Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre? - Óvónő tanácsai

Nyeste Mónika

Ovi, suli

Nyeste Mónika


Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

Legyünk sokat friss levegőn!
Gyakrabban mehetünk a gyerkőcökkel játszótérre, sétálni, kirándulni. A kisgyermekek testi fejlődéshez elengedhetetlen a napfény, a levegő, a víz.  Amíg csak lehet, a gyerekek mozogjanak és legyenek minél többet a szabadban, friss levegőn. A napsütés jótékonyan hat a szervezetre, hozzájárul a D-vitaminraktárak feltöltéséhez. A rendszeres mozgás jótékony hatással van a szervezet egészére, fejleszti, erősíti az izmokat, és nagy szerepe van a szervezet energia-felöltésében, egyensúlyának megőrzésében.

Nyáron nagyon fontos
Fogyasszanak a gyerekek minél több folyadékot.  A napi 1, 5-2, akár 3 liter folyadék fogyasztása (tea, ásványvíz és a különböző gyümölcslevek) a vesék és a máj méregtelenítő, salaktalanító feladatát segíti hatékonyan elvégezni.
Fontos a laza, réteges és kényelmes ruházat, az erős napsugárzás ellen kalap, kendő, napvédő krém használata. A homokozó közkedvelt játszóhely, de játék után alapos mosakodás szükséges – különösen, ha játszótéri homokozó volt a játék helye.
A nagy séták, kirándulások alkalmával sok hasznos ismeretet, tapasztalatot gyűjtenek környezetükről a gyerekek. Az erdőkben, parkokban, de akár játszótéri kis parkban is lehetnek kullancsok, szúnyog- az ellenük való védekezésre is megfelelő figyelmet kell fordítani; lehet kapni különféle kullancs- és szúnyogriasztó termékeket, ezek megóvják a kicsiket és a védőoltás is jó megoldás. Az esti fürdésnél nézzük át tüzetesen a gyerkőc testét, hisz a legképtelenebb helyre is képes a kullancs letelepedni (fülcimpától, a kislábujjig). Ha találunk, nem érdemes próbálkozni, inkább vigyük el a gyermekorvoshoz vagy a védőnőhöz, akik szakszerűen távolítják el azt a veszélyes kis ”betolakodót”. A különböző csípések (méh, rovarok stb.) kezelésére megfelelő a Fenistil krém, csepp vagy kalcium.

Mindig figyeljünk a gyerekekre!
Amennyire fontos, hogy minél többet legyenek és mozogjanak szabadban, annyira lényeges az óvatosság, a balesetek megelőzésének fontossága is!
A kisgyerekek imádnak futkározni; le-, felugrálni, mászni mászókákon, különféle játékokon és ez jó, hisz nagyizmaik, egyensúlyérzékük, ügyességük fejlődik, de felügyelet mindig szükséges, mert veszélyérzetük még csak kialakulóban van. Ez vonatkozhat a kerékpározásra is – mindig jól jön egy bukósisak, térd-, könyökvédő! A közlekedés alapszabályait igyekezzünk megismertetni, gyakoroltatni (zebra, lámpa használata, kerékpár, gyalogos szabályok alapjai).
Engedjük gyermekeinket önfeledten játszani; bátran vállalkozzanak új játékokra, merjék magukat és ruhájukat is összepiszkolni a homokozóban, ne szóljunk rájuk minden apróságért, de őrző, vigyázó szemeink legyenek rajtuk!

Felkészülés az őszi- téli hónapokra
A táplálkozásnak nagy jelentősége van a téli hónapokra való felkészülésben.
Amíg vásárolhatunk hazai idénygyümölcsöket, zöldségeket, igyekezzünk ezekből minél többet adni gyermekeinknek, hogy vitaminraktáraikat feltöltsük. A C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a nátha és a megfázás megelőzésében. Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, a citrusfélék és a savanyúságok fogyasztása jótékony hatású. A savanyítás több értékes vitamin mellett megőrzi például a káposzta magas C-vitamin tartalmát.

Az elegendő alvás is fontos
Miközben alszunk, a testünk véghez visz számos fontos folyamatot. A nappali feladatok ellátása után az alvás sokat segít a szerveink regenerálódásában. A megfelelő minőségű és mennyiségű, különösen az éjfél előtti alvás fontos az immunrendszernek. A testmozgás bőséges alvással kísérve segít megelőzni a betegségeket, fertőzéseket.

Kezdődik a tanév, az iskola az óvoda!
Fontos, hogy időben készítsük fel a gyermekünket a tényre, hogy szeptembertől iskolába, óvodába fog járni. Jó, ha együtt tervezzük az elkövetkező hónapokat. Nagyon jó szülői magatartás az, ha a gyermeket bevonva, közösen vásároljuk meg apránként az óvodába szükséges dolgokat, fogmosó felszerelést, ovis zsákot stb., varrjuk  ill. rajzoljuk bele mindenbe az ovis jelet. Ha iskolába készül csemeténk, akkor az iskolai felszereléseket, táskát, ceruzát, vonalzót, csomagoló papírt, stb.
Azért, hogy a pénztárcánkat is kíméljük, a havonkénti vásárlással megfelelő fokozatosságot adunk a gyerkőcnek is, hogy hozzászokjon a gondolathoz. Ha pedig az ovis zsákot vagy a tolltartót Ő választhatja, már meg is adtuk neki azt az élményt, hogy  maga is szerves része lett az előkészületeknek.

Ne ijesztgessük!
Nagyon fontos, hogy nem ijesztgetni kell a gyereket az óvodával, iskolával, hogy majd ott rendet tanulsz, jól megbüntetnek. Ezzel a fajta magatartással szorongóvá tesszük, s az is előfordulhat, hogy ezután nem fog szívesen gondolni az óvodára, iskolára. Beszélgessünk sokat saját óvodai, iskolai élményeinkről, feleljünk mindenre, ami érdekli, ne maradjon megválaszolatlan egyetlen kérdés sem. Kiegyensúlyozottan, vidáman, érdeklődve  indítsuk - induljon az új élmények felé!

Közös élmények
A család közösen eltöltött programjai, az aktívan együtt eltöltött idő, a felnőtt és a gyermek érzelmi kapcsolatát, összetartozásukat együttesen erősíti. Töltsünk minél több értékes, feledhetetlen percet együtt a családdal, a közös élmények, emlékek örökre bennünk élnek majd!


Nyeste Mónika

Ovi, suli

Nyeste Mónika


2012.08.21