Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe

Dr. Oláh Orsolya

Családtervezés

Dr. Oláh Orsolya


Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe

A policisztás petefészek (PCOS) szindróma legnagyobb problémája, hogy meddőséghez vezet. A meddőségi problémák azonban nagyon jó arányban kezelhetők! Szülész-nőgyógyász szakértőnk részletesen elmondja, hogy melyek a PCOS jellemző tünetei, hogyan lehet kezelni, és mit kell tenni a sikeres teherbeeséshez.

Kevés olyan kórkép van, ami aktuálisabb, mint a policisztás ovárium szindróma. Szakmai körökben is figyelemreméltó, hogy egyre több és több páciensnél derül fény erre a szindrómára, miközben az oka korántsem tisztázott teljes mértékben. De mégis mi ez a betegség, miről is van szó?

PCOS - Mikor beszélünk policisztás ovárium szindrómáról?
A policisztás ovárium szindróma (vagy policisztás petefészek szindróma, rövidítve PCOS) diagnózisa definíció szerint akkor állítható fel, ha a három kritériumából kettő megvan, és minden más endokrinológiai betegség kizárható. A három kritérium a következő:
- a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése,
- androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
- ultrahanggal látott jellegzetes policisztás petefészkek képe.

Vagyis a páciens tartós vérzéskimaradás, aknés bőr és túlzott szőrnövekedés, hajhullás, alma-típusú elhízás, régóta tartó alhasi fájdalom, vagy meddőség miatt jelentkezik vizsgálatra.

Nőgyógyászati és laborvizsgálatokkal szűrhető ki
Látható, hogy ez nem egy nőgyógyászati betegség, viszont diagnózisához elengedhetetlen a nőgyógyászati vizsgálat. A vizsgálat többi részét sok helyen endokrinológus végzi, aki mind belgyógyász, mind szülész-nőgyógyász szakember is lehet. A vizsgálat ki kell, hogy terjedjen a testsúly, haskörfogat és vérnyomás mérésére is.

Két részletben végzett hormonlabor vizsgálatra is szükség van. A hormonvizsgálatok egy részét a ciklus elején, a 2-4. nap között kell végezni. A ciklus második felében (a 21-25. nap között) mért progeszteron szint az tüszőrepedés megállapítására szolgál, ez különösen fontos a kezelés hatásosságának lemérése során. Szükség van teljes körű lipid vizsgálatra, a pajzsmirigy diszfunkció kizárása céljából TSH vizsgálatra, valamint mellékvese betegség gyanúja esetén ennek megfelelő vizsgálatra is. Mivel a kórkép nagymértékben összefügg a szénhidrát anyagcsere zavarával, érdemes egy cukor- és inzulin terheléses tesztet is végezni, emellett az androgén tüneteket vizsgálva a bőrt, a szőrnövekedést és a hajhullást is megvizsgálni. A páciensek nagy része által említett alhasi szúró fájdalom okai általában a feszülő petefészkek.

A PCOS meddőséghez vezet - peteérés nélkül nincs teherbeesés
A diagnózis felállítását követően endokrinológiai vagy PCOS-ban járatos szülész-nőgyógyász általi gondozásra van szükség.
A PCOS legnagyobb problematikája a meddőség: Peteérés nélkül a páciens nem tud teherbe esni, és az érésben megakadt apró tüszők növekvő száma egy olyan nyomást helyez a még ép petefészek állományra, ami idővel roncsolja azt, és fokozatosan beszűkülhet a működése.
A páciensek túlnyomó többsége is ekkor fordul szakemberhez, ugyanis az egyéb tünetekkel a legtöbben együtt tudnak élni, még ha a fizikai és pszichés tünetek meg is nehezítik az életet.

 

Tennivalók PCOS esetén


A meddőségi kivizsgálás első lépései: nőgyógyászati vizsgálat, Chlamydia-vizsgálat és átjárhatósági vizsgálat
A meddőségi kezelést egy széleskörű meddőségi kivizsgálás szokta megelőzni. Ennek része a rutin nőgyógyászati vizsgálat, mely során a méhnyakrák szűrés mellett több helyen különböző infekciós szerológiai vizsgálatot is végeznek, pl. Chlamydia vizsgálatot. Emellett még ha igen valószínű is, hogy a PCOS a ludas, akkor is javasolt a petevezeték átjárhatósági és a partner spermavizsgálata.

AMH vizsgálat - megmutatja, mennyire működik a petefészek
Egy újabb hasznos teszt az AMH, más néven Anti-Müller hormon vizsgálat. Ennek a hormonnak a szintje arra utal, hogy mennyire működik a petefészek, milyen mennyiségű és minőségű a peteérés. Mérése a ciklus bármelyik napján történhet, szintje nem változik ciklusonként, nagyon megbízható fokmérője a petefészek tartalékainak. Alacsony AMH esetén érdemes minél előtt tapasztalt szakemberhez, IVF centrumba fordulni, hogy még időben megfelelő kezelést kezdhessenek el, igen alacsony AMH esetén viszont nagyon kicsi az esélye a teherbeesésnek. Jelenleg még fizetős vizsgálat, magánlaborokban végzik.

Fogyás - a páciensek egyharmadánál megszünteti a panaszokat
A PCOS kezelése igen összetett. Az alapkezelés a szénhidrát anyagcsere beállítására, az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul, ehhez elsősorban alacsony szénhidráttartalmú étrendre van szükség.
Az étrend egyik célja, hogy a páciens megszabaduljon a súlyfeleslegétől, másrészt pedig az inzulinszint egyensúlyban tartása. Normál testsúlyú páciensnél az utóbbi a cél. Az étrend fontosságát szemlélteti, hogy a páciensek egyharmadánál a fogyás önmagában megszünteti a panaszokat.

