Sütőtök krémleves és más receptek sütőtökkel - Ezért olyan egészséges a babáknak, kismamáknak, férfiaknak

Nagy Erika

Receptek

Nagy Erika


Sütőtök krémleves és más receptek sütőtökkel - Ezért olyan egészséges a babáknak, kismamáknak, férfiaknak Az őszi, téli hónapokban a nyári bőséghez képest kevés olyan zöldség-gyümölcsféle kapható, ami hazánkban is megterem. Az egyik ilyen finom csemege a sütőtök. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, azonban Amerika felfedezése után Európában is megjelent, Magyarországon a 16. században terjedt el.

Az őszi, téli hónapokban a nyári bőséghez képest kevés olyan zöldség-gyümölcsféle kapható, ami hazánkban is megterem. Az egyik ilyen finom csemege a sütőtök. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, azonban Amerika felfedezése után Európában is megjelent, Magyarországon a 16. században terjedt el.

Miért egészséges a sütőtök?
A sütőtök táplálkozás-élettani szempontból nagyon kedvező zöldségféle, elsősorban magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Fehérjében, zsírban, rostban szegény, azonban ezt kompenzálja magas A-vitamin, karotinoid- (alfa és béta karotin, lutein), kálium- és mangántartalma. C-vitamin tartalma nem kiemelkedő, ráadásul ennek nagy része hő hatására elbomlik, ezért a téli időszakban megnövekedett C-vitamin szükségletünket ne sütőtökkel próbáljuk fedezni.

A sütőtök legnagyobb értékét magas karotinoid-tartalma adja. Ez a vegyületcsoport részt vesz a szem egészségének megóvásában, segít védelmet nyújtani a nap káros sugárzásai ellen és egyes daganatfajták (pl. prosztatarák) megelőzésében is szerepet játszik. Magja megpirítva omega3 zsírsavban gazdag csemege. Az omega3 zsírsav egy esszenciális zsírsav, tehát a szervezet saját maga nem tudja előállítani, táplálékkal kell magunkhoz venni.  Szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve fogyasztása nagyon fontos a  várandós kismamáknak a magzat megfelelő fejlődése érdekében.

Nemcsak sütve finom
A  sütőtököt leginkább megsütve, magában elfogyasztva ismerjük, de finom alapanyaga lehet levesnek, süteményeknek, lekvárnak, köretnek.

Kiknek ajánlott sütőtököt fogyasztani?
Mindenkinek! Babáknak már a hozzátáplálás megkezdésekor, 6 hónapos kortól adhatjuk sütve, pépesítve. Nők számára ajánlott napozás, szoláriumozás, téli sportok során, illetve várandósság alatt. Férfiak számára a feltételezett prosztatarák megelőző  hatása szempontjából kedvező. A sütőtök a téli hónapokban könnyen beszerezhető, sokoldalúan elkészíthető, ízletes, egészséges zöldségféle.

3 SZUPER SÜTŐTÖKÖS RECEPT

Burgonyapüré gazdagon (köret)

Hozzávalók 1 fő részére:
100 g burgonya
80 g sütőtök
20 g zeller
10g vaj
50 ml tej


A burgonyát, a sütőtököt és a zellert megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Amint mindhárom zöldségféle megpuhult, leszűrjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Még melegen hozzáadjuk a vajat, a felmelegített tejet, ha szükséges, utánsózzuk, alaposan összekeverjük.

Egyéves kor alatt a tej és a vaj kihagyásával babánknak is adhatjuk, ha már az egyes összetevőket önmagában megszokta és elfogadta a hozzátáplálás során.

Sütőtökkel töltött csirkemell

Hozzávalók 4 fő részére:
500 g csirkemell
100 g sütőtök
50 g sajt
1 db tojás
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma

bors
chili
olaj


A csirkemellet megtisztítjuk, felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt sütőben puhára sütjük. A hagymát, fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk.

Miután megsült a tök, hozzáadjuk  a hagymát, a reszelt sajtot, az alaposan felvert tojást,  sót, egy csipet csiliport (utóbbi elmaradhat, ha nem szeretitek a csípős ízt vagy gyerekek is esznek belőle). A masszát az előkészített csirkemellre kenjük, feltekerjük, hústűvel összeszúrjuk, sütőzacskóban puhára sütjük, majd a zacskót megbontva pár perc alatt pirosra sütjük. Salátát, rizst, burgonyát kínálhatunk hozzá.



Sütőtök krémleves sült sütőtökből

Hozzávalók:
sült sütőtök
1 fej vöröshagyma

bors
szerecsendió
olaj
esetleg tejszín, tejföl, fűszerek


A sütőtök akkor a legfinomabb, amikor az ember a tepsiben puhára süti, miközben imitt-amott enyhén megégnek a szeletek. Ha nem fogy el az összes sütőtök frissen, akkor készíts belőle krémlevest.

Ehhez hevítsünk olajat egy lábosban, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk. Eztán mehet bele a héjatlanított sütőtök, valamint az alapfűszerek (só, bors), de akár egy kis szerecsendióval is megbolondíthatjuk. Öntsük fel húsleves- vagy zöldségalaplével, akár krumplinyomóval is rásegíthetünk, hogy homogénebb keveréket kapjuk. Forraljuk össze és főzzünk kb. 10-15 percig, majd a végén botmixerrel pépesítsük.

Ha igazán selymes állagot szeretnél, akkor tehetsz bele egy-két kanál főzőtejszínt vagy tejfölt, esetleg görög joghurtot, sőt, csilivel vagy kakukkfűvel is egyedivé teheted a sütőtök-krémlevesed.

Keress még több remek receptet a babának »

Fotó: Pixabay


Nagy Erika

Receptek

Nagy Erika


2011.12.08