Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Így állnak a mai apukák a szüléshez és a gyermekgondozáshoz! - Tapasztalt védőnő osztotta meg gondolatait Mi az oka annak, hogy az apás szülés ennyire népszerű a kismamák körében? Mást kérdeznek-e a kispapák a várandósgondozáson, mint a kismamák? Önként vagy kényszerből vállalják az apukák az apás szülést? Van-e különbség falusi és városi kispapa között? Szűts Szabolcsné védőnőt kérdeztük az apák megváltozott szerepéről, aki lassan 25 éve van a pályán. Az apukák jó része csak a harmadik trimeszter végére dönti el, hogy bekíséri-e párját a szülőszobára, vagy inkább a váróban izgulja végig gyermeke megszületését. Habár egyre több az apás szülés ma, egyes apák mégsem képesek a látványt feldolgozni, aminek jóval a szülés után lehet negatív következménye. És vannak olyan férfiak is, akik továbbra is azt állítják: a szülőszoba nem a férfiak terepe, mint ahogy évszázadokon át nem is volt az.

Azok az apák viszont, akik előre elhatározzák, hogy bekísérik a kismamát a szülésre, kedvesüknek támogatást nyújtanak, jó hozzáállással, örömmel teszik a dolgukat a szülő nő mellett, ők mind pozitív élményként tekintenek vissza később gyermekük megszületésére. 5-ből 4 apuka azért van jelen a szülésnél, mert részese szeretne lenni a születés csodájának vagy segíteni szeretne az anyukának; csak kis részben a köldökzsinór elvágása miatt szeretnének a nagy pillanatnál ott lenni - ezeket az általános tapasztalatokat összegezték az általunk megkérdezett védőnők és szülésznők a 2016 decemberében megrendezett a Magyar Védőnők Országos Egyesülete által szervezett Védőnői-Szülésznői Konferencián, illetve Tauffer Egészségügyi Szakmai napon.

Szűts Szabolcsné abai védőnővel a megváltozott védőnői szerepek mellett a megváltozott apai szerepekről is beszélgettünk.

Szülők Lapja: Mennyiben változott meg az elmúlt 20-25 évben a várandós kismamák védőnőkhöz való hozzáállása? Mit kérdezett a kismama 20 évvel ezelőtt és mit ma? Hogyan változott meg a védőnői-kismamai viszony, ha egyáltalán beszélhetünk a változásról? Mi a tendencia?

Szűts Szabolcsné védőnő: Régen, amikor nem állt rendelkezésre ilyen széles várandós irodalom és internet, ilyen sok információs eszköz, jóval hangsúlyosabb szerep jutott a védőnőnek a kismama 9 hónapjában. Akkoriban az újdonsült anyukák jobbára csak a baba ápolása, gondozási teendői iránt érdeklődtek. Tipikus kérdésként merültek fel, hogy milyen vitaminokat adjanak a babának, vagy hogy mikor vigyék ki a babát először a levegőre. A mai modern anyukák nagyobb látótérrel rendelkeznek. Rengeteg információhoz jutnak hozzá az interneten, az más kérdés persze, hogy ezek az információk mennyire ellenőrzöttek és hitelesek. Sokat tanulnak egymástól és mások tapasztalataiból a szülés előtt álló nők. Nem csak érdeklődőbbek, hanem nyitottabbak is lettek azáltal, hogy az internet, a közösségi oldalak megjelenésével kitárult számukra a világ. Míg a pályám kezdetén főleg a babaápolás és babagondozás körüli kérdéseiket tették fel nekem a várandósok, ma pontosan szeretnék tudni, és fel is merik tenni a kérdést: hogyan történik a szülés. Érdekli a kismamákat, hogyan fest egy bababarát kórház, mi az a rooming-in rendszer. Az én kismamáimat váratlan helyzet a szülészeten már nem éri. Érdekes megtapasztalnom, hogy régen nem voltak ennyire nyíltak az anyukák, és azt is elmondhatom, hogy mára partneribbé vált a kismama-védőnői viszony. Lehet, hogy kevésbé hallgatnak az anyák a védőnőre, mint korábban, ugyanakkor a kismamák egyértelműen együttműködőbbek. Örömmel látom, hogy a mai anyukák nyíltak, felszabadultak, mernek kérdezni. Régen szóba sem került például az apa feladata, amikor egy nőt várandósgondozásba vettünk. Ma pedig már...!

Szülők Lapja: Ha már az apaszerep előkerült, szerinted mi az oka annak, hogy az apukák ma ennyire belefolynak a kismama életébe?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen a bababarát kórházak megjelenésétől számítom ezt a paradigmaváltást. Az apukák szerepe a bababarát helyszínek kialakításával hangsúlyosabb lett, az apák jelen vannak a szüléseken, hiszen az az édesanyát segíti, és ami jó az édesanyának, az jó a babának is. Sőt, nem egyszer már a várandósgondozásra is örömmel elkísérik a kismamákat a leendő apukák.

