Babavárás alatti fogápolás - A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is!

Dr. Makausz Gyula

Babavárás

Dr. Makausz Gyula


Babavárás alatti fogápolás - A rossz fog veszélyeztetheti a magzatot is!

Miért jelent veszélyt a beteg fog a magzatra? Miért ajánlott rágózniuk a terhes kismamáknak? Miért nem szabad a reggeli rosszullét után azonnal fogat mosni? Mi roncsolja jobban a fogakat: a csokis nápolyi vagy a táblás tejcsoki? Szájápolási tanácsok kismamáknak fogorvos szakértőnktől.

A mondás, mely szerint minden születendő gyermek az anyának egy-egy foga elvesztésével jár - orvosi szempontból már rég nem aktuális. Tény, hogy a kismamák különösen veszélyeztetettek a fogbetegségek tekintetében, de megfelelő szájhigiéniával és odafigyeléssel a fogak egészségét megóvhatjuk.

Kismamákat fenyegető kockázatok: íngyulladás, fogszuvasodás, saverózió
A terhességi hormonok többek között befolyással vannak a fogínyre, a nyálra, emellett gyakran megváltoznak az étkezési szokások is. Ha ehhez rossz szájhigiénia is párosul, máris adottak a fogak megbetegedésének feltételei.
Sőt ezek a folyamatok a magzat egészséges fejlődésére is veszélyt jelenthetnek, különösen az ínygyulladás. Konzekvens megelőző intézkedésekkel azonban a terhességi komplikációk elkerülhetőek. Ezért azt ajánlom, ha babát tervez, vagy amint tudomást szerzett a terhességről, mielőbb keresse fel fogorvosát, hogy megtehessék a szükséges megelőző intézkedéseket.

A kismamákat leginkább fenyegető kockázatok ilyenkor az ínygyulladás, a fogszuvasodás és a saverózió. Nézzük ezeket részletesen, és hogy mit tehetünk ellenük.

TERHESSÉGI ÍNGYULLADÁS

Miért gyakoribb a terhes kismamáknál az íngyulladás?
A kismamák nagy többségénél a várandósság alatt ínygyulladás lép fel, sokszor egy már eleve fennálló betegség erősödik meg. Ennek okai, hogy a terhesség alatt a nyálkahártya kiserei kitágulnak, vérbővé, duzzadttá válnak, így az íny érzékenyebb a gyulladásokra. A fog és a nyálkahártya találkozásánál felhalmozódó plakk baktériumai savakat, toxinokat termelnek. Ezek az anyagok a megduzzadt ínyen könnyebben bejutnak a szervezetbe, és a mélybe jutva gyulladást hoznak létre.
Ha a kismama ugyanolyan felületesen mos fogat, mint régebben, akkor ez a helyzet nagy valószínűséggel létrejön. A problémát súlyosbítja, ha a kismama a korábban megszokottnál is hanyagabbul mosott fogat, hisz ijesztően vérzik mosás közben a foghús, és érzékeny, fájó a fog nyaki része. Sokszor ilyenkor ördögi kör alakul ki: a fogakat a fogínyvérzéstől való félelem miatt kevésbé tisztítjuk, aminek következtében még több baktérium telepedik a szánkba.

Miért nem szabad a fogínygyulladást a várandósság alatt elhanyagolni?
A fogínygyulladás mértéke nagyon különböző lehet, az enyhe fogínyduzzanattól az erősen vérző gingivitisen át, egészen az összes fogat érintő fogágy-gyulladásig terjedhet a betegség. A folyamat a fogágy sorvadásához vezet, ezért sem szabad elhanyagolni.
További fontos tényező, melyet kutatások megerősítettek, hogy a koraszülés vagy alacsony súlyú újszülött világra hozatalának rizikója hétszer nagyobb azoknál a nőknél, akik ínygyulladásban szenvednek: krónikus fogágy-gyulladásban, gyulladást keltő baktériumok juthatnak a véráramba, mely idő előtti vetéléshez vagy a szülés megindulásához vezethet. Jó szájhigiéniával és adott esetben az íny kezelésével ezek a kockázatok elkerülhetőek.

Mit tegyen a kismama, hogy elkerülje az ínygyulladást?
1.    Tisztítsuk, illetve különösen tisztítsuk a vérző területeket is, hogy a vérzés okát – a bakteriális plakkot – leküzdjük.
2.    Kiemelten fontos a fogközök mindennapos tisztítása is.
3.    Hányinger, rosszullét ellenére is mossunk fogat: a hátsó fogak (különösen felül) tisztítása főleg a terhesség első időszakában hányingert okozhat. Ennek ellenére próbáljuk minél alaposabban megtisztítani a fogakat, lehetőleg ne éhgyomorra. Használhatunk kisméretű fogkefét, gyerekfogkefét, egy fogra való fogkefét, vagy akár elektromos fogkefét, melynek kicsi fejével nem ütközünk a garat nyálkahártyájába vagy a nyelv hátsó részéhez, melyek irritációja hányingert okozhat.

