Csecsemőkori túltápláltság és elhízás - Miért lehet gond az, ha a kisbaba túl sokat eszik?

Dr. Torkos Ágnes

Szoptatás

Dr. Torkos Ágnes


Csecsemőkori túltápláltság és elhízás - Miért lehet gond az, ha a kisbaba túl sokat eszik?

Mit tehetsz, ha a kisbabád túl mohón eszik, vagy csillapíthatatlan az étvágya? Tudtad, hogy a csecsemők ízlésvilága még jól alakítható, de később már egyre nehezebb lesz vele új ízeket elfogadtatni? Milyen homeopátiás szerek adhatók csecsemőkori túltápláltság és elhízás ellen?

Csecsemőkori táplálkozási zavarokkal foglalkozó cikksorozatunk első részében>> végigvettük, hogy mi lehet az oka annak, ha a kisbaba táplálkozási nehézségekkel, illetve étvágytalansággal küzd. De mi a helyzet, amikor ennek pont az ellenkezője fordul elő: az amúgy is nagysúlyú kisbaba megállás nélkül enne?
Cikksorozatunk második részében a túlzott étvágy, valamint az elhízás okait járja körül dr. Torkos Ágnes gyermekorvos szakértőnk.

Elhízással, túltáplálással járó zavarok – anya részéről felmerülő okok

Félreértelmezett jelzések – a baba nem csak akkor sír, amikor éhes
Az anya nem jól értelmezi a baba jelzéseit, bármilyen okból nyöszörög vagy sír, rögtön mellre teszi, vagy tápszerrel kínálja. Amikor nehéz eldönteni mennyit ehetett a baba, és valóban az éhségtől sír-e, érdemes mérni az etetéseket. A napi szükséglet kiszámításában segíthet a háziorvos és a védőnő. A hasfájást, ami a túl mohó evéstől, sok levegő nyelésétől alakul ki, gyakran véleményezik éhségnek. A többlet táplálék és a túl gyakori etetés még inkább hasfájóssá teszi a babát, és hiába kezeljük görcsoldó készítményekkel, ha nem vesszük észre az alapproblémát. Kialakulhat a babánál egy szokás, miszerint ” bármi bajom van, evéssel kell gyógyítanom”, ami a későbbi elhízások kialakulásának is az eredője lehet (lelki problémák miatti elhízottak).

Tápszeres babák könnyen „túlehetik” magukat
Tápszeres etetésnél, könnyebb a táplálék megszerzése, kevesebb erőfeszítéssel jár, így hajlamosabbak a gyermekek ” túlenni magukat”, tehát szükségletük felett enni.

Az édes ételek elveszik az étvágyat
Hozzátáplálás bevezetését követően túl édes ételekhez szoktatás, sok édes folyadék itatása, majd a későbbiekben sok felesleges szénhidrátot tartalmazó nassolnivaló bevezetése.
Az édességgel szeretetet akarunk kifejezni, de sajnos ezt megszokja a szervezet, és a későbbiekben nagyon nehéz ezt korrigálni. Az ízlésvilág lassan alakítható, csecsemőkorban még nagyon formálható, később egyre nehezebben.

Elhízással, túltáplálással járó zavarok – csecsemő részéről felmerülő okok

Alkati sajátosságok
A nagy mennyiségeket kívánó, gyorsan evő, és sokszor akár egy részét visszabukó babák jóval ingerlékenyebbek, ha várni kell az evésre pár percet: igen sírósak, türelmetlenek lesznek, miközben sok levegőt nyelnek, ami hasfájást eredményez. Ha kevesebbet próbálna adni az édesanya - azt nem tolerálják, és még sírósabbá vállnak. Többnyire nagy súllyal születnek, kerekdedek, kissé lassúbb, lustább babák, nehezebben forognak, mozgás és beszédfejlődésük lassúbb. Ezeknek a babáknak a szülei vagy nagyszülői gyakran erősen elhízottak, és gyakran előfordul az is, hogy ll. típusú cukorbetegséggel élnek.

Mozgás szegény életmód – már csecsemőkortól fontos?
Kisdedkortól a mozgásszegénység, ami kialakulhat abból is, hogy a mama vagy papa ritkán viszi sétálni, játszótérre a gyermeket, inkább a televízió, videó elé ülnek. A mozgásigény valamelyest szintén fejleszthető, a rendszeres szabad levegőn való mozgás beépítése a mindennapok rendszerébe már csecsemőkortól fontos.

Hogyan kezeljük a túlzott étvágyat és elhízást?
Iktassuk ki a baba étrendjéből azokat az ételeket, amelyek fölös kalóriákkal bírnak. Inkább főzelékfélékkel kínáljuk, cukormentes folyadékot adjunk, csökkentsük a péksütemény és édességadagokat. Ösztönözzük a babát a több mozgásra, találjunk ki számára játékos mozgásgyakorlatokat a szabadban.
Egyes gyermekek  az első évben igen erőteljesen fejlődnek, majd ez a növekedés lelassul, és kb. 2 éves korukra  hasonló súlyban lesznek, mint azon társaik, akik lassan de fokozatosan fejlődtek. Az egyéni variáció sokféle lehet, de érdemes a túlsúly elkerülésére figyelni.  

Milyen homeopátiás szert adjunk a „túl jól evő” babáknak?
Homeopátiásan itt is az alkati szerek lehetnek jó hatásúak, ezekkel az ingerültebb, sietősebb babák is kezelhetők. Ha rendszeresen túl nagy mennyiségeket eszik a gyermek, megpróbálkozhatunk  Antimonium crudum  9 Ch adásával  főétkezések előtt.

Fotó: Freepik
Szerző: dr. Torkos Ágnes

<


Dr. Torkos Ágnes

Szoptatás

Dr. Torkos Ágnes


2014.04.29