Biztonságos-e a vásárolt anyatej? Az anyatej leadás részletei

Milisitsné Tátrai Beatrix

Szoptatás

Milisitsné Tátrai Beatrix


Biztonságos-e a vásárolt anyatej? Az anyatej leadás részletei

Mit tehetünk, ha nincs elég anyatej vagy éppen túl sok van? Kell-e tartaniuk a szoptatni nem tudó anyáknak a női tejtől? Hogyan vizsgálja az anyatejgyűjtő állomás a leadott anyatejet?

A női tej (vásárolt anyatej) megoldás lehet a szoptatni nem tudó anyáknak
Az elmúlt hetekben került a kezeim közé egy olvasmány, amely egy anyatejgyűjtő állomás bezárásról, majd újranyitásáról szólt. Örömteli fejleménynek tartottam, hogy nem hagyták mégsem veszni az anyatej-gyűjtőhelyet, hiszen ma már egyre több kismama, illetve baba szorul segítségre.
Az anyatejről és a szoptatásról elég sok szó esik mostanában, azonban a női tejről, vagyis az anyatejgyűjtő-állomásokon hozzáférhető más édesanyáktól származó tejről sajnos nem igazán hallani eleget. 
A női tej főként azon édesanyák számára fontos, akik valamilyen betegség vagy egyéb lelki adottság miatt nem képesek elegendő tejjel ellátni kisbabájukat, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy az anyatejnél nem létezik jobb táplálék a csecsemő számára.
A női tejjel való táplálásról mégis egészen megoszlanak a vélemények, és sok téves elképzelés kap szárnyra. „Ki tudja, hogy milyen az az tej, amit a gyűjtőállomásról kapok?”, „Egészségesen él-e a leadó kismama?”, „Dohányzik-e az illető?”, „Tiszta-e az, aki a tejet leadja?”, „Nem kaphat-e fertőzést a kisbabám?”, „Nem fáj-e pocakja a női tejtől a kisbabámnak?”- minden szoptatni tudó kismama fejében megfordultak már hasonló kérdések.
 
Biztonságos a női tej, mert előzőleg szigorúan ellenőrzik
Szeretném megnyugtatni mindazokat, akikben a fenti kérdések felmerülnek, hogy az anyatejgyűjtő állomásról származó női tej biztonságos! A fertőzés veszélye szinte kizárt, mivel mind a női tejet adó kismamát, mind pedig az általa leadott anyatejet labor körülmények között alaposan bevizsgálják. A leadásra jelentkező anyák szigorú ellenőrzésen esnek át (tüdőszűrés, AIDS- teszt, ellenőrzik a tej tisztasági fokát, csíramentességét, és még több minden mást; ráadásul a tejet nem csak egyszer, hanem leadás ideje alatt többször is nézik.) 
Másrészt gondoljunk arra, hogy aki a tejet szolgáltatja a saját gyermekét is szoptatja, így valószínű mindent megtesz azért, hogy teje jó minőségű, biztonságos táplálék legyen.
 
Egyre kevesebb a leadott anyatej, pedig az igény egyre nagyobb
Manapság inkább az a legnagyobb gond, hogy a leadott női tej mennyisége időről-időre csökken, az igény pedig egyre nagyobb lenne.
Az anyatej leadását a védőnők mindenkor szorgalmazták és szorgalmazzák ma is. Egyértelmű, hogy jó annak, aki kapja – mert a legjobb és biztonságos táplálék, megvéd a betegségektől, és összetételét tekintve legjobban emészthető a baba számára. És jó annak is, aki adja,- mert nem kell a csapba öntenie értékes tejét, erősíti az a tudat, hogy segíthet másoknak, valamint anyagilag megbecsülik a fejésre fordított időt (1 liter anyatej 1800 Ft, amelyet a társadalombiztosítás térít a leadó anya számára). (Van, ahol már akár 3.000 Forintot fizetnek literéért >> - szerk.) Ezzel szemben viszont a női tejre rászorulók ingyen juthatnak hozzá a „gyógyszerhez”, mert a társadalombiztosítás annak költéségét fedezi. Sokaknak ez az ingyen „gyógyszer” segít a családi kassza szinten tartásában, hiszen nem kell tápszerre költeniük.
 
Még a kevés leadott anyatej is óriási segítség lehet a rászoruló kisbabáknak – Segíts Te is!
Sokan tévesen gondolják úgy, hogy kevés a fölöslegük, és emiatt nem fordulnak az anyatejgyűjtő állomásokhoz. Ne riasszon vissza egy anyát se az, hogy csak kis mennyiséget tud leadni, hiszen a női tejért sorban állnak a rászorulók. Az a kevésnek gondolt mennyiség is más szoptatni nem tudó édesanya számára valódi kincs!
Az anyatej nem csak hogy fontos, hanem a baba egészségének záloga, a legjobb táplálék, igazi kincs. Az hogy mekkora kincs, azt csak azok tudják igazán értékelni, akik a hiányát szenvedik. 
 
 
Fotó: freepik

 

Milisitsné Tátrai Beatrix

Szoptatás

Milisitsné Tátrai Beatrix


2014.01.23