Rettegésben tartja a gyerekeket egy szekszárdi óvónő - Mint kiderült, évek óta folyt a bántalmazás, de csak most jelentették fel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Rettegésben tartja a gyerekeket egy szekszárdi óvónő - Mint kiderült, évek óta folyt a bántalmazás, de csak most jelentették fel Nemrégiben írtunk arról, milyen óvodai visszásságokra hívta fel a figyelmet az ombudsman, és most itt egy újabb megdöbbentő eset - ezúttal egy szekszárdi óvodából. Nemrégiben írtunk arról, milyen óvodai visszásságokra hívta fel a figyelmet az ombudsman, és most itt egy újabb megdöbbentő eset - ezúttal egy szekszárdi óvodából.

Az ombudsman által részletesen megvizsgált esetben egy 16. kerületi óvodáról volt szó, ahogy egy óvodás gyermeket rendszeresen megaláztak és verbálisan zaklattak az óvónők, végül mégis a szülőket vette elő a gyámhivatal. Az esetről itt olvashatsz bővebben »

Megváltozott a kisfiú viselkedése az új csoportban
Most pedig a Népszavát kereste meg egy szekszárdi apuka, aki hasonló óvónői bántalmazásról számolt be. Mint a lapnak kifejtette, az lett számukra gyanús, hogy kisfiuk viselkedése teljesen megváltozott, nem sokkal azután, hogy egy szekszárdi óvodában egy másik csoportba került be, mint ahova az előző évben járt.

Bár korábban a gyerek szívesen járt oviba, most állandóan gyomorfájásra panaszkodott a szüleinek, néha sírdogált is, mikor otthagyták az oviban - ám hiába kérdezgették a szülők, nem akarta elárulni a rosszkedve okát.

- Egyik éjjel sírva ébredt fel, és elárulta, hogy fél az egyik óvónőtől. Még nem árulta el, hogy miért fél, de azt kérte, keressünk neki egy másik óvodát. Ekkor tudatosult bennem: nagy baj van - idézte fel az apuka a lapnak.

Egyre romlott a gyerek állapota
A szülők felkeresték az óvónőt és az óvodavezetőt is, de érdemi választ nem kaptak. A gyerek lelki állapota viszont egyre romlott: most már előfordult, hogy bepisilt, holott korábban már egy ideje szobatiszta volt, emellett állandóan engedélyt kért nem csak arra, hogy elmehessen vécére, de az orrfújáshoz is. Felnőttek között pedig nem volt hajlandó hangosan beszélni, csak suttogni - és ez azóta is így van.

A kisfiút végül a szülők kivették az óvodából és átvitték egy másik intézménybe - azóta megszűntek a bajai és megint szívesen jár a közösségbe, mindazonáltal még mindig jár pszichológushoz, hogy feldolgozza a történteket.

Kiderült, nem ő volt az egyetlen bántalmazott gyerek
A szülők ugyanakkor nem akarták annyiban hagyni: feljelentést tettek az óvoda fenntartójánál és a szekszárdi önkormányzat is vizsgálni kezdte az ügyet, de nem találták bizonyíthatónak a panaszokat.

Még akkor sem, amikor az apuka kiderítette, nem az ő fiuk volt az egyetlen, akivel ez történt. A szülőktől ugyanis megtudta, más gyerekekkel - jellemzően kisfiukkal - is borzasztóan bánik az a bizonyos óvónő.

Az egyik apa például elmesélte, volt olyan, hogy a nyári melegben a gyerekeket fürdőruhában felsorakoztatták az egyik csapnál, majd az óvónő lelocsolta őket, hogy kicsit lehűljenek - csakhogy az egyik kisfiúnak "kedvességből" a kukiját is megmosta az óvónő a hideg vízzel... (Ezt a gyerek csak évekkel később merte otthon elmesélni). De orrot sem fújhatnak és pisilni sem mehetnek akármikor a gyerekek.

Rendőrségi feljelentést is tettek
A szülők természetesen rendőrségi feljelentést tettek a Tolna Megyei Rendőrkapitányságon, akik annyit árultak csak el a lap megkeresésére, hogy kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás, de folyamatban lévő ügy lévén nem adtak bővebb tájékoztatást.

A szekszárdi önkormányzat szintén vizsgálódik az ügyben, az óvodavezetőt pedig a lap nem tudta elérni, mert éppen szabadságon van.

A Népszava megszólaltatta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt is, aki szerint az ilyen verbális bántalmazást a legnehezebb bizonyítani, hiszen nincs látható külsérelmi nyom - ráadásul mivel hiány van óvónőkből, így hiába vannak olyanok, akik alkalmatlanok a pályára, mégis nehéz elérni, hogy kikerüljenek a rendszerből.

Ez is érdekelhet!
Az óvónők megalázták, lelkileg bántalmazták a gyereket, mégis a szülőket vették elő - Megtörtént eset »


Forrás: Népszava
Fotó: Freepik/jeswin (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.05.14