9 kedvenc idézetünk a gyerekekről, családról - szívmelengető, bölcs gondolatok

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


9 kedvenc idézetünk a gyerekekről, családról -  szívmelengető, bölcs gondolatok

A gyereknevelés nehézségei közepette, ha épp tanácstalanok, ingerültek vagyunk vagy egyszerűen kimerültünk, ne essünk kétségbe, elég azt szem előtt tartani, ami igazán fontos: feltétlen szeretet, következetesség és érzelmi elérhetőség. Nem kell túlbonyolítani, nem kell folyamatosan képezni magunkat és tökéletesnek sem kell lennünk, hiszen „nem létezik olyan, hogy tökéletes szülő…szóval egyszerűen csak legyünk igazi szülők!” (Sue Atkins) A következő mondatok erőt és biztatást adhatnak minden szülőnek.

9 gyermekneveléssel kapcsolatos idézetet válogattunk össze, melyek a könnyebb és nehezebb napokon is emlékeztetnek majd nem csupán felelősségünkre, de a nemes feladatban rejlő csodás lehetőségekre és szépségekre is!


"A szülők érzelmi állapota és életmódja nagymértékben befolyásolja a gyermek agyának fejlődését, bár gyakran nem tudnak róla, illetve nem tudják irányítani ezeket a finom tudattalan hatásokat." 
(Dr. Máté Gábor)
 

"A gyermek azzá válik, akinek lennie kell ahhoz, hogy megkapja a szeretetet, amire vágyik."
(Dr. Máté Gábor)


"Ha elölről kezdeném a gyermeknevelést,
fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet,
Példálózás helyett példát mutatnék,
Nem siettetném a gyermeket, hanem hozzá sietnék,
Nem a nagyokost játszanám, hanem okosan játszanék,
Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot,
Kirándulnék, sárkányt eregetnék, réten kószálnék, bámulnám a csillagokat.
A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék,
Nem erőszakoskodnék a gyerekkel, hanem a lelkét erősíteném,
Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat,
Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről,
És többet a szeretet hatalmáról."
(Diana Loomans)


"Ahhoz, hogy a gyerekek fölnőjenek, nem kell külön szoba, mindegyik szobába külön tévé, a gyermekneveléshez család kell."
(Papp Lajos)


„Ne sulykolj semmit a gyermekeidnek! Tanítsd meg őket gondolkodni, tapasztalatokat értékelni és veled ellenkezni!”
(Richard Dawkins)
 

„A gyereknek azt kell éreznie, hogy a családja teljes érzelmi biztonságot ad, nem az iskolai teljesítmény szerint ítéli meg és megvédi, amikor szükséges. Ha beírást hoz, mert a „szünetben szaladgált”, akkor azt egyszerűen alá kell írni.”
(Vekerdy Tamás)
 

„A kamaszkor a második születés kora. Német Waldorf-tanárok erre azt mondták, hogy a kamaszra ki kéne írni: „átépítés miatt átmenetileg zárva”. A faggatott kamasz hazudik, ez a leválás része. Az tud jól leválni, akinek megadták az érzelmi biztonságot. A szülőnek pedig ki kell bírni, az egész nem tart soká. 3–8 év, aztán a gyerek visszatér hozzánk, és újra kedves lesz. Amit tehetünk a kamaszért, hogy elviseljük a jelenlétét. Aki pedig jól ült a családja által nyújtott érzelmi biztonságban, az nem lesz függő. Az lesz függő, aki óriási érzelmi nélkülözéssel érkezik a kamaszkorba, és ezt próbálja pótolni. Az a normális kamaszkor, amikor úgy tűnik, mintha nem lenne normális.  Szülőként olyannak kell lenni, mint egy jó trénernek, aki elkapja a tornászt, amikor zuhan. De nem fogja végig a nyújtón. A kamaszt csak kamaszkora előtt lehet „nevelni”, de akkor is inkább az őszinte együttélés a fontos." 
(Vekerdy Tamás)


„Nyugalmad és figyelmes jelenléted a legnagyobb adomány, amit gyermekednek adhatsz egy-egy érzelmi vihara közepette.”
(Carla Naumburg)
 

„A gyereknevelés és tanítás során az a legfontosabb, hogy egy gyerek mindig tudja, akkor is szeretik őt, ha nem tökéletes, és hogy ezen képes javítani. Ez olyan bizalom a felnőtt részéről, amit minden korú gyerek megérez. Hogy hisznek benne. Tévedhet és hibázhat. Nem kell tökéletesnek lennie. A világ sem az.”
(Tari Annamária)

 

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.05.28