Súlygyarapodás a terhesség alatt

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Súlygyarapodás a terhesség alatt

Hogy kinek mi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt, azt elsősorban a terhesség előtti súlya határozza meg. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miből állnak össze a plusz kilók, illetve, hogy melyik időszakban milyen mértékű hízás várható.

A felszedett kilók nagyrészt a magzat, illetve a fejlődése érdekében bekövetkezett változások következményeként jönnek létre.

A súlynövekedés oka
Baba: 3-4 kg
Magzatvíz: 0,5 – 1 kg
Méhlepény: 0,5 kg
Méh izomzata: 0,8 kg
Mellek súlya: 250 gr
Izom és zsír: 4-5 kg
Vér és víz: 2 – 3 kg

Baba
A babák átlagos születési súlya 3-4 kg között van. Az egyes ultrahangvizsgálatokon az orvos a méretek alapján becsüli meg a magzat súlyát.

Magzatvíz
Az anyaméhben a babát körülvevő folyadék, a magzatvíz, melynek mennyisége a 3. hónaptól a terhesség 28. hetéig folyamatosan növekszik, majd a 36. hétig stagnál, ezután fokozatosan csökken.

Méhlepény
A méhlepény a sejtosztódás során a szedercsírából alakul ki, tehát a magzat része. Ugyanis a fogantatást követően 72 órán belül a megtermékenyített petesejt négy, nyolc, tizenhat, harminckettő, majd 64 sejtre oszlik. Mivel egy szederszemre hasonlít, ezért a szakemberek szedercsírának nevezték el.
Ennek a szedercsírának a sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyikből kialakul az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór. A méhlepény folyamatosan nő a magzattal, a terhesség végére két és fél centi a vastagsága és a szélessége két tenyérnyi.

Méh súlya
A várandósság előtt a méh kb. 7 cm hosszú és 5 cm széles, vastagsága pedig 2,5 cm. A baba születésének idejére ezek az értékek jócskán megváltoznak. A hossza 38 cm, a szélessége 25,5 cm, a vastagsága pedig 20 cm lesz. Súlya is jelentősen megnő, 40 grammról 800 grammra.

Mellek súlyváltozása
A kismamák melle már a kezdetektől feszül, növekszik, mirigyállománya megduzzad. A várandósság végére akár 2-3 mérettel is nőhet a kebelméret.

Vér és víz mennyisége
A baba fogantatása előtti állapothoz képest a várandósság alatt a keringetett vér mennyisége fokozatosan nő, egészen a 30. hétig. Ekkorra a terhesség előtti 5 liter vér helyett már 6,5-7 liter vért keringet a kismama teste, s ez a szülésig már így is marad. Ezenkívül a szövetekben felhalmozódott víz is hozzájárul a súlynövekedéshez.

Izom és zsír
Az eddigiek voltak az ún. "hasznos" súlytöbbletek, azonban a zsír formájában képződő súlytöbblet sem funkció nélküli. Genetikai örökség, hogy a szoptatás idejére elég energia raktározódjon fel.


AZ IDEÁLIS SÚLYNÖVEKEDÉS TRIMESZTERENKÉNT

I. trimeszter

Az első trimeszterben a rosszullétekkel, hányingerrel, hányással küzdők számára nem várható súlygyarapodás, akár még súlycsökkenés is lehetséges.
Azoknál, akik a gyomorégés ellen gyakran esznek, csipegetnek, előfordulhat némi súlygyarapodás, a 3 hónap alatt kb. 1-3 kg.

II. trimeszter

A második trimeszterben heti 300-500 gramm hízás várható. A babavárás előtti időszakban túlsúlyosaknál inkább 250-300 gramm, míg a korábban soványaknál a heti fél kiló az ideális súlygyarapodás.

III. trimeszter

A harmadik trimeszter első két hónapjában, azaz a hetedik és nyolcadik hónapban heti 300-500 gramm hízás várható.Az utolsó hónapban a legtöbb kismamánál már nincs további súlygyarapodás, sőt előfordulhat fogyás is. Az esetleges súlynövekedés leginkább a vízvisszatartás számlájára írható.


TERHESSÉGI HÍZÁS KALKULÁTOR >>

TERHESSÉGI HÍZÁS HÉTRŐL-HÉTRE KALKULÁTOR >>

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2009.01.20