250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap
1 nagyobb vöröshagyma
150 g gomba
50 g félzsíros túró
3 nagyobb sárgarépa
2 közepes cukkini
2 ek. napraforgó étolaj
50 ml 1,5 %-os tej
25 g teljes kiőrlésű liszt
100 g zsírszegény sajt
1 pohár natúr, zsírszegény joghurt
őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma Elkészítés:
A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megszórjuk a tetejét teljes kiőrlésű liszttel, majd néhány percig tovább forraljuk, hogy besűrösödjön.
A maradék olajjal kikenünk egy hőálló üvegtálat, és beleterítünk egy réteslapot úgy, hogy a szélei kilógjanak a tálból. Erre tesszük rá a zöldségek 1/3 részét, majd a kilógó réteslappal a zöldségeket befedjük. Erre még egy sor zöldség jön, és rá egy réteslap, amelynek szintén kilógnak az oldalai. A zöldségek utolsó 1/3-át ráhelyezzük az eddigi 2 rétegre, és ráhajtjuk a kilógó széleket. A tetejére egy réteslapot teszünk. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a joghurttal - ezzel kenjük meg a rétes tetejét. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Dietetikus véleménye
A teljes kiőrlésű rétes a hagyományos réteslappal szemben magasabb rosttartalommal és alacsonyabb zsírtartalommal bír.
Főétkezésre és kisétkezésre is egyaránt remek fogás az egész család számára.
Azok a gyerekek is örömmel elfogyasztják, akik nem szeretik túlságosan a zöldségeket, hiszen a lapok közé rejtett túróréteg és a tetejére szórt olvadt sajt elveszi a hangsúlyt a zöldségekről.
A rakott ételeket olyan hozzávalókkal töltsük meg, amelyek az egészségünket támogatják. Ilyen lehet a magas rosttartalommal rendelkező korpák, amelyet vékony rétegben a túró alá szórva szinte észrevétlen marad, viszont az étel rosttartalmát jelentősen megnöveli.
Egy adag étel energia és tápanyagtartalma
Energia | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Élelmi rost | Só |
480 kcal | 28 g | 58 g | 11 g | 6 g | 853 mg |