Újszülött szoptatása: hogyan helyezd a mellre a babát? Szakorvos tanácsai

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Újszülött szoptatása: hogyan helyezd a mellre a babát? Szakorvos tanácsai

Tudtad, hogy ma már nem az olló-, hanem az úgynevezett "C tartást" javasolják az újszülöttek szoptatásához? És azt tudod, hogyan állapítható meg egyszerűen az újszülött babánál, hogy valóban tejet szív-e vagy éppen csak játszik? Meddig tartson a szoptatás újszülötteknél? Orvos válaszol.

Tudtad, hogy ma már nem az olló-, hanem az úgynevezett C-tartást javasolják az újszülöttek szoptatásához? És azt tudod, hogyan állapítható meg egyszerűen az újszülött babánál, hogy valóban tejet szív-e vagy éppen csak játszik? Meddig tartson a szoptatás újszülötteknél? Milyen biztos módszerre lehet  babát levenni a mellről úgy, hogy a mell kicsit se sérüljön? A szoptatás kezdeti bizonytalanságaiban dr. Szabolcs Andrea a Bethesda Gyermekkórház orvosa segít.

Lapos vagy befelé forduló mellbimbón bimbókiemelő segíthet
Lapos vagy befelé fordult mellbimbó esetén a terhesség utolsó harmadában melltartóban viselt bimbókiemelő segíthet a probléma megoldásában. A korábbi időkben oly sokszor alkalmazott emlőbimbó-edzés nem javasolt. Nagyon fontos, hogy semmiféle korábbi kellemetlenség, fájdalom ne párosuljon a szoptatáshoz.

Milyen a jó szoptatós melltartó?
Igen fontos, hogy az anya gondosan tisztán tartsa, ápolja mellét, amelyre komoly feladat vár az elkövetkező hónapokban. Először is vegyünk jó minőségű szoptatós melltartót, amely alul jól támaszt, de jól tartja a mellet felül is. A lehajtható kosarú melltartó a mindennapokban igen praktikus viselet. Előnye, hogy gyorsan, kényelmesen és higiénikus körülmények között szoptathatunk, de közben a mell nem marad tartás nélkül. Ha a melltartó nem lehajtható kosarú, akkor elől kapcsosat hordjunk. A melltartó vállpántja legyen széles, ne vágjon be. A felsőruházat legyen kényelmes, és praktikus, azaz könnyen hozzáférhessünk a mellhez.

Hogyan kell ápolni a melleket szoptatás alatt?
A mellet és a mellbimbót minden szoptatás előtt mossuk meg. Erre a célra tiszta langyos víz elegendő tekintettel arra, hogy a bimbóudvar területén található mirigyek terméke védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Fertőtlenítő oldatok és szappan használata szárítja a bőrt, a bimbósérülés előfordulását fokozhatja. A lemosás után gondosan törüljük szárazra a mellet.  Jó ha minél tovább hagyjuk mellbimbót fedetlenül levegőzni.
Amikor teljes erővel megindul a tejelválasztás, napközben többször is kicsoroghat a tej. A kiszivárgó tejet a melltartóba helyezhető betéttel foghatjuk fel. A betétet gyakran kell cserélni.

Mi a helyes szoptatási pozíció?
Az anya helyezkedjen el kényelmesen. Tartsa a csecsemőt mellmagasságban, megfelelően alátámasztava, teljesen az anya hasa felé fordulva úgy, hogy füle, válla, csípője egy vonalban legyen. Lehet szoptatni fekve vagy ülve: bölcsőhelyzetben vagy hónaljalatti helyzetbe.

A csecsemő ügyes mellre helyezése: ollótartás helyett „C alak”
A csecsemő helyes mellre helyezése elengedhetetlen ahhoz, hogy a csecsemő hatékonyan szopjon, és hogy bimbósérüléseket megelőzzük. A mell megtámasztásánál ügyelni kell arra, hogy az "C" alakban történjen, azaz a hüvelykujj a bimbóudvar felett, a többi ujj az emlő alatt legyen. A korábban javasolt "ollótartás" helytelen! A mell alatt lévő tenyerével és ujjával az anya emelje meg a mellét, így biztosítható, hogy a bimbóudvar alatti tejöblökből a tej szabadon kijusson.

