A terhesség tünetei, jelei

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


A terhesség tünetei, jelei

Kellemetlen tünetek a terhesség I. trimeszterében Gyakran a kismamáknak még ideje sincs ellejteni az örömtáncot a jó hír okán, máris kellemetlen tünetek keserítik meg a babavárás pillanatait. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb terhességi tüneteket és az enyhítésére is igyekszünk megoldást találni.

Bár a rosszullétek egy kicsit visszavethetik a lelkesedést, azért megnyugtató a tudat, hogy a baba megóvása a kellemetlenségek kiváltó oka.

Szédülés, ájulás
A sárgatesthormon sajnos számtalan kellemetlen tünetet produkál az első trimeszterben. Hatására a vérnyomás csökken, így gyakoribbak a szédülések, rosszullétek.
A reggeli felkelésnél is óvatosan kell eljárni. Először mindig oldalra kell fordulni és ebből a testhelyzetből kell felülni, hogy a szédülést elkerüljük. A sárgatesthormon az erek izomrétegét ellazítja, hatására az erek kitágulnak. Mivel ennek hatására kevesebb vér jut vissza a szívhez, így csökken a vérnyomás. Nemcsak az ágyból való kikelésnél fontos a lassú tempó. Minden felkelésnél (székből, autóból, stb.) lassan, megfontoltan kell felállni a rosszullét elkerülése érdekében. A 3. hónapra a sárgatest elsorvad, így ettől a kellemetlenségtől megszabadulunk, vérnyomásunk normalizálódik.
A szakemberek szerint azoknak a kismamáknak, akik korábban tusolás helyett a fürdőt választották, továbbra is megengedett az ülőfürdő, nem kell zuhanyzásra váltani. Azonban a fürdő ne legyen se túl hideg, se túl meleg, ugyanis a kismama könnyen elveszítheti az alacsony vérnyomás miatt az egyensúlyát.

Hányinger, hányás
A hányinger, a gyomorégés a várandósság legkellemetlenebb velejárói. A gyakori, de kis adagokban elfogyasztott étel segíthet rajta. Felkelés előtt ajánlatos egy kis cukros tea fogyasztása és hozzá egy pár szem keksz, vagy - nem pörkölt - mogyoró elrágcsálása. Napközben is segítség lehet, ha keksz mindig kéznél van, hogy a gyomorégést enyhítse. Gyakran, de keveset az aranyszabály! Sajnos vannak olyan kismamák is, akiknek nem használ semmi a hányás, hányinger ellen, nekik csak annyit tudunk biztatásul mondani, hogy a II. trimeszterre enyhülnek a kellemetlen tünetek.

Feszülő mellek
A mellek növekedése, feszülése a másállapot legkorábbi kísérő jelensége. Az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornácskák megduzzadnak, az egész mell keményebbé, duzzadtabbá válik. A korábban kisebb mellű nők számára ez a tünet inkább a pozitív mellékhatások közé kerülhetne, nem is a kellemetlen velejáróknál kéne megemlítenünk :).
A várandósság végére akár 2-3 mérettel is nőhet a kebelméret. A forma és a bőr minőségének megóvása érdekében – főként a nagy mellű nőknél – feltétlenül szükséges a melltartó hordása. Első trimeszterben még kevésbé, de a középső harmadtól már éjszakára is szükséges, hogy elkerüljük a kötőszövetek meglazulását. A jelentős növekedés nemcsak nyúlást eredményezhet, de a bőr tágulásával striák – terhességi csíkok is – megjelenhetnek rajta. Ez ellen krémekkel védekezhetünk, de nagyon óvatosan kell felvinni a mell bőrére a védő kenőcsöt, különben épp ellentétes hatást érünk el. A krémezésnél mindig meg kell támasztani a mellet, hogy a masszírozással a bőr ne feszüljön tovább. Kicsi, körkörös mozdulatokkal kell a tápláló masszát bejuttatni a bőrbe.

Hangulatingadozások
A hormonszint változása miatt az örömöt néha hangulatingadozások, kételyek árnyékolhatják be, ami teljesen természetes folyamat. A változás még a hormonok nélkül is képes lenne ilyen ellentétes reakciók kiváltására, hiszen hatalmas változás történik nemcsak a kismama szervezetében, de az egész életében is.
A rosszullétek, a hányinger, esetleges hányás is hozzájárulhatnak a hangulat romlásához. Természetes, hogy égő gyomorral, szédülésekkel küzdve nem lehetséges rózsaszín ködön keresztül szemlélni a gyermekáldást.
Nem kell attól tartani, hogy hisztérikának fognak minket tartani. Az intelligens, olvasott emberek, illetve a korábban már szült asszonyok természetesnek tartják, hogy egyik pillanatban repdesünk a boldogságtól, a következő percben pedig ijedtnek, szomorúnak tűnünk. A hormonok furcsa „játéka” okolható érte. Biztatásként elmondhatjuk, hogy a második trimeszterre általában ezek a kellemetlen tünetek megszűnnek, és kezdetét veszi a várandósság legszebb, legörömtelibb időszaka.

Gyakori pisilés
Még természetesen nem a baba nyomja a húgyhólyagot, hiszen a parányi kis pocaklakó alig pár milliméter. A gyakori pisilés oka, hogy a megváltozott hormonális állapot alhasi vérbőséget okoz.
A fokozott vérbőség miatt a nemi szervek is megduzzadnak, színük is megváltozik.
Az éjszakai nyugodt alvás érdekében este 8 óra után már lehetőleg nem szabad folyadékot inni, de ez a nappali vízfogyasztást ne befolyásolja, ugyanis legalább 2 liter folyadékra van most a szervezetnek szüksége!

Fáradtság, álmosság
Szervezetünk jelzi, hogy itt az ideje egy kicsit lassítani a tempón, hiszen most minden energiájával a baba növesztésére kell koncentrálnia.
Amennyiben lehetséges, akkor nap közben is biztosítani kell egy kis pihenőt.Nagyon fontos, hogy a kismamák a Várandósgondozási kiskönyvüket mindig tartsák maguknál, hogy rosszullét, ájulás esetén azonnal tudják a környezetükben, hogy babát várnak.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2009.01.13