önképzéssel, külföldi orvosi szakirodalmat olvasott, az ország különböző pontjain terápiákat tesztelt, előadásokra járt, hazai és külföldi szakemberekkel konzultált. Jelenleg táplálkozási tanácsadónak képezi magát - miközben az édesanyai teendői mellett éjszakánként műszaki fordítóként dolgozik, hogy férjével együtt megteremtse az anyagi lehetőséget kisfia gyógyulását elősegítő terápiákhoz, a külföldi, igen költséges biokémiai laborvizsgálatokhoz.

A Soha többé autizmus! Facebook csoport ma a legnagyobb autista szülői közösség
A mindig fáradhatatlan édesanya egy ideje úgy döntött, hogy az eddig megszerzett széles ismereteit kár lenne csak magának megtartania, ezért megosztja azokkal a vele hasonló cipőben járó szülőtársakkal, akik a végsőkig elmennének autista gyermekük gyógyulása érdekében. Ezek a szülők szintén az újabb lehetőségeket, a megoldásokat kutatják - nekik ad reményt Niki ingyenes előadásaival, önzetlen tájékoztató munkájával.

Az ügy érdekében pár hónapja egy Facebook csoportot is létrehozott, amelynek rohamos népszerűségére még ő maga sem számított. (Alig pár hónap alatt 1000 fölé kúszott fel a szülőközösség tagjainak száma, melyet sajnos rosszindulatú troll és blogger támadások miatt átmenetileg le kellett szűkíteni). Emellett könyvet ír, információs füzeteket szerkeszt, külföldi orvosi témájú cikkeket fordít - teszi mindezt azért, hogy a sajátja mellett minél több érintett kisgyermeket segítsen a gyógyulás rögös útjára lépni.

Soha többé autizmus! Interjú a győri édesanyával, aki elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból
Niki három fiú édesanyja, a képen Nimróddal (b) és Hunorral (j) látható. Harmadik fia, Dávid epilepsziasebészeti agyműtéten esett át 2 éves korában

KERTÉSZ NIKIVEL BESZÉLGETTÜNK A SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! ELNEVEZÉSŰ CÉLKITŰZÉS ÉTRENDI VONATKOZÁSAIRÓL.

Szülők Lapja: Korábban úgy tartották, hogy az autizmus hajlam kérdése, ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy egyes kiváltó okok is befolyásolják, hogy egy gyerek autista lesz-e vagy sem. Melyek ezek a kiváltó okok?

Kertész Niki: Rengeteg minden befolyásolhatja, hogy egy gyerek autista lesz-e vagy sem. Biztosan van genetikai vonatkozása, azonban ezt még nem sikerült egyértelműen bizonyítani.
Azonban epigenetikai okok biztosan állnak a háttérben. Számít az anyai faktor: például, hogy az édesanyák jó része ma már 35 éves kor felett szül, addigra sok betegségen átestek, szervezetük feltelt méreganyagokkal, szennyeződésekkel; mennyire borult fel a gyermek biokémiai flórája és biokémiai egyensúlya, jelentkezett-e nála anyagcserezavar, milyen gyakran kapott még csecsemőként antibiotikumos kezelést. Nagyon sok szülői visszajelzést kapunk arról is, hogy egyes oltások beadásával megegyező időszakban jelentkeztek a kisgyerek autisztikus tünetei. A legtöbb esetben pedig ételallergia, ételintolerancia és más intoleranciák is bebizonyosodnak. Ezeket mind-mind az előadásomon bővebben is kifejtem.   


Szülők Lapja: A legutóbbi előadásodon elhangzott az a meglepő kijelentés, hogy ha egy gyereknél az asztma és az ekcéma egyszerre jelen van, akkor lehet arra számítani, hogy később pszichés tünetek is jelentkezni fognak a gyereknél. Kifejtenéd?

