Titokban megszülte, majd magára hagyta kisbabáját egy nő Magyarmecskén - A pici nem élte túl

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Titokban megszülte, majd magára hagyta kisbabáját egy nő Magyarmecskén - A pici nem élte túl Egészséges kisbabát szült egy nő, de mivel a kisbabával napokig nem foglalkozott, a pici belehalt az ellátatlanságba. A nyomozást a rendőrség most zárta le, az ügyet átadták az ügyészségnek. Egészséges kisbabát szült egy nő, de mivel a kisbabával napokig nem foglalkozott, a pici belehalt az ellátatlanságba, adta hírül a police.hu. A nyomozást lezárták, ügyét átadták az ügyészségnek.

Nem árulta el, hogy szült
A 39 éves magyarmecskei nőt 2019. április 5-én délután a mentők erős vérzéssel szállították kórházba, ahol ellátták, majd jelezték a rendőrségnek, hogy a nő feltehetően a kórházba szállítását megelőző napokban szült.A házában megtalálták a csecsemőt
A rendőrök az újszülött holttestét a nő lakcímén, a ház egyik szobájában találták meg. Az orvosszakértői vélemény szerint a csecsemő élve született, és ellátatlansága vezetett a halálához.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés elkövetése miatt folytatott büntetőeljárást ellene. Az ügy vizsgálatát most fejezték be, az iratokat a napokban, 2019 július végén adták át az ügyészségnek.

Mit lehet tenni, ha valaki nem akarja megtartani a kisbabáját?
Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor, más néven babamentő inkubátor. A szerkezet célja kettős, egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Ha inkubátorban hagyja egy anya a kisbabáját, az nem bűncselekmény!
Ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák. Az inkubátor kinyitásától számítva két perc van arra, hogy valaki elhelyezze a kisbabát, mielőtt a jelzőcsengő megszólal a kórház riasztó portáján. Ha letelik a két perc és szól a csengő, az ügyeletes orvos feladata, hogy megnézze az inkubátort.

Az inkubátorba helyezéssel automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására
Ha egy nő (válság)helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort.

Jogi szempontból ezután még hat hétig lehetősége van, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyerekéért. Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására.

Abban az esetben, ha az újszülöttet "nem megfelelő helyen" hagyják (például szemetesben, utcán, templom és egyéb intézmény bejáratánál, bevásárló központban, közintézményben...)  ez akkor is bűncselekménynek számít, és rendőri intézkedéseket von maga után még akkor is, ha a baba életben marad.

Forrás: Police.hu, Kormányhivatal
Fotó: Pixabay (illusztráció!)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.07.31