Újszülött baba mellre helyezése, helyes csecsemőszopás
Ha az újszülött elég éber és éhes, elegendő csak a bimbóval megérinteni a száját, máris működésbe lép a kereső reflex.
1. Megérintve a gyermek alsó ajkát a mellbimbóval meg kell várni, míg az nagyra nyitja a száját, és ügyesen ráharap az emlőre.
2. A csecsemő akkor tud hatékonyan szopni, ha a bimbó mögötti területből legalább 2,5 cm-t is a szájába veszi.
3. Amikor ez sikerül, az anya húzódjon egészen közel, hogy a csecsemőnek ne kelljen erőlködnie. Szopáskor a csecsemő az emlőbimbó mögötti területre harap, száját tapadókorongként nyomja a bimbóudvarra, szopás közben nyelvével szájpadlásához préseli, szorítja a mellbimbót, és kipumpálja a tejet a tejöblökből.

Helyes az újszülött szopása, ha…
…a csecsemő ajkai kifordultak, nyelve félkörben simul a mellhez, az orrhegye és az álla érinti az emlőt. A csecsemő szopása és nyelése látható és hallható legalább 5-10 percen át.

Nem megfelelő módon szopizik, ha…
… a tejöblök kívül maradnak a csecsemő szájából. Szája elzárhatja a tejcsatornák nyílásait, és csak kevés tej jön ki. Ezen kívül a csecsemő nyelve dörzsöli a mellbimbót, cumizik szopás helyett. Nemcsak a szopás mennyisége lesz elégtelen, hanem az emlőbimbó is kisebesedik.


Szoptatás az első 6 hétben


Melyik mellből szopizzon a baba?
Az első hat hétben célszerű kezdetben éhségsírás esetén szoptatni, mert ez segíti a szükséglet szerinti tejelválasztás kialakulását. Mindkét mellből szopjon minden szopáskor, a következő szopáskor másodszori mellel kezdve. Később áttérhet az anya a váltott mellből való szoptatásra.

Mennyi legyen a szoptatás időtartama?
Addig szopjon, amíg a csecsemő magától el nem engedi a mellbimbót, abba nem hagyja a szopást. Ez általánosan azt jelenti, hogy a szopás időtartama 10- 20 perc legyen alkalmanként. Az első hetekben a háromóránkénti mellre tétel a helyes gyakorlat, de a kívánság szerinti szoptatás is elfogadott. Ez utóbbi esetben a csecsemő 1-2 héten belül magától áttér a 7-8 alkalomra. A két óránál gyakoribb szoptatás nem ajánlott.

Mikor csak játszik és mikor valóban szopizik a baba?
Sok csecsemő számára a nap legnagyobb élménye, amikor szopik. Elég hamar megtanulható, hogyan különböztessük meg az igazi szopást attól, amikor a csecsemő csak játszik. Szoptatáskor látjuk, érezzük is az ütemes szopó mozgásokat, de az is megfigyelhetjük, hogy ha közben már nem nyel. Néhány percig nyugodtan hagyhatjuk a csecsemőt, hogy játszva szopjon.


Mellek kiürítése fejéssel


Ha az anya igény szerint szoptat, fejésre csak bizonyos esetekben lehet szüksége, amelyek a következőek:

  • a tejképződés fenntartása, ha a szoptatás valamilyen okból nem lehetséges (például beteg a csecsemő vagy az anya)
  • a mell túltelődésének enyhítése miatt

Ezekben az esetekben a mell kiürítését már akkor meg kell kezdeni, amikor az még nem feszes, ezzel elkerülhető a fájdalmas túltelődés. A fejés módját minden szoptató anyának meg kell tanulnia. A kézi fejés hatékonyabb, mint a különböző felépítésű pumpákkal történő fejés.

Meddig tárolható a lefejt anyatej?
A lefejt anyatej hűtőszekrényben 48 óráig, míg mélyhűtőben (-18°C) 3-6 hónapig tárolható.
 

Ha fáj a mellbimbó a szoptatás miatt


Két biztos módszer, amivel óvatosan levehető a csecsemő a mellről
Eleinte érzékeny a mellbimbó, hozzá kell szoknia ehhez az újfajta igénybevételhez. A mellbimbó kisebesedése ellen úgy védekezhetünk, ha az újszülött a csecsemő helyes mellre helyezésével nemcsak a mellbimbó, hanem a bimbóudvar nagyobb részét is a szájába veszi. Fontos az is, hogy a szoptatás végén óvatosan vegyük le a csecsemőt a mellről. Sohase húzzuk ki hirtelen a mellbimbót a szájából, mert ez felsértheti a mellbimbót. Ha ujjunkkal kicsit megnyomjuk a csecsemő állát, elengedi a mellbimbót. Egy másik módszer: egyik ujjunkat tegyük a bimbóudvar és a csecsemő arca közé, kisujjukat csúsztassuk a szája sarkába. Mindkét módszer arra készteti a csecsemőt, hogy kinyissa a száját, így a bimbó könnyen kicsúszik, és nem húzza vissza a csecsemő szájának szívó mozgása. A szoptatások között pedig szárazon kell tartani a mellbimbót.

