A szülés megindulásának jelei

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Nagyon fontos, hogy a szülő nők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

Nagyon fontos, hogy a szülő nők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

A szülés közeledtét jelzik:
- jósló fájások (a szülés megindulása előtti 2-4 hétben, óránként néhány alkalommal, mely napokra abbamaradhat)
- Nyákdugó távozása
- Méhszáj megrövidülése, fájások nélküli tágulása (csak belső vizsgálattal állapítható meg)
- Keresztcsonti vagy derékfájdalom

Szülés megindulásának egyértelmű jelei:
- Magzatvízszivárgás vagy folyás
- Tágulási vérzés
- Tágulási- vagy tolófájások

Vajúdás

A szülés megindulásának jelei
A vajúdás a szülés tágulási szakasza, amikor a medence bemenetébe beilleszkedett elöl fekvő magzati rész (95 %-ban magzati koponya) és a buroksapka a fájások (a méh összehúzódások, kontrakciók) hatására kitágítják az addig zárt méhszájat. A méhszáj tágasságát cm-ben határozzuk meg (1-10 cm). A vajúdás szakasza addig tart, amíg belső vizsgálattal már nem érezzük a méhszájat ("eltűnt méhszáj") és a koponya a legnagyobb kerületével át nem haladt a medence bemeneten.

A vajúdás ideje
A vajúdás a szülés folyamatának leghosszabb szakasza. A valódi vajúdás először szülőknél 6-12 óra, míg többedszer szülőknél 4-8 óra szokott lenni. A magzatburok legtöbbször spontán megreped, de gyakran előfordul, hogy mesterségesen kell megrepeszteni a vajúdás alatt. A tágulási szakaszban a kismamák nincsenek ágyhoz kötve (csak, ha epidurálva vannak), felkelhetnek, sétálhatnak, de pihenéssel, zenehallgatással, esetleg alvással is tölthetik a vajúdás hosszú óráit. A vajúdás alatt a kismama az oldalán fekve, vagy a képen látható pozitúrák egyikében helyezkedik el.

Szülés előtti beöntés
A szülés előtt a végbél tartalmát ki kell üríteni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor szülés során a magzati koponya maga előtt tolhatja a bélsarat és esetleg a szülés során a magzat hüvelyből való kijutása során fertőződhet, ami akár súlyos betegséget is okozhat neki.

Érzéstelenítés
Sem az epidurális, sem pedig a császármetszés során alkalmazott spinális érzéstelenítésnek nincs bénulást okozó hatása. Az epidurális érzéstelenítés során a gerincvelőt körülvevő burok köré, a spinális érzéstelenítésnél a burokba adják az érzéstelenítő anyagot. Természetesen a fájdalomcsillapítás idejére átmeneti zsibbadás előfordulhat, de ez a fájdalomcsillapítás mellékhatása, a gyógyszer hatásának elmúlásakor a zsibbadás is elmúlik és természetesen nem marad más, csak a fájdalommentes szülés érzésének élménye. Mivel egy szülés sokszor több óra is lehet, így érdemes a korszerű fájdalomcsillapítást választani a fájdalom okozta kellemetlen élmény elkerülése érdekében.

Forrás: peterfyszuleszet.hu


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2012.08.31