Duci babák mozgásfejlődése

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Duci babák mozgásfejlődése

Míg régen az egészség jelének tartották, ma már sokan a túltáplálás számlájára írják, ha a baba jóval súlyosabb a kortársainál.

Mikortól számít túlsúlyosnak a csecsemő és hogyan befolyásolja a túlsúly a mozgásfejlődést?
Az hogy mikortól számít túlsúlyosnak egy baba, nem lehet pontosan megmondani. Mindig az adott gyermek születési súlya, súlygyarapodási üteme és persze az átlaghoz viszonyított súlya határozza meg.
Ha a túlsúly dacára jó az izomtónus és a baba kellően érdeklődő, motiválható, akkor nem fog problémát okozni a mozgásfejlődésében.

Mozgásfejlődésükben elmaradást okozhat, ha egy túlsúlyos babánál társul:
-    enyhe izomtónus eloszlási zavar
-    hypoton izomzat
-    gyenge motiváltság
-    szülok túlféltése

Hogyan segíthetjük a mozgásfejlődést?
Egy nagyobb súly megmozgatásához több izomerő szükséges, nagyobb a súrlódási erő, így hamarabb elfárad, kevesebbet gyakorolja a mozgást és nincs annyi sikerélmény, hogy megfelelően fejlődjön a baba mozgása.
Ha duci a baba és más probléma is  megfigyelhető, akkor talán a számukra a legnehezebb mozgás a kúszás.
Próbáljuk megkönnyíteni nekik azzal, hogy jó pamut felsőt adunk rájuk és kerüljük a gumírozott feliratos felsőket, mert ez fékező is lehet. Tegyük Őket csúszós felületre (parketta, járólap) és a lábukon legyen tapadós bőrtutyi, amivel eltolják magukat.

Fontos, hogy pusztán a ducisággal nem magyarázható a mozgásfejlődés elmaradása.
A meglehetősen gömbölyű, jó mozgásfejlődésű babák súlyukat és hurkáikat leküzdve is, akár az átlagosnál is jobb mozgásúak lehetnek.

 


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2012.07.04