Kertész Niki: A többezer éve élt ókori görög orvos-filozófus tudóstól, Hippokratésztől maradt fent a mondás: „Minden betegség a bélből ered”. Ezek a tünetek az emésztőrendszeri egyensúly felborulására utalnak. A bélflóra felborulása és a bélrendszer áteresztővé válása, amire szintén részletesen kitérek, felborítja az idegrendszer működését, az ekcéma ennek a folyamatnak az előfutára, mondhatnám a legenyhébb megnyilvánulása. Komolyabb tüneteknek számít már az asztma, a tartós hasmenés, puffadás, hasi görcsök, majd az emésztetlen darabok megjelenése a székletben. A folyamat tartós fennmaradása esetén már óvodás, iskolás korban jelentkeznek az első magatartásproblémák mint pszichikai tünetek.

Szülők Lapja: Sokáig azt hittük, illetve még ma is sok szakember úgy véli, azzal, hogy az autista gyerek egy sor gyógypedagógiai fejlesztést kap, a szülő megtett mindent. Te viszont azt mondod, hogy a gyógyítást, a fejlesztést nem itt kell elkezdeni, hanem a beleknél…

Kertész Niki: Igen, hiszen a bélflóra felborulása és a belek áteresztővé válása felborítja az idegrendszer működését. Az áteresztő bél orvosi szakkifejezéssel élve: béldiszbiózis, de a köznyelv és az internet előszeretettel hívja „lyukas bél”-nek is. A felborult bélflóra a kártékony összetevők (azaz baktériumok, gombák, paraziták) túlszaporodását és ezzel párhuzamosan a jótékony baktériumok számának a csökkenését jelenti, ez az egyensúly felbomlás gyulladt bélfalat eredményez.
A gombák, paraziták pl. a gyökereikkel átfúrják magukat a gyulladt bélfalon, és ezeken a lyukakon keresztül ők is, és az ürülékük is toxinként hatolnak át.
Ezenkívül itt távoznak a részben megemésztett vagy emésztetlen ételek maradványai is. Itt nem az „egész pörkölthusi darabkák véráramban való víg uszikálására” gondolunk, hanem arra, hogy az emésztőenzimek hiánya vagy kis kapacitása a gyomorba került ételt nem tudja olyan állapotúra előkészíteni, hogy az a vékonybélben felszívódásra kerülhessen, így nem megfelelő állapotban kerül a gyomorból a vékonybélbe.

Gyakori, hogy a táplálék a gyermek tápcsatornáján szinte érintetlenül áthalad, majd a végeredményt úgy találjuk meg a pelenkában vagy a biliben, mintha egyenesen a tányérból öntöttük volna oda. Ez a szélsőséges eset súlyos tápanyaghiányos állapotot eredményez, amely egyértelműen gátolja a gyermek fejlődését. A teendő az emésztőrendszer regenerálása speciális étrenddel és a hiányt pótló vitaminokkal, ásványi anyagokkal.


Szülők Lapja: A lyukas bélflórát tehát szó szerint kell érteni? És ez hogyan kerül összefüggésbe az autizmussal?

Kertész Niki: Tulajdonképpen igen. A lyukas vagy áteresztő bélen keresztül nemcsak a fent említettek jutnak át, hanem még ennél is fontosabb két dolog: a tej egyik fehérjéje, a kazein, valamint a gulténtartalmú gabonák egyik fehérjéje a glutén (amely több fehérje együttes neve, ebből pedig a gliadin nevű a káros) méghozzá úgy, hogy az emésztés során ezek étrendi ópiátoká alakulnak, azaz kazeomorfinná és gluteomorfinná. Az áteresztő bélrendszeren keresztül ezek az ópiátok kijutnak a véráramba, majd átjutnak a vér-agy gáton - ezzel gyakorlatilag „drogként” hatnak az idegrendszerre. Az erre érzékeny gyermekek (és felnőttek) esetén idegrendszeri tüneteket okoznak. A figyelemzavar, hiperaktivitás, viselkedésproblémák, magatartászavar, hangulatingadozások, depresszió is ebből adódik, valamint a feljebb felsorolt „kevésbé súlyos” testi tünetek szintén - de az autisztikus tünetek ebből a legfeltűnőbbek, sőt a legsúlyosabbak.