Szülők Lapja: Mi érdekli a kispapákat?

Szűts Szabolcsné védőnő: A legtöbb kispapa nagyon érdeklődő és lelkes. Legfőképpen arra kíváncsiak, hogy mekkora a pocakban fejlődő kisbaba, rendben fejlődik-e, minden-e megvan-e? Mije van meg? (Nevet). És természetesen kérdésként mindig elhangzik, hogy mikor bizonyosodhat meg a baba neme felől. Tulajdonképpen nem kérdeznek mást, mint a kismamák, én inkább abban látok nagy különbséget, hogy mivel a szülésen maximálisan támogatni akarják a kismamát, részletesebben belekérdeznek a szülés folyamatába. Mi történik, mit kell olyankor csinálni, és majd ő miben tud a leginkább segíteni?

Trendi apák a terhesgondozáson! Már nem csak a szülőszobán vannak jelen - Interjú egy tapasztalt védőnővel
Egy trendi apuka már egészen a kezdetektől benne akar lenni gyermeke életében


Szülők Lapja: Mikor jelent meg nálad az első apuka?

Szűts Szabolcsné védőnő: 1990 óta dolgozom védőnőként, és emlékeim szerint úgy 2003-táján jelent meg nálam az első apuka...

Szülők Lapja: ...ezzel szemben a várandósgondozások hány százalékában jelenik meg az apuka ma?

Szűts Szabolcsné védőnő: Közel 30 várandós kismamát gondozok évente, ebből 5-6 apuka jelenik meg már a várandósgondozáson, és kevés kivétellel végig is kísérik a terhességet, tehát a kismamák körülbelül ötöde élvezi az apukák intenzív figyelmét a terhesség 9 hónapjában.

Szülők Lapja: Az apás szülést az anyukák erőltetik vagy ez a modern férfiak igénye lenne?

Szűts Szabolcsné védőnő: Én a saját körzetemben azt tapasztalom, hogy ezek a férfiak az apás szülést maguk vállalják önként, és örömmel teszik. Azért szeretnének jelen lenni a gyermekük megszületésénél, mert részt akarnak vállalni, illetve már a legelejétől bele akarnak kapcsolódni a gyermekük életébe.
És nem csak a várandósgondozás alatt találkozom ezzel a lelkesedéssel, fokozottabb apai jelenléttel. Számtalanszor hallom és tapasztalom, hogy a baba megszületését követően az anyuka kap 1 óra kimenőt, hogy elszaladhasson fodrászhoz, vagy éjjel a fáradt anyukát az apuka váltja fel, aki tartja a frontot. Családlátogatásaim során számtalanszor látom, hogy az apuka pelenkáz vagy tolja a babakocsit az utcán. Erre hol volt 20-25 évvel ezelőtt példa?! Nem csak a babagondozásban vállalnak nagyobb szerepet a férfiak, hanem egyre inkább a háztartási teendők elvégzésében is. Jóleső érzés látni azt, hogy amíg anyuka szoptat, addig apuka tevékenyen besegít a párjának, például elmosogat.

Szülők Lapja: Mit gondolsz, ez így helyes?

Szűts Szabolcsné védőnő: Egyértelműen igen. Én, mint két körzetet is ellátó, elfoglalt dolgozó nő, nekem is jólesik, ha főzött vacsorára érek haza.

Szülők Lapja: Te egy kisvárosban dolgozol, ezért ezekről az apukákról tudsz beszámolni. Szerinted létezik olyan kategória, hogy "városi kispapa" és "falusi kispapa?

Szűts Szabolcsné védőnő: Kicsit erőltetett kategorizálásnak érzem, de értem, mire gondolsz. Élesen el lehet különíteni ezt a két réteget, mert ugyan mind a kettő kispapa, a városi és a falusi is a gyermekét várja, de viselkedésükben, megnyilatkozásaikban mégis másmilyenek. Vidéken még a hagyományosabb értékek dominálnak, és másként gondolkodnak az emberek. Egy apuka odafigyel és ad is a környezete véleményére. "Mit szólnak majd, ha..." Ezeknek az apukáknak még komoly feszültséget okozhat, hogy ő bizony férfiként nem fogja tolni a babakocsit. A kisebb településeken még nem olyan természetes, hogy apukák látványosan babáznak vagy tologatják maguk előtt a babakocsit. Városban ez már sokkal természetesebb. Nem ismerik úgy egymást az emberek, emiatt nem is tudja rombolni a férfiak önbecsülését, ha átveszi az anyuka teendőit. A városi apukák könnyebben hagyják kibontakozni az érzéseiket. El tudom képzelni, hogy egy kisebb faluban is ugyanazt éli át egy férfi a baba kapcsán, mint a nagyvárosban, de ezt nem engedi láttatni, nehogy a szomszéd néni megszólja: "És az anyuka mit csinál?"

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2017.03.27