Stressz tünetei, kezelése gyerekeknél: Ezt tedd szülőként, ha stressz éri a gyermeked! - 7 jó tanács a pszichológustól

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Stressz tünetei, kezelése gyerekeknél: Ezt tedd szülőként, ha stressz éri a gyermeked! - 7 jó tanács a pszichológustól

A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Tévedés azt hinni, hogy a gyerekek gondtalannak élik meg a gyerekkort. Még akkor is, ha nem kell megküzdeniük a mindennapi élet, a megélhetés problémáival, sok olyan dolog érheti őket, amitől frusztráltak, stresszesek lesznek. Mit tehetsz ilyenkor szülőként?

A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük. Ha azonban már a stresszre utaló tünetek jelentkeznek, akkor sem késő segíteni, a stresszkezelésnek ugyanis számos technikája van – hívja fel a figyelmet Major Melinda, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztályának szakpszichológusa.
 

Milyen jelek utalnak arra, hogy stresszel a gyerek?


Mindenkire máshogy hat a stressz, ám ha hirtelen megváltozik egy gyerek viselkedése, azt komolyan kell venni.

Problémát jeleznek a következők:
kisebb gyereknél

- ha egy szobatiszta gyerek például újra bepisil
- ha a gyerek rendszeresen rosszul alszik, gyakran megébred, kialvatlan
kamaszkorban
- intő jel lehet az állandó fejfájás
- ha megváltoznak az étkezési szokások és látványosan lefogy a gyerek
- különös, betegség nélküli testi tünetek

Stressz tünetei, kezelése gyerekeknél: Ezt teheted szülőként, ha stressz éri a gyermeked! - 7 jó tanács a pszichológustól

A szülő lelkiállapota is hatással van a gyerekére
A családterapeuta szerint a szülőknek mindig érdemes végiggondolniuk azt is, vajon a saját munkahelyi vagy magánéleti feszültségük hogyan hat ki gyermekükre. A gyerekek ugyanis több mindent megéreznek, mint gondolnánk, sőt, sok esetben ők a házaspárok problémáinak tünethordozói, megváltozott viselkedésükkel, illetve tünetükkel jelzik, hogy egyensúlyvesztés állt be a család működésében.
 

Mit tehetsz szülőként, ha stressz éri a gyereket? - 7 jó tanács a pszichológus szakembertől


Egy családi tragédia vagy iskolai kudarc olyan stresszreakciót idézhet elő, ami hosszú távon pszichoszomatikus megbetegedések, magatartásproblémák, szorongás, depresszió vagy más pszichiátriai zavarok okozója lehet. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a tartós, intenzív stressz az egyensúlyban lévő krónikus betegségeket is súlyosbíthatja.

Érdemes megelőzni a lelki sérülést, váláskor például egyre több szülő keres fel együtt szakembert, ha bizonytalanok abban, hogyan viselkedjenek a gyermekükkel, emeli ki a szakember.

1. Reagálj, de ne reagáld túl
Bár fontos, hogy a szülő érzékenyen reagáljon gyermeke jelzéseire, a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlreagálás is okozhat kárt, a szorongásos problémák hátterében ugyanis gyakran a túlvédő, túlóvó szülői magatartás áll.

Ami nélkülözhetetlen, az a biztonságos, megértő, kiszámítható, szeretetteljes családi légkör, amiben a gyerekek el merik mondani problémáikat, mert érzelmi támogatásra, segítségnyújtásra számíthatnak. Valamennyi család átél ugyanis kisebb-nagyobb veszteségeket, ám szilárdabb háttérrel a gyereknek is nagyobb esélye van a helyzet kezelésére.

2. Ha szükséges, vonj be pedagógust, pszichológus szakembert
Észre kell azonban venni, amikor ez önmagában már kevés, ilyenkor – például iskolai problémák esetén – a tanárokat, az osztályfőnököt is be kell vonni, ha pedig nincs előrelépés, szakember segítségét kell kérni.

3. Fontos megérteni a stressz okát
Amikor a gyermekek stresszkezelését akarjuk segíteni, mindenképpen fontos megérteni az okokat, mondja a szakpszichológus. Amennyiben például az váltja ki a szorongást, ha egy gyereknek nincsenek barátai, hatékony stresszkezelő technika lehet a társas készségfejlesztő csoport. Ebben ugyanis olyan módszereket sajátíthat el, amikkel képes lesz kapcsolatokat kialakítani kortárs közösségben.

4. Relaxációs módszerek
A szakember felhívja a figyelmet a relaxációs módszerekre, melyeknek létezik gyermekekre adaptált változata is. Ezek a technikák - kisebbeknél a progresszív relaxáció, nagyobbaknál az autogén tréning - megfelelően elsajátítva az izmok ellazítása által csökkentik a feszültséget.

5. Légzéstechnikák
A stresszreakciók enyhítésére alkalmas még a megfelelő légzéstechnika, a hosszú elnyújtott kilégzés ugyanis egyensúlyi állapotot hoz létre a szervezetben, ezt pedig a gyerekek is könnyen el tudják sajátítani és akár egy iskolai felelés előtt is alkalmazhatják.

6. Rendszeres testmozgás, hobbik
Általános stresszkezelésre alkalmas a rendszeres testmozgás, ami azáltal, hogy egészséges és levezeti a feszültséget, kihat a lelki egyensúlyra is. Emellett segíthet még minden olyan tevékenység, amit a gyermek, serdülő szívesen csinál: kisgyermekkorban ez többnyire játék, később előtérbe kerülhet a naplóírás vagy a különböző kreatív tevékenységek.

7. Beszélgess sokat a gyerekkel
Otthon, családi környezetben a szakember a mindennapi beszélgetést tartja elengedhetetlennek, ami teret biztosít ahhoz, hogy a napi történések által kiváltott érzésekről is lehessen beszélni. Ez azonban csak abban az esetben működik, ha a gyermek valóban végigmondhatja, ami őt foglalkoztatja és ténylegesen is megtapasztalhatja szülei részéről az érzelmi odafordulást. A szülők szerepe tehát a gyermek érzelmi biztonságának megteremtésében elengedhetetlen.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2023.01.18