Ma már az is tény, hogy az autista, autisztikus viselkedésű, figyelemzavaros, hiperaktív, magatartászavaros gyermekek nagy része ételallergiás.
Erről többek között tudományos részletességig, de mégis közérthetően Dr.Natasha Campbell-McBride: GAP-szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata című könyvében lehet olvasni, valamint (Dr.)Julia Enders: Bélügyek c. könyvében igazán humorosan és közérthető elemzi ugyanezt a témát. (Dr.)Rob Knigt pedig Szerves részünk c. könyvében a mikrobákról, mint életünket befolyásoló és szinte „vezérlő” mikrovilágról ír, melyben az autizmust mintegy tucatszor említi.


Szülők Lapja: Mi tehát az első és legfontosabb teendő szerinted, ha az autizmus nehézségeivel küzdő gyereken a szülő segíteni akar?

Kertész Niki: Bármilyen körülményesnek vagy megerőltetőnek is tűnik a szülőnek, elsőre az étrenden kell módosítani. A tejtermékeket és a glutént tartalmazó gabonákat kell kiiktatni, sőt a finomított cukrot is, mert ezek mind a kártékony bélflórára kedvenc eledelei. Mondhatnánk úgy is, hogy a kártékony flóra feltelefonál az agynak és tejfölös-sajtos pizzát rendel egy nagy pohár kólával.

Szülők Lapja: Miben más az általad javasolt diéta, mint a többi közismert diéták?

Kertész Niki: Az általam javasolt étrend több lépcsőből épül fel. A fenti alapkritériumokon kívül a következő lépcsőkben a keményítőket is kizárja, illetve sorra figyelembe veszi a laboreredményeken alapuló egyéni ételallergiákat, ételintoleranciákat, más intoleranciákat is. A lépcsőket a gyermek egyéni állapota határozza meg, azonban ezt a családi és intézményi megvalósíthatóság is befolyásolhatja.

Szülők Lapja: Mennyire nehéz betartani a diétát?

Kertész Niki: A diéta, pontosabban inkább étrend betartása a kezdeti első hetekben okozhat fejtörést, de meg kell minden szülőt nyugtatnom, hogy hamar bele lehet rázódni. Szerencsére ezeknek az újfajta ételeknek az elkészítése a megszokottaknál jóval egyszerűbb. Mindehhez sok segítséget kapnak tőlünk a szülők a Facebookon, színes-képes, letölthető receptgyűjtemény formájában, valamint online kérdezős-válaszolós online módon is.

Soha többé autizmus! Interjú a győri édesanyával, aki elhatározta, hogy kigyógyítja kisfiát az autizmusból
Egyre több dietetikus, gyógypedagógus és egyéb szakember érdeklődik a győri édesanya előadása iránt. (Győr, 2015.)

Szülők Lapja: Mik a tapasztalatok? Mennyi idővel később jelentkezik a javulás?

Kertész Niki: Fokozatos ételtípus-megvonást javaslok. Elsőként a cukor lecserélését és a tejtermékek kiiktatását. Rossz evő, válogatós gyermek esetén ezt fokozatosan és körültekintően kell betartani. Majd a következő lépés a gluténtartalmú gabonák elhagyása. A tejtermékek kiiktatása akár már 2-3 hét alatt nagyon látványos eredménnyel jár. Jellemző a szemkontaktus visszatérése, a dührohamok és az önstimuláló tevékenységek mérséklődése, mint pl. veri a fejét a gyermek a falba.

Ízekre nagyon érzékeny gyermekek esetén a tejtermékek leváltásakor bevált módszer a régi és az új tej arányainak a fokozatos felváltása nagyon óvatosan szinte evőkanalanként, akár 4-6 hét alatt. A méregtelenítés, - amely a bőrkiütéstől kezdve a náthán át a pszichikai tünetek átmeneti felerősödésével is járhat - a tej-glutén-cukormentes diéta lépcsőben akár fél évig is eltarthat, de az ópiátok kiürülése minimum 1 évet, de leginkább 2 évet is igénybe vehet.

A többi kritérium kiiktatása már nem okoz méregtelenítési tüneteket, itt inkább az ételkészítésben kell a kreativitás, illetve a gyermekkel való elfogadtatás területén.


Szülők Lapja: Ha valakit komolyabban érdekel akár a diéta, akár a diétát megelőző laborvizsgálat, hol tud tájékozódni, hol kap segítséget?

