Ezeket készítsd el kiránduláshoz, piknikhez szendvics helyett - sokkal tovább frissek maradnak

Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


Ezeket készítsd el kiránduláshoz, piknikhez szendvics helyett - sokkal tovább frissek maradnak

Ki ne evett volna már kínkeservvel szottyadt, a szalámiból kiolvadt zsírtól csöpögő, fonnyadt salátalevelekkel megküldött szendvicset, de a megbarnult szélű májkrémes, a paprika ízét átvett sajtos változat sem gusztusosabb. Te mit csomagolsz a gyermekednek, ha kirándulni mentek? Most mutatunk néhány remek szendvics-alternatívát, melyet tesztelhettek akár már a következő osztálykiránduláson vagy a gyereknapi nyüzsgés során!

Az egy- vagy többnapos kirándulásoknál igenis elsődleges az étel tartóssága, és nem csak élelmiszerbiztonsági szempontból. (A másnapra maradt, átázott szalvétájú elemózsia például egyenesen kockázatos is lehet, ha például könnyen romló felvágottakból készült.)
Azt sem árt azonban  figyelembe venni, hogy az étel mennyire marad étvágygerjesztő. Tartósítani többféleképpen lehet: sütéssel, főzéssel, pirítással vagy füstöléssel.

Most három olyan ételtípust ajánlunk, ami jól variálható, könnyen csomagolható és egyszerűen fogyasztható, tartósság és ízélmény szempontjából pedig bátran felveszi a versenyt bármelyik szendviccsel. 


A tortillák

A tortilla népszerűsége nem véletlen, többféle ízben és formában kapható, sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. Könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet szuperízletes fogásokat készíteni belőle. A tortillalapokat két változatban is jól hasznosíthatjuk. Megtölthetjük őket hidegen, de össze is piríthatunk két darabot, ekkor beszélünk a mexikóiak melegszendvicséről, a quesadilláról. Utóbbit jól tartósítja az összesütés, mehet bele mindenféle jó, akár maradékok is: dinsztelt darált hús, bab, de a legfinomabb akkor lesz, ha kockázott bacon alapon indítjuk az összesütést. Aki szereti, annak jöhet némi csípős is, de a zöldségeket – ha nem rögtön fogyasztjuk – inkább nyersen csomagoljuk mellé. A hideg változatokba is sok minden kerülhet: például alapnak valami extra krémes: guacamole, fehérbabkrém vagy humusz, de akár pesto is. Erre jöhet a megmaradt sült hús cafatokra tépve, amit egy szelet roppanósra sült baconnel frissíthetünk fel. Ide már jobban illenek a nyers zöldségek, az uborka és a paradicsom, akár fűszerezve is, de figyeljünk rá. hogy a sósságát már a bacon megadja. Az összesütött változatot felszeletelve, a hideget összetekerve és elfelezve vihetjük magunkkal a komplett étkezés illúziójával. 


A piték és a quiche-k

Ugyancsak a változatosságukról híresek a piték és a francia quiche-k. Ezekbe is sok minden kerülhet, akár maradékok is. Ebből következően végtelen számú variáció létezik belőlük a vegán zöldséges változatoktól kezdve a kiadós ún. quiche lorraine-ig, ami egy Elzász–Lotaringiából származó, császárszalonnával készült tojásos lepény. A piacon már hazai gyártótól is kapható olyan szélesebb és rövidebb szeletekre vágott bacon, amely kifejezetten az ilyen ételek elkészítéséhez ideális, ahol az oldalszalonna húsosabb íze dominál. Noha a tojást és a tejterméket kifejezetten nem ajánlott hűtés nélkül hosszabb időre elöl hagyni, különösen nem nagy melegben, a tojásos lepény mégis kivétel, mert a sütés miatt jobban eláll az étel. A quiche-k is jól darabolhatók, praktikusan csomagolhatók és egyszerűen fogyaszthatók, nem utolsó sorban pedig laktatók


A muffinok

A muffinok szintén sokfélék lehetnek, elsősorban édességként tekintünk rájuk, pedig a sós változatok is nagyon finomak, érdemes kipróbálni őket reggelire, uzsonnára, kirándulásra vagy piknikre. Miután a sütés ez esetben is „konzervál”, jól eláll és a meleget is bírja. Könnyen variálható, szinte minden mehet bele, ami otthon van: zöldségek, például cukkini, maradék sajtok reszelve, és hogy önálló étkezésként is megállja a helyét, szintén dúsíthatjuk kockázott baconnel. Az alaprecept szerint miután kibéleltük a sütőformát kapszlikkal, amelyekben aztán könnyen magunkkal is vihetjük a kész muffint, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Aztán keverjük össze a száraz hozzávalókat: 250 dkg lisztet egy kis sütőporral, szódabikarbónával, sóval, borssal, majd jöhetnek hozzá a tetszőleges alapanyagok. Következik a „nedves” rész összeállítása: egy felvert tojás, 2,5 dl tej és nem egész 1 dl olaj. A nedves és a száraz hozzávalókat óvatosan keverjük össze, nem is kell túlságosan simára. Máris mehet a sütőforma mélyedéseibe, és 25 perc múlva kész is a kedvenc muffin, ami bátran landolhat az uzsonnás csomagban, nem fog csalódást okozni.

 

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Receptek

Szülők lapja


2024.06.10