Fenékre csapás, füttyögés, gúnyolódás, erőszak: Hogyan neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket? - 7 alapszabály

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Fenékre csapás, füttyögés, gúnyolódás, erőszak: Hogyan neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket? - 7 alapszabály Napok alatt bejárta a magyar internetet Tekla esete, aki feljelentett egy férfit, mert az a nyílt utcán megfogta a fenekét. Mit taníthat ez az eset nekünk, szülőknek? 2021 júliusában bejárta a magyar internetet Tekla esete - a fiatal lány egy Instagram-videóban számolt be arról, hogyan inzultálta őt egy férfi Bicskén, fényes nappal, és miért nem hagyta annyiban a dolgot.

Feljelentés fenékre csapásért
"Feljelentést tettem szeméremsértésért és bántalmazásért.
Az eset ma történt Bicskén. Fényes nappal, 17 óra után pár perccel. Azért tudom ennyire pontosan, mert azonnal hívtam a rendőrséget és gondolkodás nélkül feljelentettem a férfit. A nők elleni erőszak BŰNCSELEKMÉNY! Ne hagyd annyiban! Ne hagyd szó nélkül! Ha elsétálsz, nem lesz következménye és a történet újra és újra megismétlődik!"

Mint a videóban elmeséli, Bicskén sétált, amikor szembejött vele egy kisgyerek biciklin, akit egy pár követett. A pár férfi tagja közvetlenül mellette sétált el, és ahogy mellé értek, a férfi egyértelműen a fenekére csapott. Tekla azonnal rákiáltott, hogy mégis, mit gondol magáról, ezt hogy képzelte, mire a férfi eleinte tagadta, hogy mi történt (sőt, a párja rögtön a védelmére kelt, és magára vállalta a fenékre csapást), majd válogatott szidalmakkal kezdte ócsárolni a lányt.

Tekla azonban nem volt rest, tárcsázta a rendőrséget és feljelentést tett. Később a rendőrőrsön felvették a vallomását és elkészült a jegyzőkönyv is - a rendőröktől pedig azt is megtudta, a férfi szeméremsértésért és bántalmazásért akár két év börtönbüntetést is kaphat.

Sokak szerint túlreagálta
A történtekről több portál is beszámolt, a kommentekből pedig kirajzolódott a szomorú valóság: bár voltak - férfiak és nők is -, akik melléálltak és dicsérték bátorságáért, sokak szerint túlzásba esett a feljelentéssel, sőt, lényegében örülnie kellene, hogy egy férfi így fejezte ki a tetszését. Mások a klasszikus áldozathibáztatós hozzáállást hozták, mondván, biztosan olyan ruha volt rajta és különben is, kiprovokálta a dolgot. És persze akadtak vehemens hozzászólók is, akik azt vetették a szemére, miért nem lépett fel erőszakkal, "kevert le neki egyet" - bezzeg ők hasonló helyzetben addig ütnék a zaklatót, amíg az mozog.

Emellett sajnos rengeteg női kommentelő beszámolt arról, őt hogyan zaklatták már az utcán válogatott beszólásokkal, seggre csapással, alányúlással, megmarkolászással, dörgölőzéssel, péniszvillantással és még ezerféle módon, akár már kislányként. Ezt igazolja a Cornell Egyetem 2015-ös kutatása is, mely szerint egy nő 11-14 éves korában találkozik először utcai zaklatással - abban az életkorban, amikor még a pubertáskori fejlődés sem feltétlenül látszik a testén.

Rengeteg nő él meg zaklatást
Egy 2019-es amerikai felmérés arra mutatott rá, hogy a nők 81%-át érte már valamilyen zaklatás életében - és azt mindannyian tudjuk, ezek jelentős részéből nem történik feljelentés, hiszen a nők egyszerűen szégyent és megaláztatást élnek át ilyenkor, és leginkább próbálnak úgy tenni, mintha semmi sem történt volna - ahogy erre a Psychology Today egyik cikke rávilágít.