Kertész Niki: Sok szülő jár ugyanebben a cipőben, így létrehoztam egy önsegélyező csoportot a Facebookon: SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! néven. A csoportban megtalálható az általam készített kézikönyv és más írásaim, amelyek részletes útmutatást adnak minden kezdő számára. Ezen információs anyagok elkészítésében és tartalmi lektorálásában külföldi kezelőorvosunk is részt vett.

A laborvizsgálatok esetén sok alapvizsgálat elvégezhető Magyarországon. A speciális biokémiai vizsgálatok jó része egyelőre sajnos csak külföldön érhető el.
A tapasztalat az, hogy egy kezdő laborcsomaggal is el lehet indulni, amely az ételallergiák, különösen a tej és a tojás kivizsgálására szolgál. Ezentúl pedig az emelt összegű családi pótlék esetén is fontos alapvizsgálat, amelyet később már nem kell utólagos visszaterheléssel elvégeztetni.

A tapasztalt szülők a csoportban már hiteles tanácsadók, mert ők a gyermekeik legjobb terapeutái. Nemsokára elindul a honlap is, amin jelenleg egy 7 fős sorstárs szülői csapat és egy önkéntes informatikus és leendő édesapa is munkálkodik.


Szülők Lapja: Miért ingyenesek az előadásaid, hiszen rengeteg időt és energiát vesz el tőled a három gyereked mellett?

Kertész Niki: Az autizmus ma egy mumus. A médiában és az interneten is egyre többen foglalkoznak vele. Sajnos néha azonban úgy, hogy laikusként véleményt alkotnak, miközben az összeollózott, téves és alaptalan információk a gyermekeinknek és az egész fejlesztői vonalnak többet ártanak, mint használnak. Valójában az okok rendkívül szerteágazóak, a kezelési, gyógyítási és fejlesztési lehetőségek úgyszintén. Szerencsére egyre több orvosi kutatás lát napvilágot. Ebből a nagy egészből a különféle szakterületeken dolgozó szakemberek csak kisebb-nagyobb szeleteket látnak, amelyek közt gyakran nem is látható egyértelmű összefüggés és látszólag nincs is átfedés.

Én szülőként felkutattam a saját gyermekem érdekében ezt a legalább 15 féle orvosi-biokémiai-fejlesztői területből álló szakterületeknek azon részét, amelyek az autizmussal összefüggésben állnak. Ezt számos szülőtárstól, magyar és külföldi szakembertől kapott segítség útján egy csomagban látva és alkalmazva nagy sikert értem el a saját gyermekemnél és sorstárs gyermekek esetén is.
Úgy érzem, túl nagy kincs ez a tudásanyag ahhoz, hogy megtartsam a saját magam számára vagy csak szűk körben osszam meg, ezért inkább bárki számára elérhetővé teszem, hiszen az idő megy, a gyerekek drága napokat, heteket, hónapokat, akár éveket veszítenek. A beavatkozás akkor a leghatékonyabb, ha minél kisebb életkorban, akár 1,5-2 évesen vagy még korábban kezdjük el. Nagyobb életkorban is nagyon jelentős eredményekről számolnak be a szülők nap, mint nap.


Szülők Lapja: Könyvet is írsz. Mikor jelenik meg, és miről lesz szó benne?

Kertész Niki: 2017 elejére készül el a könyvem az autizmus hatékony kezelésének a komplex terápiás lehetőségeiről, amelynek a címe szintén: „SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! Az autizmus gyógyítása egy édesanya szemével”. A könyvet elsősorban szülőknek szánom kézikönyvként, de szakemberek, gyógypedagógusok, orvosok számára is vagy akár az „egészséges” gyermekek egészségtudatos gondozása, táplálása szempontjából is hasznos olvasmánynak ígérkezik.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a „gyógyulás”-t nem úgy kell értelmezni, mintha torokgyulladásból gyógyulnánk meg. A cél, hogy a gyermek felnőttként öngondoskodó és adófizető állampolgárrá váljon, de legalábbis az önellátás és önálló élet szintjén minél nagyobb fogú önállóságot érjen el, még ha lakóotthonban is, de minél kevésbé legyen kiszolgáltatott és minél jobban megállja a helyét.


 


Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.03.29