Amikor beindul a szülés: Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni?

Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


Amikor beindul a szülés: Miben segíthet az apuka a vajúdó párjának? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentőt hívni? Életünk egyik legizgalmasabb, legcsodálatosabb, legboldogabb eseménye a születés, a szülés. A megelőző 9 hónap tele várakozással, tervekkel, bizonytalansággal és annak ellenére misztikummal, hogy biológiailag, orvosilag egyre többet tudunk erről az eseményről.

A várandós tájékozottsága mára már határtalan, néha a szakmában dolgozókat is megszégyenítő mértéket ölt, köszönhető ez a számtalan információforrásnak, különböző lehetőségeknek (TV, rádióműsorok, sajtótermékek, könyvek, internet).
 

Ha beindul a szülés: Miben segíthet az apuka? Mikor kell a kórházba indulni? Mikor szükséges mentő? 


Leggyakoribb kérdés, hogy ha eljön a pillanat, mikor kell bemenni a kórházba. Általában először szülő mindig kicsit hamarabb érkezik a kelleténél. Jómagam azt szoktam tanácsolni, hogy érdemes egy kicsit (néhány órát) otthoni környezetben vajúdni, így a tágulási szak első része kellemesebben telhet, és kevesebb időt kell a kórházban töltenie. Másodszor, harmadszor szülő nőknél a tágulási szak nagy általánosságban gyorsabban lezajlik, így nekik 1-2 órán belül érdemes beérkezniük, hiszen az ügyeletesnek még a választott orvost is értesítenie kell.Mikor induljanak a kórházba?
- ha a fájások rendszeresen, 5 percenként jelentkeznek, és egy fájás kb. 20-30 másodpercig tart (a menses alatti erős görcsökhöz hasonlít). Mindez tovább tart 1-1,5 óránál (ha abbamarad, akkor az inkább jósló fájás). Ha gondolkodni kell azon, hogy fájás vagy nem fájás, akkor az inkább nem AZ!
- ha elfolyik a magzatvíz. Ilyenkor nem szükséges megvárni a rendszeres fájásokat. A magzatvíz általában színtelen vagy opálos, szagtalan és nem tartható vissza, mint a vizelet. Mennyisége lehet néhány csepp vagy akár tenyérnyi is. Nem tévesztendő össze a bővebb hüvelyváladékkal!
- ha a hüvelyből friss piros vér távozik, akkor is érdemes szakorvosi vizsgálatot kérni (bemenni a kórházba). A mennyiségtől, illetve a vér színétől függ a diagnózis. A hüvelyi vizsgálat következtében is előfordulhat vérzés, de az általában kisebb mennyiségű, nem összetévesztendő a tágulási vérzéssel. Szexuális együttlét után is előfordulhat vérzés. Nagyobb mennyiségű (tenyérnyi) vérzés esetén mentőt kell hívni!

Egyéb esetekben (császármetszés, betegségek) mindenképpen konzultáció javasolt a szülész orvossal.

Mikor szükséges mentőt hívni?
- nagy vérzés esetén
- ha már a vajúdás előrehaladott és székelési ingert érez a kismama,
- a csúcsforgalom, közlekedési nehézség vagy távolság is indokolttá teheti a mentő hívást, harmadszor, negyedszer szülőknél, vagy másodszor szülőknél, ha az első babát is nagyon gyorsan hozták világra

Sok esetben felesleges a mentő kérése. Ezt csak indokolt esetben tegyék, főleg azért, hogy ne keltsenek pánikot.

Mi szükséges a kórházi felvételhez?
A szülőszobára való megérkezéshez elegendő egy kísérő, szükséges a terhesgondozási könyv, TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya ill. szükség esetén apasági nyilatkozat.
A szülőszobára csak a legszükségesebb személyes holmit vigyék, ill. CD, ásványvíz, szőlőcukor javasolt.

Kérdések a betegfelvétel során
Első kérdés általában, hogy kivel van megbeszélve a szülés (természetesen ilyenkor a választott szülészorvosra ill. a szülésznőre kell gondolnunk). Következő, hogy szeretne-e a kismama fájdalomcsillapítást ill. milyet, és van-e speciális kérés (csendes szülés, alternatív vajúdás/szülés). Kíván-e a leendő anyuka beöntést, illetve borotválást. A gátmetszés lehetősége később kerül szóba, de ezeket feltétlenül szükséges korábban megbeszélni a választott orvossal.

Fontos előre tisztázni, hogy lehet-e fényképezni, kamerázni, ill. hogy ki lehet benn a szülésnél, és egyszerre hányan tartózkodhatnak a szobában. Azt is érdemes előre megbeszélni, hogy császármetszés esetén az apa bent maradhat-e a műtőben.

Szerző: Dr. Rácz Tibor
Fotó: Freepik/pch.vector


Dr. Rácz Tibor

Szülés

Dr. Rácz Tibor


2008.07.01