A pogácsa egy igazi jolly joker harapnivaló. Jól jön, ha vendégeket várunk, tízóraira vagy uzsonnára könnyen falatozható, kiránduláshoz vagy piknikezéshez pedig egyszerűen fogyasztható finomság.
A pogácsa egy igazi jolly joker harapnivaló. Jól jön, ha vendégeket várunk, tízóraira vagy uzsonnára könnyen falatozható, kiránduláshoz vagy piknikezéshez pedig egyszerűen fogyasztható finomság.
Bár pogácsareceptből rengetegféle található az interneten, csak a leírásból nehezen eldönthető, hogy a végeredmény tényleg egy igazán könnyű, puha pogácsa lesz. Ezért megsütöttük és fotóval is dokumentáltuk a kedvenc receptünket, süsd meg te is!
Puha és omlós krumplis pogácsa recept
Krumplis pogácsa hozzávalók:
- 3 db nagyobb burgonya
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 0,75 dl tej
- egy csipet cukor
- 2 db tojás
- 10 dkg zsír (mangalica a legjobb, de más jó minőségű zsírral is finom)
Fotó: Szülők Lapja
Krumplis pogácsa elkészítése:
- A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk hűlni, majd összetörjük
- A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk
- A 40 dkg lisztet átszitáljuk a kelesztő edénybe, hozzáadjuk a sót, a zsírt, 1 db tojást, a felfuttatott élesztőt és a tört krumplit
- Jól összedolgozzuk és 1-1,5 órát letakarva kelesztjük
- A megkelt tésztát kb. 2 centi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat (ha nincs pogácsaszaggatónk, egy pohárral is tökéletes lesz)
- A tetejét bevagdaljuk, a másik tojást felverjük és azzal megkenjük. Szórhatunk a tetejére sajtot is
- 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süljön túl sötétre!
Fotók: Freepik és Szülők Lapja