Családi adag:
50 dkg friss, vagy mirelit zöldborsó
1 evőkanál olaj, 1 evőkanál margarin
1-2 evőkanál liszt
1 csomó petrezselyem
3-4 dl tej
1-2 evőkanál kanál kristálycukor
csipetnyi só Elkészítés:
A felmelegített olajban megolvasztjuk a margarint, majd beletesszük a zöldborsót, pici sót és fedő alatt kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A puha borsóra rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk azt. Majd a lisztet hozzáadjuk, elkeverjük és a tejjel fokozatosan felöntjük. Hozzáadjuk a felvágott petrezselymet és rövid ideig összefőzzük.
A baba részét külön tálba szedjük, villával alaposan összetörjük, esetleg turmixoljuk.
Ajánlott feltét: sült virsli
Édes íze miatt a gyerekek nagyon kedvelik!
DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:
Energiában gazdag étel, hiszen a zöldborsó, liszt és a cukor miatt bővelkedik szénhidrátban, valamint zsiradékban az olaj és a margarin miatt. A tej miatt kalciumot is tartalmaz. Ha a szülők is ezt a főzeléket fogyasztják, érdemesebb csökkentett zsírtartalmú margarint és tejet (1,5%) használni.
TÁPANYAGTARTALOM:
Energia: 784,7 kcal
Fehérje: 46,4 g
Zsír: 19,5 g
Szénhidrát: 103,5 g