A női bűntudat eredete
Ez a fajta bűntudatos viselkedés visszavezethető a gyerekkorra: a kislányokat ugyanis már egészen kicsi koruk óta arra neveljük, legyenek kedvesek, udvariasak, mosolyogjanak, ne beszéljenek vissza - és persze öltözzenek szolidan, ha nem akarják, hogy kikezdjenek velük, mert hát "a fiúk már csak ilyenek". Ha tehát mégis megtörténik, hogy verbálisan vagy fizikailag zaklatnak egy nőt, akkor hajlamos rögtön arra gondolni, biztosan benne van a hiba, erre erősítenek rá a nőt hibáztató "minek ment oda" vélemények is.

"Örüljön, hogy tetszik a férfiaknak, ez csak bók, mit kell kiakadni"
Természetesen sokfélék vagyunk, akadnak jócskán rendes férfiak, akik bókolni szeretnek és tudnak ugyan, de eszükbe nem jutna ez a fajta viselkedés az utcán. És biztosan akad olyan nő is, akinek jólesik, ha nyilvánosan utána füttyögnek vagy kap pár szexuális tartalmú célzást - ám azért a többség nem bóknak fogja fel, ha kéretlenül behatolnak az intim szférájába.

"Magának köszönheti, hogy beszóltak neki, biztos mutogatta magát"
Az a tipikus áldozathibáztatás pedig, hogy a ruházata miatt válik egy nő prédává az utcán, szintén alaptalan, mivel annak, hogy ki milyen ruhadarabot visel, semmi köze nincs a zaklatáshoz - az erőszak az erőfölényről és a hatalomról szól. Erre próbált rávilágítani Jen Brockman is, aki néhány éve megrázó művészeti projektjében (Ez volt rajtam, amikor megerőszakoltak) azokat a ruhákat állította ki, melyeket szexuális erőszakot elszenvedett emberek viseltek - és bizony ezek között van hosszúnadrág-laza pólós összeállítás, kislány ruhácska, bikini és indiai szári is.


Már az iskolában is megy a lányok zaklatása (illusztráció)

Mit tennél, ha a férfiak 24 órára eltűnnének a bolygóról?
Beszédes, és egyben szomorú a kommentszekciója annak a TikTokon 2020 szeptemberében virálissá vált posztnak, melyben egy felhasználó megkérdezte a nőket, mit tennének, ha a férfiak 24 órára eltűnnének a bolygóról.

És a válaszokból nagyon úgy tűnik, a nők többségének hatalmas kő esne le a szívéről, ha végre nem kellene félniük sem a kinézetük miatt, sem azért, ha a sötétben elhagyják az otthonukat egyedül.

"Végre felvehetném a bikinimet, és elmennék strandolni"
"Elmennék éjszakai sétára, vagy egy kört a bringámmal"
"Úgy sétálhatnék éjjel az utcán, hogy nem kéne magammal vinni semmilyen védőeszközt, és nem félnék"
"Táncolnék éjjel az utcán és nem félteném az életemet"
"MINDKÉT fülemben lehetne füles, és hangosan hallgatnám a kedvenc zenéimet, miniszoknyát és csőtopot viselnék és éjjel is kimerészkednék az utcára"
"Azt viselnék, amit csak akarnék"

A sportoló nők sincsenek biztonságban
De hasonló gondokkal küzdenek azok a nők is, akik semmi másra nem vágynak, csak sportolni szeretnének - mint ahogy a Runner's World 2016-os kutatása rámutat, a futó nők 43 százalékát érte már zaklatás a sporttevékenység alatt, szemben a férfiak 4 százalékával.

Cikkek szólnak arról is, mi mindenre figyeljen oda egy nő, ha egyedül, és főleg, ha sötétedéskor indul futni, mert akár meg is erőszakolhatják és megölhetik, ha nem elég óvatos - mint ahogy történt az 2013-ban Soroksáron.

