Szülést beindító praktikák és módszerek: Melyik segíthet? - Szülésznő tanácsai

Kapusi Fanni

Szülés

Kapusi Fanni


Szülést beindító praktikák és módszerek: Melyik segíthet? - Szülésznő tanácsai Milyen praktikák léteznek a szülés beindítására? Mit tehetünk, ha a baba már túlhordott? Igaz-e, hogy a lépcsőzés vagy a szexuális együttlét segíti beindítani a szülést? Szülésznő szakértőnk mondja el a véleményét a valós és vélt szülésbeindító módszerekről.

Minden kismama azon fáradozik, hogy kisbabáját a legtöbb ideig a pocakjában tarthassa.  Mi tévők legyünk, ha a baba a vártnál tovább élvezi a bentlétet? Milyen módszerekhez folyamodhatunk, hogy kicsalogassuk őt a pocakból?

Koraszülés és túlhordás
A terhesség várható hossza 40 hét, de igen kevés szülés következik be az előre meghatározott napon. A szülések közel 10 százaléka koraszülés, amikor is a 37. terhességi hét előtt jön világra a baba. Terminustúllépésről, azaz túlhordásról akkor beszélünk, ha a 40.hetet követően sem indul be a szülés.

Ahogy telnek a hetek egyre fáradtabbnak és nehezebbnek érzik magukat a várandósok. Mégis azt ajánlom, hogy aktívan töltsék az utolsó heteket, illetve napokat.

Hogyan indítható be a szülés?
A kismamák körében állandó beszédtéma, hogy milyen technikával-praktikával indítható be a szülés. Nézzük a legkedveltebbeket:

1. Lépcsőzés
Sokan a lépcsőzésre esküsznek, de az úszás vagy egy-egy séta is elősegítheti a kívánt eredményt. Mindenképpen fontos ilyenkor a mértékletesség: csak könnyed és nem megterhelő mozgásokat végezzünk!

2. Relaxáció és intimtorna
Nagyon javaslom a különböző relaxációs technikákat, és az intimtorna gyakorlatok is hasznosak lehetnek.

3. Nemi élet
Tudományos tények bizonyítják, hogy a rendszeres nemi élet és a mell masszírozása is nagyban hozzájárul a szülés beindulásához - ennek magyarázata az, hogy az orgazmus serkenti a méh összehúzódásait.

4. Speciális masszázs
Keressünk fel kismamamasszőrt vagy természetgyógyászt, aki tudja, melyek azok a pontok, melyek masszírozására beindulhat a szülés. Ha nem is érjük el a kívánt hatást, ártani biztos nem árt.

5. Fűszeres ételek
A fűszeres-csípős ételek fogyasztása is kiválthatja a szülés beindulását, mert a fűszerek szintén serkentik az alhas vérellátottságát.
Megpróbálhatjuk a fahéjas-szegfűszeges- vagy málnalevél teát is, aminek hatására ellazulnak a kismedencei izmok és gyors, könnyed szülést eredményez.

Lazítsunk, és engedjük el félelmeinket!
Mindenképp azt javasolom, hogy próbáljuk meg elengedni magunkat, és a szüléssel kapcsolatos gondolatokat, félelmeket szorítsuk háttérbe! Ne várjuk el a természettől, hogy minden akkor és úgy történjen, ahogyan mi szeretnénk. Szervezzünk jó programokat, szoros ütemezzük be napirendünket, hogy ne legyen időnk az aggodalmainkkal foglalkozni. 

Végül ne felejtsük, hogy mind a babának, mind pedig a mamának készen kell állnia a szülésre. Amikor a baba világra akar jönni, úgyis jönni fog - csak türelem!

Szerző: Kapusi Fanni szülésznő
Fotó: Pixabay


Kapusi Fanni

Szülés

Kapusi Fanni


2014.05.05