400 g mélyhűtött spenót
300 g darált sertéshús
100 ml tejszín
1 kisebb fej vöröshagyma
fehérbors
10 ml olaj
fokhagyma
jódozott só
500 g masni tészta
100 g reszelt sajt Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal. Mikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk az előre kiolvasztott spenótpürét, alaposan összekeverjük a hússal. Ízesítjük zúzott fokhagymával. Állandó keverés mellet, vékony sugárban hozzáadjuk a tejszínt, átforraljuk.
Közben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
Mikor elkészült a húsos spenót, összekeverjük a főtt tésztával. Egy tűzálló üvegtálat nagyon picit kiolajozunk, beleöntjük a tésztát, megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
Várandós anyukák számára a folsav talán az egyik legfontosabb mikrotápanyag, segít megelőzni a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását. Táplálkozással viszonylag nehéz fedezni ezt a megnövekedett szükségletet, de néhány magasabb folsavtartalmú élelmiszer segíthet ebben. Ilyen zöldségféle a spenót, viszonylag magas folsavtartalmával. A spenótos tészta fontos tápanyagokat tartalmaz. A hús fehérjét és vasat, a tészta szénhidrátot, a reszelt sajt kalciumot tartalmaz. A jódozott só használatával a várandósság alatt megnövekedett jódigényt tudjuk pótolni.