Hogyan készüljünk fel a szoptatásra? Mi a sikeres szoptatás titka?

Agárdiné Zseni Hilda

Szoptatás

Agárdiné Zseni Hilda


Hogyan készüljünk fel a szoptatásra? Mi a sikeres szoptatás titka?

Legkésőbb a terhességük félidejénél a kismamákat elkezdi foglalkoztatni a szoptatás gondolata. Természetesen a nagymamától a szomszéd néniig mindenki tud hozzáfűzni valami hasznos gondolatot, jó tanácsot, ami esetleg még jobban összezavarhatja a kismamát.

A sikeres szoptatásért
Kevés kivételtől eltekintve a legtöbb leendő anyuka szeretné szoptatni a babáját, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elegendő teje legyen.
A szoptatás sikerét sok minden befolyásolhatja. Ma már mindenhol azt halljuk, hogy szülés után az első 2 órában mellre kell tenni az újszülöttet. Ez igaz! Sokan tapasztalhatták, hogy ilyenkor a legerősebb a szopó reflex, a baba szinte kúszik az anyamellhez, és bár ilyenkor csak néhány csepp kolosztrum (előtej) van, de az mégis nagyon fontos, hogy a csöppség hozzájusson.
 
Hogyan készüljünk a szoptatásra?
Természetesen fontos az is, hogy az anyuka bízzon magában, akarjon a szoptatni. Ne féljen segitséget kérni, hiszen a kórházi védőnő, a csecsemős nővérek mind azért vannak, hogy segítsék az anyukát és az újszülöttet ebben a kezdetben nehéz, ám annál szebb feladat megtanulásában!
Vannak, akik már a terhesség alatt mindent meg akarnak tenni, hogy minél több tejük legyen majd. Dörzsölgetik a mellbimbójukat törölközővel, úgy gondolván, hogy ez elősegiti a későbbiekben az anyatej beindulását. Ez egy nagy tévhit! Sőt, többet árt mint használ, hiszen a mellbimbó ingerlése beindíthatja a fájásokat, méhösszehúzódásokhoz, ezáltal koraszüléshez vezethet!
Annak sincs sok értelme, hogy különféle teákat, bogyókat szedjünk, hiszen ezek tejszaporításra valók, azaz a már meglévő tejet fokozzák, nem ezektől lesz sok anyatej.
Ami fontos: bizzanak magukban, hiszen minden édesanya képes arra, hogy anyatejjel táplálja az újszülöttjét. Bátran kérjenek segítséget már a kórházban, és hazaérkezés után a védőnők is segítenek, hogy életük egyik legszebb élményét átélhessék.

Mikor nem lehet szoptatni?
Vannak esetek, amikor nem szabad szoptatni a baba egészségének érdekében:
• ha az anyuka olyan gyógyszert szed, mely az anyatejbe átjutva káros lehet
• galaktozémia (ritka anyagcsere betegség, melyet még a kórházban szűrnek) esetén
• AIDS vagy TBC esetén
 

Fotó: Freepik


Agárdiné Zseni Hilda

Szoptatás

Agárdiné Zseni Hilda


2013.02.25