Azt már rég tudjuk, hogy az anyatejes táplálás messze a legideálisabb a babák számára, és ennek miértjéről is számos információval rendelkezünk. Kevés szó esik azonban az anyatej tárolásával kapcsolatos tudnivalókról, holott az legalább ugyanannyira fontos kérdés.
A tej lefejésének körülményei alapvetően befolyásolják az anyatej későbbi fogyaszthatóságát, ezért erre kell első körben odafigyelnünk. A Heim Pál kórház szakemberei szerint 14 olyan szabály van, amit az anyatej tárolásával és fogyasztásával kapcsolatban mindig tarts be.
Az első lépés: a higiénia!
Mindannyiunk bőrén jelen vannak kórokozó és nem kórokozó baktériumok, még abban az esetben is, ha rendszeresen és alaposan tisztálkodunk. Az anyatej lefejésekor gondoskodnunk kell a kéz, a mellek és egyúttal az eszközök megfelelő fertőtlenítéséről is, ellenkező esetben a baktériumok bekerülnek a lefejt tejbe, és mivel az remek táptalaj számukra, gyorsan el is szaporodnak benne.
Ugyan az anyatej erősíti a kicsik immunrendszerét, mégsem teljesen mindegy, hogy annak mennyi baktériummal kell megküzdenie.
Hogyan tároljuk helyesen az anyatejet?
Amennyiben az előkészületekre vonatkozó fenti szabályra odafigyeltünk, az alábbiak érvényesek:
• az anyatejet minimum steril, fertőtlenített és zárható edényben tároljuk!
• ne a hűtő ajtajában tároljuk (a nyitogatás miatt ott a legkevésbé stabil a hőmérséklet)
• tojás, földdel szennyezett zöldség és kolbász nem lehet a közelében
• meleg tejet nem önthetünk a hideg tejre
• fagyasztás előtt 24 óránál tovább nem tarthatjuk a normál hűtőben
Emellett érdemes tudni, hogy az anyatej rétegződik, szétválik az üvegben, ez azonban természetes folyamat.
A tárolás időtartamának legfontosabb szabályai
• Az anyatej legfeljebb 6 órán át tartható szobahőmérsékleten, de az a legjobb, ha egyáltalán nem marad hűtés nélkül.
• Hűtőszekrényben 4-10 Celsius fok között 1-3 nap között tárolható, a pontos hőmérséklet függvényében.
• A hűtőszekrényben 4 Celsius fok alatt 3-5 nap közötti tárolás engedélyezhető, ha az előzetes fertőtlenítés megvalósult, és megbízhatóan 4 fok alatti a hőmérséklet.
Melegítés, fogyasztás
Az első és legfontosabb szabály, hogy a már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet tilos tovább tárolni!
Ezen kívül az alábbi szempontokra kell ügyelni:
• saját vagy már pasztörizált anyatejet csak étkezési hőmérsékletre kell melegíteni
• mikrohullámú sütőben ne melegítsük az anyatejet, egyrészt mert nem egyenletesen melegszik át, másrészt ahol túl forró lesz, ott elpusztulnak az értékes tápanyagok
• mikro helyett elektromos üvegmelegítő vagy a klasszikus vízfürdő általi melegítés az ideális, mert ezeknél egyenletes és kíméletes melegítés valósul meg - csupán néhányszor át kell forgatni a tejet melegítés közben
• csak annyi anyatejet melegítsünk fel, amennyit biztosan elfogyaszt a babánk
• fogyasztás előtt óvatosan forgassuk át az anyatejet (nem kell rázni!), mert a textúrája állás közben rétegesen szétválik
Forrás: heimpalkorhaz.hu
Fotó: Freepik