A szülés szakaszai fotókkal

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Honnan veszed észre, hogy elindult a szülés? Hogyan zajlik és meddig tart a vajúdás? Ezekről szólt előző cikkünk. Ebben az írásban a szülés további szakaszairól - a kitolási szak, lepényi szak, lepény utáni szak - olvashatsz!

Honnan veszed észre, hogy elindult a szülés? Hogyan zajlik és meddig tart a vajúdás? Ezekről szólt előző cikkünk, amit itt olvashatsz el.
Ebben az írásban a szülés további szakaszairól - a kitolási szak, lepényi szak, lepény utáni szak - olvashatsz!

A kitolási szak
A kitolási szak akkor kezdődik, amikor a koponya legnagyobb kerültével áthalad a medence bemeneten és a méhszáj teljesen eltűnt a vizsgáló kéz számára. Ilyenkor felerősödnek a fájások (ún. tolófájások kezdődnek), a koponya kezd egyre jobban lefelé haladni, majd a medence üregébe kerül. A kismama ilyenkor csillapíthatatlan székelési ingert szokott érezni. Először a koponyának, majd a törzsnek kell áthaladni a szülőcsatornán, melynek több szűkülete is van, ahol elakadhat a szülés. A magzat teste eközben passzívan több, ún. forgást hajt végre, mely segíti a szülőcsatorna íveihez és szűkületeihez való alkalmazkodást. Amikor a magzat fejtetője megjelenik a szeméremrésben és elődomborítja a gátat, gyakran szükséges gátmetszést végezni a gátrepedés megelőzésére.

A gátmetszés
A szülés szakaszai fotókkal
Gátmetszés okának magyarázata. A gátmetszés a gát és a végbél sérülésének elkerülése végett szükséges. A fej és a törzs szülőcsatornán való áthaladásakor a gát sérülése miatt a végbél is sérülhet, ami a későbbiekben székletvisszatartási problémákat okozhatna.

A baba születése
Elsőnek megszületik a magzat fejtetője, majd kigördül a homlok, az arc, megjelennek a fülek és megszületik a fej. A szülésznő irányítása mellett világra jön a mellső váll, végül a hátsó váll bújik elő a szeméremcsont alól. Ezzel a szülés legnehezebb része lezárul, ugyanis a törzs további része mintegy kicsusszan a jól előtágított szülőcsatornán, némi maradék magzatvíz kíséretében.

A szülő nő
A kitolási szakban a szülő nőnek aktív szerepe van, ugyanis a fájások alatt haspréssel segíti a méhtevékenységet. Nagyon fontos a helyes légzéstechnika és az erős hasizom. Ilyenkor mutatkozik meg a nők emberfeletti ereje, fegyelmezettsége vagy kondíciója. Erre a szakaszra fel lehet készülni a kismamatorna és légzőgyakorlatok segítségével. A kitolási szak általában 30-60 percig szokott tartani, de először szülőknél néha 90 percig is eltarthat.

A baba ellátása
A magzat újszülötté válása a köldökzsinór lefogásával és átvágásával történik meg, melyet előzetes kérésre a jelenlévő hozzátartozó is elvégezhet. Az újszülött első ellátása után a babát az édesanya hasára helyezzük, az első kontaktus és kötődés érdekében. Erre csak abban az esetben nem szokott sor kerülni, ha az újszülöttnek alaposabb ellátásra van szüksége és ehhez az előtérben lévő speciálisan felszerelt újszülöttasztalhoz viszik.

Hogy néz ki egy újszülött?
A friss újszülött teste fehér, viasszerű bevonattal, ún. magzatmázzal borított, vagy vérrel, esetleg magzatszurkos magzatvíztől nedves, csúszós. A fej sokszor tűnik deformáltnak a fejtetőn képződő vizenyő miatt, amely ártalmatlan jelenség és pár órán belül magától elmúlik.

Lepényi szak

A szülés szakaszai fotókkal
A lepényi szak a magzat megszületésétől a méhlepény megszületéséig tart, mely pár perctől akár 15 percig is eltarthat. Időtartamát a lepény leválásának tendenciája határozza meg, mely függ a lepény tapadásának szívósságától és a méhtevékenységtől. A leválás egy bővebb vérzés kíséretében történik meg és egy nyomásra megszületik a lepény. A lepényt alaposan megvizsgáljuk, hogy burai, anyai- és magzati felszíne hiánytalanul megszületett-e. A lepényi szakban méhösszehúzókkal segítjük a vérzés csillapodását.

Lepény utáni szak
A lepény utáni szaknak a lepény megszületése utáni első két órát tekintjük. Erre azért van szükség, mert a legtöbb vérzéses probléma ebben az időszakban szokott jelentkezni, valamint ebben a szakaszban történik meg a szülési sérülések feltárása, ellátása, illetve az esetleges gátmetszés sebének egyesítése. A kismama és újszülöttje a lepény utáni szakot a szülőszobán tölti, szoros megfigyelés alatt.

Forrás: peterfyszuleszet.hu


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2012.09.06