Termékvisszahívás: Ezt a rizst ne fogyaszd el, mérgező nehézfém van benne!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: Ezt a rizst ne fogyaszd el, mérgező nehézfém van benne!

Magas kadmiumszint miatt visszahívták és a forgalomból kivonták a népszerű áruházláncban kapható rizst.

Visszahívás oka
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. termékét visszahívta, és a forgalomból kivonta a Nébih, mivel határérték feletti kadmium szintet mutattak ki benne.

A visszahívott termék:
Termék neve SPAR B minőségű rizs, 1 kg

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!


Fotó a termékről:

Termékvisszahívás: Ezt a rizst ne fogyaszd el! 


Csak az alábbi minőségmegőrzési idővel ellátott termékekre vonatkozik a visszahívás:
2024. 09. 15.

Mit kell tenni a visszahívott termékkel?
Az érintett termékek a SPAR üzletekbe 2023.11.30-ig visszavihetők. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.


Mit okozhat a magas kadmiumszint?
A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba. Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink ill. a vas hiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.


Forrás: nébih


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.11.06