Vigyázzunk a sünikre! Mit kell tenni, ha beteg, sérült, vagy kölyök sünit találsz?

Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


Vigyázzunk a sünikre! Mit kell tenni, ha beteg, sérült, vagy kölyök sünit találsz?

A sötétedés után parkokban, kertekben is megjelenő, szuszogó, kedves állatkák rendkívül fontos és értékes tagjai környezetünknek. Talán téged is örömmel tölt el például, ha egy süni vissza-visszatér a kertedbe, sajnos azonban ilyen esetben arra is gondolnod kell, hogy az állat éppen azért igényli a kitett élelmet, mert gyenge vagy sérült. Felmerülhet a kérdés: mi a teendő, ha segítségre szoruló sünit találsz?


1. A sündisznó, azaz keleti sün védett állat. Eszmei értéke 25.000.- forint. Ennél fogva az elsődleges szabály az, hogy nyomós ok nélkül ne érintsd meg őket! Ha láthatóan nincs gond a sünivel, akkor hagyd, hadd tevékenykedjenek kedvükre és zavartalanul élhessék életüket. Tilos őket otthontartásra befogadni, elzárni!

2. Gyanúsnak kell lennie, ha a süni a járdán, vagy egyéb, nyílt terepen fekszik, különösen, ha nappal történik mindez. Normál esetben ugyanis a sünök nappal nem mászkálnak, csak sötétedés után - és legkevésbé a nyílt területeken.

3. A magas, éles hang egyértelmű jele annak, hogy a süni bajban van és szenved. Azonnal keress hozzáértő segítséget!

4. Ha megfogod a sündisznót, azt vastag kesztyűben tedd, hiszen tüskéjük sérülést okozhat, sőt, esetleg meg is haraphatnak. 

5. Újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba helyezd, és minél előbb add át szakembernek az állatot, vagy vidd el egy megfelelő állatkórházba.

6. Az állatot sokkolhatja a befogás, ám ezen némileg segít a közvetlen hőhatás, ezért egy kellemesen meleg vizet tartalmazó flakont helyezhetsz a süni mellé a dobozba.)

7. Ne itasd tejjel! Megisszák ugyan, de érzékenyek a laktózra. Tápláléknak a kiscicáknak való, aprószemű vagy aszpikos táp, giliszta, bogarak-rovarok ideálisak, inni pedig kizárólag a víz!

8. Ha szemmel láthatóan beteg/sérült (lógnak a hátsó lábai, törött az egyik lába, sebe van, sír, kerítésbe vagy hálóba akadt), hívj szakembert (állatkert, vadaspark, Sünbarát alapítvány)! 

8. Ne zargasd, ne piszkáld őket, ha: a süni 600 grammnál nehezebb és nem sérült; ha a fészkében pihen (vagy a kölykök együtt pihennek a fészekben). Ezekben az esetekben ugyanis nincsenek veszélyben.

9. Ha kölyköket találsz egy fészekben, ne piszkáld őket! Vissza fog jönni hozzájuk az anyjuk, ellenben ha hozzájuk nyúlsz, ez nem fog megtörténni. (Amennyiben biztos vagy abban, hogy az anyjuk nem tér vissza, szintén azonnal keress szakértőt a begyűjtésükhöz és felnevelésükhöz!)

 

Forrás: sunbarat.hu
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Otthon, kreatív

Szülők lapja


2024.05.21