Ezért ne engedd, hogy puszilgassák a csecsemőd! Majdnem belehalt egy kisbaba

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért ne engedd, hogy puszilgassák a csecsemőd! Majdnem belehalt egy kisbaba Amikor világra jön egy kisbaba, az egész rokonság és minden ismerős látni akarja - sőt, sokan nem elégednek meg a látvánnyal, de megsimogatják, megpuszilgatják az újszülöttet, nem gondolván arra, hogy esetleg valamilyen betegséget is átadnak a gyermeknek. Amikor világra jön egy kisbaba, az egész rokonság és minden ismerős látni akarja - sőt, sokan nem elégednek meg a látvánnyal, de megsimogatják, megpuszilgatják az újszülöttet, nem gondolván arra, hogy esetleg valamilyen betegséget is átadnak a gyermeknek.

Kiütések jelentek meg a kisbaba arcán
Mint történt az legutóbb egy brit újszülött kislánnyal, aki akár bele is halhatott volna abba, hogy egy látogatótól herpeszvírussal fertőződött meg. Történetét édesanyja, Claire Henderson osztotta meg a Facebookon. Az anyuka elmesélte, először vörös kiütések jelentek meg a kis Brooke arcán, majd a torkán és a száján is, ezért egy jó barátja tanácsára azonnal a kórházba sietett vele. Ott derült ki, hogy a herpesz egyik gyakori fajtája, a HSV-1-es vírus került a kislány szervezetébe, mely nyállal, szájról szájra terjed, és csecsemőknél agykárosodást, valamint májelégtelenséget is okozhat. Végül öt napig vírus elleni cseppeket kapott és szerencsére teljesen felgyógyult.

- A történet tanulsága, hogy SOHA NE HAGYD SENKINEK, hogy megpuszilja a kisbabádat, még akkor sem, ha látszólag egészséges emberről van szó - a népesség 85%-a ugyanis a vírus hordozója! Ha pedig valamelyik rokonnak szájherpesze van, akkor nyugodtan kérd meg, hogy addig ne menjen hozzátok látogatóba, amíg nem gyógyult ki belőle - írta a közösségi oldalon.

Az emberek 85%-a hordozó
Dr. Peter Greenhouse, a szexuális úton terjedő betegségek egyesületének képviselője hozzátette, ha az anya életében már kapcsolatba került a herpeszvírussal, akkor a kisbabája a születését követő egy évben immunis a betegséggel szemben. Az, hogy a népesség 85%-a hordozó, az az oka, hogy legtöbb embert a szülei kisbabakorában már "megfertőzték" egy-egy puszival, de a többnyire ez észrevétlen maradt. Jelen esetben azért alakulhatott ki a kisbabánál a fertőzés, mivel az édesanya sem volt a vírus hordozója, hangsúlyozta dr. Greenhouse.

Ezért ne engedd, hogy puszilgassák a csecsemőd! Majdnem belehalt egy kisbaba

Az eset kapcsán szakértői véleményre dr. Novák Hunort kértük fel, aki a következőkkel egészítette ki az esetet:

Dr. Novák Hunor szakvéleménye
Egy gyermeket, újszülöttet sem lehet karanténba zárni, megtiltani, hogy a testvérek simogassák, puszilgassák. Ugyanakkor nagyon sok a könnyelmű szülő, akik már egy néhány hetes újszülöttel mászkálnak, vendégeket fogadnak - ez fokozza a kockázatát annak, hogy a pici elkapjon valamit. Gyakori történet, hogy egy hasmenésen átesett gyermek lép kontaktusba az újszülöttel - persze már azt mondják, hogy meggyógyult, hiszen két napja normális a széklete... Igen ám, de még napokig lehet fertőzőképes egy látszólag gyógyult gyermek, ezért komoly veszélyt jelent az újszülöttre!

Egy újszülött immunrendszere sokkal esendőbb, éretlenebb. A herpesz szimplex vírus 1-es típusa (HSV-1) a klasszikus herpeszen kívül egyéb tünetet is okozhat. Leggyakrabban a várandósság késői szakaszában vagy a születés során fertőződhet az újszülött HSV-1-gyel, az esetek kb. 10%-ában  pedig a megszületés után fertőződik az újszülött - például ha olyasvalaki puszilgatja, akinek aktív herpesze van (mint ebben a történetben is).

Az így elkapott herpesz az újszülöttek kb. 45 százalékánál okoz hólyagos elváltozásokat a szájon, arcon. Az esetek harmadában sajnos a központi idegrendszer (agy) is érintett, ami súlyos tünetek képében (epilepszia-szerű görcs) jelentkezhet - az ilyen esetekben a gyermekek 4%-a a statisztikák szerint meghal.

Az esetek negyedében még rosszabb a helyzet: a fentiek mellett a májat és a tüdőt is megtámadhatja a vírus, ekkor az egy éven belüli halálozás esélye kb. 30%-os. Az időben elkezdett aciclovir segíthet a gyógyulásban.

A herpeszvírus (és bármilyen egyéb vírus is) veszélyes az újszülöttre, hiszen az ő védekezőképessége még nem tökéletes. Immunerősítés nem létezik, a 6 hónapig történő kizárólagos anyatejes táplálás viszont egyértelműen védőfaktort jelent a csecsemők számára.

Forrás: Metro.co.uk

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2015.09.28