Egy körülbelül napi 1400 kcal tartalmú testsúlycsökkentő diétánál az ideális napi szénhidrát bevitel kb. 120-160 g. Ennek számolását végtelenül megkönnyítik a különböző telefonos alkalmazások (pl. myfitnesspal), ezekkel ez alig jelent több, mint napi 5 perc elfoglaltságot. Emellett többször (4-5-ször) együnk keveset, este 6 után már csak folyadékot fogyasszunk.

 

 

 

Tanácsok a teherbe esés érdekében


Intermittáló koplalás diétája - egyre több szakember javasolja
Egyre több szakember javasolja az intermittáló koplalás diétáját (intermittent fasting diet), ami alapján ha egy 6-8 órás intervallumban fogyasztjuk el az aznapi menüt, sokkal jobban beindul az anyagcserénk, és kerül egyensúlyba a cukorháztartásunk.
Édesítőszerek közül lehetőleg az alábbiakat használjuk: szacharin, sztívia, nyírfacukor ill. eritritol, ezek bioboltban beszerezhetőek.

Fahéj, lenmag - minél többet fogyasszunk ezekből
Sokat hallani a fahéj és a lenmag jótékony hatásáról PCO-szindrómában, érdemes beilleszteni ezeket a táplálkozásba.

D-vitamin - hosszabb kúrára van szükség
Mivel a legtöbb PCOS páciensnél alacsony a D-vitamin szint, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, legalább három hónapig javasolt a D3-vitamin fogyasztása lehetőleg kapszula formájában.

Mio-inozitol - természetes anyag, használjuk bátran
Újabb készítmény a por formájában kapható mio-inozitol. Ez egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben glükózból képződik, és a B-vitamin komplex része. Használata szintén javítja szénhidrát-anyagcserét.

Króm-tabletta - javítja a cukorháztartást
Végül a króm tabletta szintén segíti a cukorháztartás egyensúlyba kerülését.
A táplálkozás mellett legalább ilyen fontos a rendszeres, heti 4-5 alkalommal végzett, minimum 30, de még jobb ha 60 perces kardió alapú testmozgás, ami állhat pl. kocogásból, intenzív kerékpározásból, spinningből vagy úszásból is.

Antidiabetikumok  - minimum 3-6 hónapos kúra javallott
Ha a tünetek az étrend és a testmozgás mellett sem javulnak, szükséges lehet a szénhidrát-anyagcsere gyógyszeres kezelése. Az antidiabetikumok közül a használatban lévő metformin az inzulinrezisztenciát csökkenti, általában 3-6 hónap szükséges a hatás kifejtéséhez.

Számtalan esetben már a fentiek elegendőek a teherbeeséshez.

Gyógyszeres ovulációindukció - tüszőrepedést serkent
Ha mégsem járunk sikerrel, gyógyszeres ovulációindukcióra (tüszőrepedést serkető kezelésre) van szükség. Az első vonalbeli terápia a clomiphen-citrát, melyet a ciklus elején kell alkalmazni tabletta formájában. A kezelés alatt ultrahangos folliculometria történik, ennek során figyeljük a gyógyszer hatékonyságát, vagyis a petefészkekben kialakuló tüszőérést, végül az ovulációt. Érdemes kiegészíteni a kezelést egy alkalommal beadott hCG injekcióval, ezáltal könnyebb időzíteni a szexuális együttlétet az ovulációhoz, és jobb eredmény érhető el.

A petefészek műtéti kezelése
Több szakember szerint a clomiphen-citrát alternatívája lehet a petefészkek műtéti kezelése, mely a laparoszkópos ovarium drilling. Ennek során a petefészkeken több apró lyukat ütnek, így csökkentve a petefészkeken belüli nyomást, melyre a petefészkek jó arányban reagálnak spontán peteéréssel.

Amennyiben mindezek alkalmazása után még mindig nem történik teherbeesés, a második vonalbeli kezelést már általában meddőségi centrumokban végzik, mivel ez már szorosabb kontrollt és nagyobb hozzáértést igényel. Az első vonalbeli kezelés sikertelensége esetén a szülész-nőgyógyász szakember irányítja tovább a pácienst a megfelelő központba.

Nagyon jó arányban kezelhetők a meddőségi problémák
Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a PCOS-ban szenvedő páciensnek sok esetben nagy türelemre és kitartásra van szüksége a sikeres kezeléshez, mivel az életmódbeli változtatások állandó odafigyelést tesznek szükségessé, és sok plusz energiát emésztenek fel. Szeretném bátorítani a pácienseket, hogy ha megtehetik, ne halasszák a gyermekvállalást a 30-as éveik végére, és minél előbb forduljanak szakemberhez, mert a sikeres terápiához nem ritkán hosszú hónapokra, évekre van szükség. Ugyanilyen fontos, hogy a diagnózis után ne keseredjenek el, mert ha nem is könnyen, de nagyon jó arányban kezelhetőek a meddőségi problémák, és az új életmódba fektetett munka legtöbbször meghozza a gyümölcsét.

Fotó: Freepik

 

 


Dr. Oláh Orsolya

Családtervezés

Dr. Oláh Orsolya


2015.07.21