Rossz megközelítés - kinek a hibája a zaklatás?
És lehetne még folytatni az eseteket, melyekből egyértelműen kitűnik: valahogy mindig a nők jönnek ki rosszul ezekből a helyzetekből, és állandóan nekik akarjuk megtanítani, hogyan védjék meg magukat, merre menjenek, mit viseljenek, mennyit igyanak, az elkövető felelősségéről pedig sokkal kevesebb szó esik. Holott itt nem a nő a vétkes, hanem a férfi, ő hoz egy rossz döntést, mert úgy érzi, megteheti.

Tény, a nők nagyon sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, akiknek sokszor el kell tűrniük bármilyen zaklatást csak amiatt, mert nők - a férfiak egy része pedig ezt ki is használja, mert így tanulta, így szocializálódott, mert nem is hiszi bűnnek, és mert sokszor úgysem lesz következménye. De sem a nő bódult állapota, sem a ruházata, sem a szexuális előélete nem jogosít fel egyetlen férfit sem arra, hogy olyan dolgokat tegyen vele, amire az a nő nem adta beleegyezését, ami az intim szférájába hatol, történjen ez verbálisan vagy fizikálisan.

Azon kell tehát változtatni, hogy ezt ne csak a nők, hanem a férfiak is megtanulják - és itt hatalmas a szülők felelőssége, hogy a most felnövő generációnál ez már kevésbé legyen probléma.

A szülők felelőssége: Így lehet változást elérni
A #metoo mozgalom néhány éve ugyan elindított valami változást, de azért azt látni, hogy még mindig elég erősek a beidegződések, a szexista hagyományok, az apáról fiúra öröklődő rossz viselkedésmódok, különösen az olyan patriarchális társadalmakban, mint amilyen a magyar.

Viszont ha te szülőként tennél ez ellen, akkor érdemes megtanítanod a gyermekednek - akár fiad, akár lányod van -, hogyan tisztelje a másik nemet, miként kezelje az érzéseit és hogyan emelkedjen felül a káros sztereotípiákon. Mint amilyen például, hogy egy normális feleség hagyja a férjét aludni, amikor éjjel felsír a közös gyermekük.
 

Így neveld a gyermeked, hogy felnőve tisztelje a másik nemet


0. Mutass példát és beszélgessetek sokat
Bár számtalanszor elmondtuk már, de nem győzzük hangsúlyozni: az első és legfontosabb nevelési módszer a példamutatás. Papolhatsz te a gyerekednek arról, hogy a fiúk és lányok egyformán tiszteletet érdemelnek, ha te anyaként feláldozod magad a család oltárán, kiszolgálsz mindenkit és a házimunkát is egyedül végzed függetlenül attól, hogy mennyire érzed magad fáradtnak - vagy apaként azt hiszed, elég ha hazaviszed a pénzt, és ezzel le is tudtad a kötelességed a gyereknevelésben és a háztartásban.

Mindemellett pedig beszéljetek, beszélgessetek - az élet folyamatosan annyi témát kínál, diskuráljatok mindenről, ami csak adódik, ne legyenek tabutémák. A gyerekeknek sokszor nagyon jó és elgondolkodtató meglátásaik vannak, kezeld őket partnerként és kioktatás helyett hallgasd meg a mondandójukat.

1. Tanítsd meg a tiszteletre
Már a kezdetektől figyelj oda, hogy a gyerek tisztelettudóan viselkedjen: akár a szüleiről van szó, a testvéréről, rokonairól, az óvó néniről vagy a szomszéd bácsiról - Irreális elvárásaid azért ne legyenek, igazodj a gyerek életkorához.

