Szülés után 24 órával hazaküldenék a kórházból a frissen szült mamát és a kisbabáját - Ezt fogják bevezetni a magyar szülészeteken?

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Szülés után 24 órával hazaküldenék a kórházból a frissen szült mamát és a kisbabáját - Ezt fogják bevezetni a magyar szülészeteken? Egy új kormányrendelet-módosítási tervezet értelmében a szülés után 24 órával már haza is engednék a frissen szült kismamákat és a babájukat. Vajon mennyiben fogja ez a kismamák , babák, védőnők, gyerekorvosok helyzetét változtatni? Problémamentes szülés esetén 24 órával a szülés után hazaengednék az újszülöttet és az újdonsült kismamát. De kinek is jó ez? Erről a rendeletmódosításról jelent meg cikk a Magyar Nemzetben.

Felvetődik a kérdés, vajon a kórházak hogy fogják ezt kezelni? Esetleg az egyre nagyobb munkaerőhiány miatt, amiről harsognak a hírek mostanában, vajon megpróbálják inkább arra ösztökélni a nőket, hogy minél előbb hagyják el a kórházat?
 

Új tervezet a láthatáron: szülsz és mehetsz!


A lap értesülései szerint a cél az állami szektorban az, hogy minél hamarabb felszabaduljanak az ágyak. Problémamentes terhesség és szülés esetén akár már a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházból a kismamát és újszülött babáját, az anya kérésére.

Minden bizonnyal vannak, akik üdvözlik ezt a hírt és akadnak, akik megrémülnek tőle, hiszen esetleg nagyobb biztonságot jelentett nekik eddig a tudat, hogy szakértő kezek vigyáznak rájuk a szülést követő napokban.

Normális, problémamentes terhesség és szülés a feltételei a hazamenetelnek
A '"normális", "problémamentes" szavak alatt 37. és 41. hét között spontán lezajlott szüléseket értik, 2499 gramm feletti születési súllyal rendelkező újszülötteket engedhetik haza, amennyiben a csecsemő egészséges.

Nyugat-Európában több országban is élnek ezzel a gyakorlattal, szülést követő 24 órán belül hazaengedik anyát és babáját, császáros szülés esetén pedig két nap után. Kérdés, hogy ez követendő példa-e.

Az ambuláns szülés nem újkeletű dolog
Magyarországon a magánklinikákon már jelenleg is él az a gyakorlat, hogy saját kérésre és felelősségre távozhat az anya az újszülöttel az intézményből 24 órával a szülés után - általában azok élnek vele, akik nem az első babájuknak adnak életet. De akik ott maradnak, segítséget kapnak a gyerekek ellátásában, a szoptatási technikák kitapasztalásában. Ez a gyakorlati segítség jelenleg minden magyar intézményben létezik, legyen az állami vagy magán.

A magánklinikák mellett több állami kórházban is lehetőség van - térítés ellenében - ún. családi vagy VIP-szobákat igénybe venni, ahol akár az újdonsült apuka is bent tartózkodhat kis családjával. Ezek száma azonban korlátozott, illetve értelemszerűen, mivel költségtérítéses, nem mindenkinek adott a lehetőség.

Mi, a Szülők Lapja gyakorló anyukái azért pár dolgon elmorfondíroztunk a hír hallatán:
1. Mi lesz akkor, ha a 3. vagy a 4. napon besárgul a baba? Vissza kell rohanni a kórházba? Ügyeletre kell vinni az alig 3 napos csecsemőt? Hiába jön a házhoz a gyerekorvos, otthon nem lehet kék fény alá tenni az újszülöttet.
2. Eddig a hazatérés után a házi gyerekorvosnak egy hete volt, hogy meglátogassa az újszülöttet, a védőnőnek egy napja. Ez a módosítás mennyiben fogja befolyásolni az ő munkájukat?
3. Mi lesz a BCG oltással, amit általában a harmadik napon kapnak a csecsemők? Kinek a felelőssége, kompetenciája lesz beadni? Mikor?
4. Az első babás anyukák rengeteg segítséget kapnak a kórházban levő szoptatási tanácsadóktól, csecsemős nővérektől a baba ellátását, szoptatását illetően. Ez a jövőben, hogy lesz?
5. Mi számít majd problémamentes szülésnek? "Túlhordás" esetén mi történik? Normálisnak számít-e még? Ha már a 41. hétben jár a várandós nő és ezért rásegítésként kézi tágítást, zselét vagy oxit kap, akkor már nem számít problémamentesnek?
6. Ha kér EDA-t (érzéstelenítést) az anya a szülés előtt, ez hova sorolja? A normális szülés vagy a problémás szüléshez? Hisz utána hosszú órákig a fejét sem emelheti fel a párnáról.
7. A jelenlegi gyakorlat szerint spontán szülés után legalább három, császármetszés után pedig legalább kettő napot kell a kórházban tölteni ahhoz, hogy az intézmény megkapja a szülés és az ellátás költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ez vajon hogyan módosul?

Van min gondolkodni.

Fotó: pixabay
Forrás: mno

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.06.22