Ha mindezek ellenére fájni kezd az egyik mellbimbó, pihentessük azt a mellet egy napig, vagy amíg a fájdalom meg nem szűnik. A fájós mellet fejjük ki, a fájós mellbimbót naponta 3x kenjük be puhító krémmel, amely védi a mellbimbó érzékeny bőrét. Megpróbálkozhatunk azzal is, hogy szoptatáskor bimbóvédőt használunk. (A mellbimbóra illeszkedő puha gumivédő végén kis cumirész van, ezen keresztül tud szopni a baba.) Ha a szoptatás kezdetekor éles fájdalom nyilall a mellbimbóba, valószínű, hogy a mellbimbón repedés, seb van.

 

 

Kezdeti szopási nehézségek


A szülés utáni 3-4. napon gyakori, hogy az emlő hirtelen túltelődik, "belövell" a tej. A mell igen tömötté, nehézzé válik. A képződött tej forró, feszítő érzést okoz. Nehezíti a helyzetet, hogy néha az emlőbimbó környéke is duzzadt, nehezebben tudja az újszülött a szájába venni. Minél tovább halogatja az anya a teendőit (szoptatás, fejés) a hirtelen képződött tej csak felgyülemlik, tovább feszíti a mellet. Óvatos, meleg vízzel történő zuhanyoztatás felpuhítja a mellet, megkönnyíti a tej kiürülését, a fejést. A gyakori szoptatás segíti a tej könnyebb kiürülését, ami kezdetben nem egyszerű, mert az előtej és az átmeneti tej is sűrűbb, a tej-járatok pedig beszűkültek környező mirigyek duzzanata miatt.

Az emlőbimbó bőrének fájdalmas gyulladása szoptatáskor sokszor könnyet csal az anya szemébe. Nehezíti a helyzetet, hogy a fájdalominger gátolja a tej kiürülését, ez másodlagosan az emlő túltelődéséhez vezethet. Egy ördögi kör alakulhat ki. Az emlőbimbó bőrének kipirulása, fájdalmassá válása a szülést követő 2-3. napon szokott kezdődni. Szerencsés esetben egy két napig tart, majd magától elmúlik. Néha a bimbó egészen piros, berepedések, sebek vannak rajta. Ha az anya a ritkább szoptatás mellet dönt, az akut szak csak jobban elhúzódik. Nem megoldás az sem, ha a szopási időt 2-3 percre rövidítik le, mert a tej kiürülési reflex csak ekkor kezd működésbe lépni. Ha ilyenkor hagyják abba a szoptatást ez az újszülöttnek is rossz, a tej pedig nem ürül ki. Az anyának ki kell bírnia a kezdeti néhány perces fájdalmat. A bimbó megedződik és egy-két nap múlva meggyógyul.

Mit tehetsz, ha a folyamat elhúzódik?
Ellenőrizni kell a szopás technikáját, ugyanis ha az emlőbimbó nem kerül elég hátra az újszülött szájába a nyelv horzsolja, dörzsöli a bimbót.
Az emlőbimbónak lágy, rugalmasságot adó, hámosítást elősegítő kezelésre van szüksége. A Bepanthen kenőcs védi a mellbimbó érzékeny bőrét és gyorsítja a kialakult hámsérülések gyógyulását. Az esetlegesen a csecsemő szájába kerülő kenőcs nem okoz mellékhatást.
A fájdalmas emlőbimbó miatt a melltartó viselése, dörzsölése is kellemetlen. A sebet, gyulladást gyógyítja, ha levegő éri, szárítja. Ilyenkor különösen előnyös a lehajtható kosarú melltartó viselése.

A berepedt, vérző bimbóból a szopás során vér kerülhet az újszülött szájába, gyomrába. Az újszülött büfizése, bukása során friss véres, vagy barnás, emésztett vért tartalmazó anyatej jelenhet meg. Ez a jelenség általában nagy riadalmat kelt. Az újszülött egészséges, de vérköpése, vérhányása édesanyja emlőbimbójának berepedésére hívja fel a figyelmet. Az újszülött tünete az anyánál diagnosztikus értékű.

A cikk a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelent meg.
Írta: dr. Szabolcs Andrea
Eredeti cikk: bethesda.hu
Fotó: Freepik

 

 


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2016.02.19