FOKOZOTT SZUVASODÁSVESZÉLY BABAVÁRÁS ALATT

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás a várandós nőknél?
A kívánósság gyakori, cukorban gazdag étkezéseket jelent, melyek hiányos szájhigiéniával való kombinációja a baktériumok elszaporodásához vezet. Ezek a baktériumok a cukrot gyorsan savvá alakítják, ami aztán megtámadja a fogakat.
Sokszor a terhesség első időszakában a rosszullétek miatt a fogmosást elhanyagoljuk, és ezáltal a baktériumok zavartalanul szaporodnak el a szánkban. Ezenkívül a terhességi hormonok hatására a nyál öblítő- és védőfunkciója is csökken, a nyáltermelés szegényebb, a nyál sűrűbb lesz.

Mit tegyen a kismama, hogy elkerülje a fogszuvasodást?
1. Cukortartalmú italok és ételek fogyasztását lehetőség szerint kerüljük, vagy legalábbis korlátozottan fogyasszunk, pl. csak főétkezések után.
2. Fokozzuk a nyáltermelést intenzív rágással, például cukormentes rágógumival. Az erős rágás fokozza a nyáltermelést, és ezáltal a nyál jobban gyakorolja védelmi funkcióit. Ez abból áll, hogy a fogzománcot mineralizálja és a savakat semlegesíti.
3. Cukrot ne szénhidráttal együtt együnk - vagyis inkább együnk meg egy teljes tábla csokit, minthogy egy kisebb csokis kekszet vagy nápolyit nassolgatnánk.
4. Éjjel sose fogyasszunk savas vagy cukortartalmú élelmiszereket, italokat, mivel ilyenkor a nyáltermelés nagyon visszaesik.

SAVKÁROK A FOGAKON

Mely ételek és italok tartalmazzák a legtöbb savat, ami a fogakat is károsítja?
Ha (élelmiszerből vagy gyomorból érkező) savval érintkeznek a fogak, először a fogzománc felső rétegeit puhítják fel, majd hosszabb savhatás alatt a fogat kémiailag oldják.
Ételek és italok tartalmaznak savat, mint pl. az üdítő italok, energia-italok, zöldség és gyümölcslevek, különösen a C-vitamin tartalmú déligyümölcsök és leveik, az ecetes öntetes saláták, a savanyúságok, a gyümölcstea, a savanyú cukorka, a bor. Egyes gyógyszerek is tartalmaznak savat, pl. Aszpirin, C-vitamin és vaskészítmények.
A gyomorban lévő savak a hányás, öklendezés, reflux vagy gyomorégés következtében kerülhetnek a szájba, az első harmadban leginkább a gyakori hányás, az utolsó trimeszterben a gyomorégés jellemző.
A frissen felpuhult fogzománc az azonnali fogmosás következtében sérülhet, különösen a rossz fogmosási technika, az erős dörzsölés hatására.

Mit tegyen a kismama a saverózió okozta károk ellen?
1.    Savas ételek fogyasztása, vagy hányás után először csak öblítsünk, ne mossunk rögtön fogat, várjunk egy órát, ennyi idő alatt a nyál ásványi anyagai visszaépítik a felpuhult zománcot.
2.    Sokat segít, ha a savas behatás után a szájat vízzel, tejjel vagy fluorid tartalmú szájvízzel kiöblítjük. A legjobban azzal védjük a fogakat, ha fluoridot használunk, fluoridtartalmú fogkrém, szájvíz vagy gél formájában.
3.    Léteznek kifejezetten saverózióra komponált termékek. Ezek használatát beszéljük meg fogorvosunkkal, kérjünk személyre szabott tanácsot.

Hangsúlyozom, hogy a problémák megelőzésében kulcsfontosságú a jó fogmosás, a fogkefe, a fogköztisztítók helyes használata, erre szájhigiénikus szakember mindenkit meg tud tanítani. Emellett rengeteg szájápolási termék kínálkozik a szájüregi problémák megelőzésére, ápolására, terápiájára. Sajnos nem mindegyik használható a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Ezekről bővebben egy következő cikkemben olvashat.


Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Freepik


Dr. Makausz Gyula

Babavárás

Dr. Makausz Gyula


2015.04.17