Használja a kérem, köszönöm, elnézést szavakat, köszönjön, ne beszéljen csúnyán, ne vágjon más szavába és következetesen szoktasd le az esetleges köpködésről, rugdosásról és hasonló érzelemkifejezésről. Ha hibázik, ne szidd le, hanem kedvesen, de következetesen irányítsd, hogy például "a mi családunkban szépen beszélünk egymással, te is tégy így", "légy szíves, ne rugdoss, mert ez fájdalmat okoz".

Persze a tisztelet tanításánál is te vagy az, akiről a gyerek példát vesz - ha te szidalmazod az eladót, hogy "Milyen lassan szolgál ki ez az idióta", akkor nyilván a gyerektől sem várhatsz mást.

2. Tanítsd meg, hogy mindenkinek van feladata a családban
A szülők gyakran jóhiszeműen beleesnek abba a hibába, hogy mást várnak el a fiaiktól, mint a lányaiktól - pedig egy fiúnak is fontos, hogy később majd tudjon főzni magára vagy tartsa tisztán a környezetét. És egy lánynak sem árt tudni, hogyan cserélje ki a villanykörtét vagy húzza meg a kilazult csavart.

Akár lányaid, akár fiaid vannak, ne tégy köztük különbséget, vond be őket a házimunkába már a kezdetektől. Így nem csak azt tanulják meg, hogy ez tényleg munka, nem pedig egy nők vele született feladata, hanem felnőttkorukban is könnyebben a saját lábukra tudnak állni, és jobban működik majd a munkamegosztás, ha családjuk lesz.

Olvasd el ezt is!
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz »


3. Tanítsd meg, hogy a teste csak az övé
Fiúknak és lányoknak is fontos, hogy tudják, a testük felett csak ők rendelkeznek, és senki sem érintheti meg az engedélye nélkül. Ha a gyerek kiskorától fogva nyíltan beszélgetsz vele a fehérnemű-szabályról, a szexualitásról és az intim testrészekről (a fejlettségének, korának megfelelő megnevezéseket és szavakat használva), segítesz neki abban, hogy megértse, mit szabad és mit nem.

Tudnia kell például, hogy joga van visszautasítani még a puszit vagy érintést is, akár idegentől, akár a saját szüleitől, szeretteitől. De ez visszafelé is így működik: neki is ugyanígy el kell fogadnia, ha valaki más utasítja az ő közeledését, legyen az bármilyen ártatlan szándékú.

A nem tehát itt is határozott nemet jelent, akár kimondja az ember, akár neki mondják - és ez a szülőkre is igaz! Tinikorban például a gyerekek nem feltétlenül vágynak annyi ölelésre, mint korábban - ez nem ellened irányul, ezen ne bántódj meg és főleg ne kényszerítsd ki. Majd ha ölelésre vágyik az a kamasz, úgyis jönni fog, hagyd meg neki ezt a döntést. Így fogja megtanulni igazán, hogyan jelölje ki a saját határait, és hogyan fogadja el másokét.

A Good Men Project kijelölt ezzel kapcsolatban néhány fontos pontot szülőkre vonatkozóan, például:
- Mindig kérj engedélyt, mielőtt hozzá akarsz érni a gyerekhez egy játék során
- Tartsd tiszteletben, ha a gyerek nemet mond vagy abba akarja hagyni (például ha csiklandozzátok egymást vagy bunyózgattok).
- Soha ne kényszerítsd a gyereket, hogy megöleljen, megérintsen vagy megpusziljon bárkit
- Hagyd meg a gyereknek a döntést, hogy igent vagy akár nemet mondjon, és fogadd is el
- Tanítsd meg a gyereket arra, hogy játék közben figyelje mások arckifejezését és olvasson belőle - vegye észre, ha valakinek már kínos vagy fájdalmas a játék

4. Tanítsd meg, hogy nyugodtan barátkozzon a másik nemmel
Ösztönözd arra a gyereket, hogy nyugodtan barátkozzon a másik nemmel. Ezáltal könnyebben megtanulhatja azt, hogy a fiúk és a lányok sok dologban nem is annyira különböznek, ezenfelül beleláthat abba, ki hogyan gondolkodik, ki mit gondol egy-egy történés kapcsán és megismerhet olyan nézőpontokat, amiket egy azonos nemű baráti társaságban nem feltétlenül.

