300 g búzaliszt
25 g búzakorpa
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g medvehagyma
1 db élesztő
1 teáskanál cukor
200 g 12%-os tejföl
1 tojás
150 g light margarin, só (ízlés szerint) Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A lisztekhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a korpát és a tojást, majd összegyúrjuk, és szobahőmérsékleten fél óráig kelni hagyjuk. A medvehagymát apróra daraboljuk, majd hozzáadjuk a megkelt pogácsatésztához és újra átgyúrjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat formálunk és megkenjük tojással a tetejüket, majd egy 170-180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Energia | Fehérje | Szénhidrát | Zsír | Élelmi rost | Nátrium |
180 kcal | 6 g | 26 g | 5 g | 2 g | 125 mg |
Dietetikus véleménye
A rostok megkönnyítik az emésztési folyamatokat, és számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre, így ajánlott a rosttartalom fokozása, hiszen az átlagos magyar lakosság a nemzetközi ajánláshoz képest kevesebb rosttartalmat fogyaszt. Vannak élelmiszerek, amelyeknek növelhetjük a rosttartalmát anélkül, hogy ízbeli, állagbeli jelentős változás történne. Az egyik ilyen ételcsoport a sós, kelt tészták, amelyek készítésénél használhatunk csírákat vagy korpákat. Ezeknek magas a rosttartalmuk, és nem rendelkeznek karakteres ízvilággal - szinte észrevétlenül vannak jelen az ételben. Azt azonban jó ha tudjuk, hogy a korpadarabok a sülés után is látszani fognak a pogácsában, így akik a hófehér pogácsához vannak szokva, azok számára okozhat meglepetést.
A medvehagymával feldobhatunk bármilyen pogácsa receptet, így egy klasszikus korpás pogácsát is. A kora tavaszi időszakban érhető el frissen. A hagymát kiválthatjuk spenóttal, amit frissen zúzott fokhagymával tehetünk még különlegesebbé.