Akár vendégvárónak, a gyereknek tízóraira vagy uzsonnára, esetleg egy esti bekuckózós házi moziestre nassolnivalónak, a sajtos rúd mindig szuper ötlet. Most egy olyan receptet hoztunk el neked, ami gyorsan megvan, mert még keleszteni sem kell, ráadásul a fő hozzávalókat bögrével is kimérheted, nem kell a mérleggel vacakolni.
Egy óra alatt bőven megvagy vele az előkészítéstől a készre sütésig, és ebbe már egy kis pihentetőidő is belefért - már ha kibírjátok addig, hogy nem nyúltok hozzá az ínycsiklandó sajtos rudakhoz.
Omlós sajtos rúd kelesztés nélkül - Bögrés recept
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg puha vaj
½ bögre 30%-os tejszín
3 bögre finom fehérliszt
2 tojássárgája
1,5 teáskanál só
Hozzávalók a tetejéhez:
1 tojássárgája
1 teáskanál tej
Reszelt sajt, vagy mák, vagy szezámmag (ki hogy szereti)
Omlós sajtos rúd elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra
- A hozzávalókat összegyúrjuk, és másfél cm vastagra nyújtjuk
- Formára szaggatjuk, vagy késsel hosszúkás rudakat vágunk belőle
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük
- A tejet és a tojássárgáját villával felverjük, majd megkenjük vele a süteményeket
- Megszórjuk a választott feltéttel (mi sajtot tettünk rá, azzal szeretjük a legjobban.)
- 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük
Jó tanács: Érdemes kb. 60 percig állni hagyni, és csak utána fogyasztani, akkor lesz igazán omlós.