5. Tanítsd meg, hogy az érzelmek kifejezése és az empátia nem "lányos" vagy "buzis"
Bár a lányokat már a kezdettől fogva empatikusnak neveljük és bátorítjuk, hogy nyugodtan fejezzék ki az érzéseiket, a fiúknál már nehezebb a dolog, hiszen még mindig tartja magát az a beidegződés, hogy az érzelmek kifejezése nem férfias.

Pedig ahogy a 5 ways Amerika tells boys not to be girly (5 mód, ahogy Amerika azt tanítja a fiúknak, hogyan ne legyenek lányosak) cikkben kifejtik: "Az empatikus emberek kevésbé hajlamosak másokat becsmérelni és az agresszivitás sem annyira jellemző rájuk, emellett képesek az odafigyelésre és az együttérzésre, jobban hisznek az egyenlőségben, és tetteiket kevésbé motiválja az előítélet, valamint a sztereotípián alapuló gyűlölet." Nem beszélve arról, hogy mind az iskolában, mind később a magánéletben is csak hasznára válik egy embernek, ha képes empatikus lenni és az érzelmeit is jól tudja kezelni.

Ha időt fordítasz arra, hogy segíts a fiúgyermekednek az empátia elsajátításában, az lehetővé teszi számára, hogy jobban bele tudja képzelni magát a lányok helyzetébe, és ezáltal a szövetségesükké is válhat.

6. Tanítsd meg küzdeni a sztereotípiák ellen
Tanítsd meg a gyereknek, hogyan legyen kritikusan gondolkodó, nyitott és igazságtalanságokra érzékeny. Add a kezébe mindazokat az eszközöket, melyek segítik abban, hogy ki tudjon állni önmagáért, és támogatni tudjon másokat. Mutasd meg neki a saját példádon keresztül, hogyan küzdjön a nemi sztereotípiák ellen - és ebben különösen fontos az apák példamutató szerepe.

Előfordulhat, hogy férfiként észre sem veszed, a viselkedéseddel megbánthatod a nőket. Ezekre például figyelj oda:
- Ne tárgyiasítsd és ne beszélj degradálóan a nőkről, felejtsd el a disznó vicceket, és ne tegyél semmilyen megjegyzést egy nő külsejére, se a ruházatára, se a testére
- Ha egy nő beszél, hagyd, hogy végigmondja, amit akar, ne szakítsd félbe
- Ne nézz le senkit és ne becsméreld csak azért, mert nő
- Ismerd el, ha egy nő jó munkát végez
- Felejtsd el a kettős mércét, mindenkinek lehetnek rosszabb pillanatai, de ettől még egy nőre nem kell rögtön rásütni, hogy "biztos menstruál"
- Ne félj kifejezni az érzéseidet, egy férfi is lehet szomorú, dühös, csalódott vagy rosszkedvű
- Hagyd a kioktatást és okoskodást, te sem tudsz mindent

És igen: lehet, hogy száz éve másképp gondolták, de manapság egy férfi nem attól lesz férfi, hogy füttyög a nők után az utcán, még kevésbé attól, hogy markolássza a feneküket - egy nőnek pedig nem "kuss a neve", ha úgy érzi, igazságtalanság érte, van joga felháborodni, és tenni ellene.

Olvasd el ezt is:
Így neveld a fiadat, hogy felnőve tisztelje a nőket - 5 alapelv apáknak és anyáknak, amire a kezdetektől figyeljetek »


Forrás: a cikkben jelölve
Fotó: Freepik/gpointstudios (illusztráció)

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.07.06